Coloranți alimentari preparați în casă. Rețete simple pentru cele mai utilizate culori
Coloranții alimentari sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a transforma deserturile din simple prăjituri, în opere de artă. Este important să alegi produse cât mai naturale, fără substanțe chimice sintetice, pentru ca torturile și cremele tale să fie cât mai sănătoase. Descoperă câteva rețete de coloranți alimentari preparați în casă.
Coloranții alimentari pot fi naturali—extrași din plante, animale sau minerale sau sintetici—obținuți în laborator prin procese chimice. Așa cum intuiești, este de preferat să îi folosești pe cei din prima categorie, care nu doar că nu îți influențează într-un mod negativ sănătatea, dar nu un impact nefericit asupra gustului preparatelor finale.
Coloranții naturali, ca și cei sintetici, se găsesc sunt formă lichidă sau pulbere. Pe cele lichide le poți obține prin prepararea unui sirop concentrat—de exemplu, sfeclă sau morcov, iar cele pulbere prin măcinarea ingredientelor. Ambele variante pot fi preparate în casă sau pot fi achiziționate din magazinele de profil.
Coloranți alimentari preparați în casă
Coloranții alimentari lichizi naturali se produc cel mai adesea cu suc de fructe și legume sau cu un piure de fructe. Cele pe bază de apă provin din înmuierea a ingredientelor în apă, cum este șofranul, de exemplu.
În cazul coloranților naturali lichizi problema cea mai des întâlnită este că își pierd din intensitate sau devin maronii atunci când sunt supuși unui tratament termic. În acest caz trebuie să îți ajustezi așteptările.
Nu vei obține niciodată culori vibrante ca atunci când folosești produse sintetice, dar dacă vrei să reduci cantitatea de substanțe chimice ingerate trebuie să faci o alegere.
Coloranți alimentari lichizi
Pentru coloranții alimentari lichizi, începe prin a reduce sucul sau lichidul infuzat, cum ar fi ceaiul sau cafeaua. Pune o cană de lichid într-o cratiță mică și adu la punctul de fierbere.
Redu focul și lasă-l să fiarbă, îndepărtând orice spumă care ar putea apărea deasupra, până când lichidul se reduce la aproximativ 1/4 de cană. Lasă-l să se răcească complet, apoi folosește aproximativ o linguriță de reducție la 1 cană de glazură sau glazură.
Coloranți alimentari pudră
Puneți ingredientul, cum ar fi fructele de pădure liofilizate, în vasul unui robot de bucătărie și procesează-l până când devine o pulbere fină.
Pentru fiecare cană de glazură, folosește 1-2 lingurițe de pudră. Opțional, poți să dizolvi colorantul alimentar natural praf în 1-2 linguri de apă înainte de utilizare.
Cum se păstrează coloranții alimentari naturali
Pentru a păstra coloranții lichizi, transferați-i în recipiente individuale etanșe și păstrează-i la frigider timp de până la trei săptămâni. Pe măsură ce trece timpul își vor pierde din intensitate. Dacă sunt procesați corect, coloranții sub formă de pudră pot rezista câțiva ani în recipiente etanșe la temperatura camerei.
Cum obții cele mai folosite culori în mod natural
Coloranții lichizi se vor folosi cu precădere la creme, ca pas final, când nu mai este nevoie ca preparatul să fie încălzit. Coloranții de tip pudră își păstrează mai bine intensitatea.
Sfeclă roșie
Fierbe sau coace sfecla, apoi paseaz-o și strecoară sucul. Pentru o variantă concentrată, redu sucul pe foc până la consistența dorită. Este ideal pentru creme, aluat de prăjituri sau glazuri.
Turmeric
Amestecă pudra de turmeric în apă sau lapte pentru o culoare galben intens. Este potrivit pentru orez, paste, prăjituri sau biscuiți.
Spanac sau frunze de urzică
Fierbe frunzele, pasează-le și strecoară sucul. Pentru o culoare intensă, redu lichidul pe foc. Este perfect pentru paste, aluaturi sau sosuri.
Varză roșie și bicarbonat
Fierbe varza roșie și colectează sucul. Adaugă bicarbonat de sodiu pentru a schimba culoarea din roșu în albastru. Ideal pentru deserturi creative sau băuturi.
Morcovi
Stoarce sucul morcovilor sau pasează-i pentru a obține o pastă. Redu sucul pentru o culoare mai intensă. Este bun pentru creme, sosuri sau aluaturi.
De asemenea, mai poți obține culoarea roz din piure de căpșuni sau zmeură, pudră de căpșuni liofilizate sau zmeură. Pentru roșu sunt la fel de eficiente și sucul de varză roșie amestecat cu o substanță acidă (zeamă de lămâie, oțet) sau sucul de roșii. Dacă vrei să obții portocaliu, se potrivesc și piureul de cartofi dulc sau boiaua de ardei.
Pentru că oamenii sunt din ce în ce mai preocupați de impactul coloranților asupra sănătății, industria alimentară investește în dezvoltarea unor coloranți naturali și sustenabili. De exemplu, se folosesc extractele din spirulină sau turmeric sa pigmenții naturali obținuți prin biotehnologie.