Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Rețeta de cozonac Potica sau Povitica este inspirată din bucătăriile slovenă și croată. Este rețeta unui cozonac cu multe straturi și cu umplutură bogată de nuci cu cacao și aromată cu scorțișoară.

Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao, secționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul potica este deosebit și ca gust, dar și ca aspect / Shutterstock

Denumirea  de Potica provine din Slovenia, iar Povitica din Croația. Cozonacul nu este complex, se prepară destul de ușor, însă aluatul necesită mai mult timp de dospire față de cozonacul clasic. Se lasă mai mult timp la dospit, atât după frământare cât și după formarea cozonacului. Umplutura se prepară dintr-un amestec de nuci cu cacao și multe arome. Printre acestea se regăsește vanilia și scorțișoara.

Citește și

Cozonacul este mai special, în primul rând prin aspectul spiralat, dar și prin gustul aromat al umpluturii. După frământare și dospire, aluatul de cozonac se unge cu umplutura și se modelează sub forma literei S. Astfel va avea un aspect spectaculos în secțiune.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă și o rețetă de cozonac împletit cu mac și stafide, copt în formă de coroniță. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pas cu pas pentru cozonac Potica sau Povitica.

Ingrediente

Mod de preparare

Ca pentru oricare alt aluat de cozonac și pentru cozonacul Potica se aduc toate ingredientele la temperatura camerei, înainte de a începe amestecarea lor. Mai întâi vei trece făina prin sită în bolul mixerului și pregătești maiaua de drojdie.

Cum prepari aluatul pentru cozonac Potica sau Povitica

Încălzește 100 ml din lapte și dizolvă în el drojdia uscată împreună cu o lingură de zahăr. Creează un loc adânc la mijlocul făinii și pune acest amestec acolo. Acoperă bolul și lasă maiaua de drojdie să se dezvolte timp de 8-10 minute.

Apoi încălzește și restul de lapte și adaugă zahărul în el. Amestecă până la dizolvarea zahărului. În alt bol amestecă ouăle cu sarea, doar până la omogenizare.

Apoi adaugă ouăle peste maiaua de drojdie și începe să torni puțin câte puțin din laptele cald, în timp ce amesteci ingredientele cu ajutorul mixerului.

Frământă aluatul până când se dezlipește de pe pereții bolului și de pe cârligul de amestecare. Apoi încorporează în aluat și untul moale, tăiat în cuburi.

Așază o folie de prospețime peste bol și lasă aluatul la dospit până când își dublează volumul.

Cum prepari compoziția pentru umplutură

Fierbe laptele adăugând în el sarea, zahărul și jumătate din cantitatea de unt. Amestecă până când ingredientele solide sunt dizolvate. Macină nuca, dar nu foarte fin și pune-o într-un bol. Adaugă esența, scorțișoara, pudra de cacao și o parte din untul moale.

Toarnă peste aceste ingrediente lichidul fierbinte și omogenizează bine compoziția.

Lasă compoziția de nuci  să se răcească bine, apoi încorporează în ea un ou întreg.

Cum formezi și coci cozonac Potica sau Povitica

Din aluatul dospit vor rezulta doi cozonaci copți în tăvi clasice. Împarte aluatul în două părți egale.

Unge blatul de lucru cu ulei și întinde pe el prima parte de aluat, într-o foaie dreptunghiulară, ușor subțire. peste foaie întinde jumătate din compoziția de nuci. Rulează foaia și modelează ruloul sub forma literei S.

Pune-l în tava acoperită cu hârtie de copt. Procedează în același mod și cu a doua parte de aluat. Acoperă tăvile cu folie de prospețime  și lasă cozonacii la dospit până când își dublează volumul.

Pentru a-i coace, mai întâi încălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii cu ou bătut și introdu-i  în cuptor. Coace-i la 180 grade Celsius pentru 15 minute. Apoi setează temperatura la 160 de grade Celsius și mai coace-i pentru 30-40 de minute.

După coacere, în mod clasic, deliciosul cozonac Potica sau Povitica se decorează cu zahăr pudră.

Una dintre cele mai interesante rețete de cozonac, pe care o poți prepara și tu de sărbători, este rețeta de cozonac însiropat cu vinars și umplutură de nuci cu scorțișoară.

Citește și
Trei felii de cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao
Galerie foto

Galerie foto

Două tăvi cu aluat de cozonac în forma literei S
Cozonac Potica sau Povitica, cu umplutură de nuci și cacao, secționat
+0
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Galerie foto
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
Galerie foto
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Galerie foto
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Job-ul pe care Mircea Lucescu l-ar fi avut dacă nu antrena. Ce studii are selecţionerul României
Job-ul pe care Mircea Lucescu l-ar fi avut dacă nu antrena. Ce studii are selecţionerul României
Job-ul pe care Mircea Lucescu l-ar fi avut dacă nu antrena. Ce studii are selecţionerul României
Mireasa, sezon 12. Conflict puternic în timpul emisiei live de Mireasa, Capriciile Iubirii. Raluca Preda: Auziți și voi?
Mireasa, sezon 12. Conflict puternic în timpul emisiei live de Mireasa, Capriciile Iubirii. Raluca Preda: „Auziți și voi?”
Mireasa, sezon 12. Conflict puternic în timpul emisiei live de Mireasa, Capriciile Iubirii. Raluca Preda: „Auziți și voi?”
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide