Cozonac Babka cu mac și nuci. Un dans între tradiție și rafinament

Acest cozonac Babka cu mac și nuci este un desert care îmbină frumusețea vizuală cu o aromă complexă și profundă. Este rustic și rafinat având un echilibru rar între gust, estetică și tradiție reinterpretată cu stil.

Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Galerie foto

Galerie foto

Acest cozonac este un echilibru rar între gust, estetică și tradiție reinterpretată cu stil / Shutterstock

Are aspect de spirale ample cu tăieturi care expun umplutura bogată. Marginile sunt caramelizate și lucioase. Textura este moale și fragedă la interior, ușor crocantă pe margini. Dar are și zone în care umplutura a pătruns în aluat, creând o fuziune intens aromată.

Citește și

Crema de mac și nuci este vedeta rețetei. Macul măcinat fin este completat de nucile măcinate. Împreună, creează o umplutură consistentă și parfumată, îndulcită blând cu miere și zahăr, aromatizată cu coajă de citrice și o idee de rom sau vanilie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Când guști, întâlnești mai întâi aluatul moale și parfumat. Apoi dai de o explozie de mac și nuci, iar la final, o adiere de vanilie sau coajă de portocală care persistă pe papile. Este o alternanță perfectă între aluat și umplutură, între fraged și dens, între alunecos și crocant. Descoperă și o rețetă de cozonac însiropat cu vinars. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru cozonac Babka cu mac și nuci.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea drojdiei. Amestecă laptele călduț cu zahărul și drojdia până la omogenizare. Lasă compoziția 10 minute să se activeze.

Cum prepari aluatul pentru cozonac Babka cu mac și nuci

Într-un bol mare trece făina prin sită. Creează un loc adânc la mijloc și adaugă ouăle, vanilia, coaja de citrice și sarea. Amestecă toate aceste ingrediente apoi adaugă maiaua de drojdie și începe frământarea.

Încorporează untul moale, câte puțin. Frământă 10-15 minute până obții un aluat neted și elastic. Acoperă bolul și lasă aluatul la dospit 1,5–2 ore, până își dublează volumul.

Între timp pregătește umplutura de mac și nuci. Fierbe laptele cu zahărul. Adaugă macul măcinat fin și nucile, de asemeni, măcinate și amestecă.

Fierbe compoziția câteva minute, apoi încorporează untul, mierea, aromele. Lasă să se răcească complet.

Cum formezi și coci cozonacul

Împarte aluatul dospit în 2 părți egale. Întinde prima bucată într-un dreptunghi (~30×40 cm). Întinde umplutura într-un strat uniform, lăsând margini libere de 1 cm. Rulează strâns pe lungime. Taie ruloul în două pe lungime, cu un cuțit bine ascuțit. Răsucește cele două fâșii cu partea tăiată în sus, în formă de „spirală”/„împletitură”, formând deliciosul cozonac Babka cu mac și nuci.

Pune împletitura rezultată într-o tavă de chec tapetată (30×10 cm). Repetă cu a doua bucată. Lasă-le la dospit 30–40 min.

Preîncălzește cuptorul la 180°C.

Unge cozonacii cu ou bătut și coace-i 35–40 de minute, până sunt rumeni și bine crescuți.

La final, toarnă peste ei siropul cald (opțional), pentru un plus de luciu și umiditate.

Lasă cozonacul să se răcească în tavă 15 minute, apoi scoate-l pe un grătar. Se feliază cel mai bine după răcire completă, dar poți gusta o felie călduță pentru răsfăț. Straturile cu umplutură de mac și nucă sunt vizibile, frumos conturate, iar gustul este desăvârșit.

Iar dacă mai dorești și altă rețetă de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta cozonacului Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao.

Citește și
Cozonac cu umplutură de mac și nuci pe un grătar
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
Cozonac Babka cu mac și nuci porționat pe un grătar și un bol cu mac și lingură
+0
CELE MAI CITITE
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Fasole cu ciolan afumat
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
Galerie foto
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Două porții de cozonac Gubana pe o farfurie, alături de platoul cu cozonacul secționat
Galerie foto
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Cozonac Gubana – Rețetă tradițională din bucătăria italiană
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chec cu mere
06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
shaorma cu pui făcută în casă
05:46
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
6 decembrie, 06:48
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tort Raffaello
6 decembrie, 05:42
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Coaja de portocală confiată
6 decembrie, 05:21
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
femeie făcând piure de cartofi
5 decembrie, 11:03
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
5 decembrie, 01:49
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
5 decembrie, 01:48
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rosalía a anunțat turneul internațional Lux după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Rosalía a anunțat turneul internațional „Lux” după succesul uriaș al albumului. Unde va concerta vedeta
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
Slănină ascunsă în ultima iarnă comunistă, păstrată 35 de ani într-un turn din Sibiu. Cine a lăsat-o acolo
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
amp;#8220;E tare de tot” Afacerile cu care George Copos a ajuns la o avere de amp;#8220;aproape 1 miliard de euro”!
George Simion, imagine rară alături de mama lui, în ziua alegerilor pentru Primăria Capitalei. Ce mesaj a transmis liderul AUR
George Simion, imagine rară alături de mama lui, în ziua alegerilor pentru Primăria Capitalei. Ce mesaj a transmis liderul AUR
George Simion, imagine rară alături de mama lui, în ziua alegerilor pentru Primăria Capitalei. Ce mesaj a transmis liderul AUR
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Hande Erçel apare pe coperta revistei Vogue Arabia la final de an. Actrița este de nerecunoscut
Jumătate din Internet a picat într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
„Jumătate din Internet a picat” într-o nouă pană Cloudflare. Ultima a avut loc acum doar câteva săptămâni
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cheesecake cu dovleac și sos caramel
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă

Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
închide