Chec cu dovleac și glazură de lămâie, perfect pentru momentele dulci

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Din categoria deserturilor de toamnă cu dovleac, îți recomandăm să încerci și rețeta de chec cu dovleac și glazură de lămâie. Este perfect pentru momentele dulci petrecute alături de familie și prieteni.

Publicat: 7 noiembrie 2022, 08:00
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, porționat pe o farfurie albă, alături de două căni cu ceai
Galerie foto

Galerie foto

Textura checului cu dovleac este densă și ușor umedă / Shutterstock

Deserturile cu dovleac sunt la marea căutare pe tot parcursul sezonului dovlecilor. Dovleacul oferă acestora gust delicios, aromă irezistibilă, culoare frumoasă și textură cremoasă. Poți prepara din dovleac rețete de tarte și plăcinte, clătite sau pancakes, checuri, dar și prăjituri și torturi. Este ideal de adăugat atât în aluaturi cât și în creme. Poți folosi dovleacul copt sau răzuit și caramelizat.

Citește și

Vezi aici cum poți prepara dovleac caramelizat la cuptor. Metoda este simplă, iar gustul are iz de copilărie. Dar dovleacul poate fi folosit cu succes și la preparate sărate. Combinat cu brânzeturi poate fi folosit în rețete de aperitive, sau în salate. Dar cel mai des dovleacul este folosit la rețetele de supă cremă, mult adorate și de copii. Sunt cremoase, aromate și frumos colorate.

Vezi aici cum se prepară și rețeta de supă cremă de dovleac. Iar mai jos, îți detaliem rețeta checului, pentru a-i răsfăța și tu pe cei dragi cu așa desert de toamnă delicios.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi va trebui să te ocupi de pregătirea dovleacului pe care îl coci și transformi în piure 150 de grame din miezul lui. Apoi poți pregăti compoziția pentru chec. Iar după coacerea checului poți prepara și glazura de lămâie.

Cum prepari chec cu dovleac și glazură de lămâie

Pune în bolul mixerului untul moale și zahărul. Amestecă-le până când obții o compoziție cremoasă, iar granulele de zahăr sunt dizolvate. Adaugă ouăle unul câte unul, omogenizând compoziția după fiecare. Apoi adaugă piureul de dovleac copt, răcit. Din nou omogenizează compoziția.

Într-un alt bol, amestecă făina cu praful de copt, pudra de scorțișoară și sarea. Adaugă câte o lingură din acest amestec în compoziția pentru chec, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare

Unge o tavă de chec cu puțin unt moale. Dacă ai o tavă pentru guguluf, checul va arăta mai spectaculos. Presară și puțină făină peste unt  făină, apoi întinde în tavă compoziția pentru chec.

Coace checul pentru 35-40 de minute la 180 de grade Celsius. Lasă-l să se răcească mai întâi în forma de copt. Apoi îl transferi pe un platou pentru a-l glazura.

Cum prepari glazura de lămâie

Pune zahărul pudră într-un bol. Toarnă peste el câte puțin din sucul de lămâie și amestecă intens cu o spatulă. Când glazura devine consistentă, decorezi cu ea checul pe deasupra, după propria imaginație. Pune checul la loc răcoros până când glazura devine fermă și îl poți secționa.

Iar dacă îți plac checurile astfel glazurate, pentru data viitoare când vei dori să mai prepari unul, îți oferim o rețetă de chec cu mac și glazură de lămâie.

Citește și
Pasul de glazurare a checului cu dovleac pus pe un suport de prăjituri

Galerie foto

Guguluf cu dovleac copt și glazură albă, secționat pe un platou argintiu cu picior
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, porționat pe o farfurie albă
Chec cu dovleac și glazură de lămâie, porționat pe o farfurie albă, alături de două căni cu ceai
+1
CELE MAI CITITE
Spaghete cu ton și sos de roșii, decorate cu măsline, capere și ceapă verde
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Spaghete cu ton și sos de roșii. O rețetă simplă pentru o masă gustoasă
Un platou mare și roz cu vanillekipferl pudrate cu mult zahăr
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Vanillekipferl, prăjiturelele în formă de semilună. Desertul cu aromă puternică de vanilie
Pateu de năut cu ciuperci în borcan și pe felii de pâine
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Pate de năut cu ciuperci. Un aperitiv de post, savuros
Tocăniță de dovlecei în bol negru cu lingură
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Tocăniță de dovlecei. O rețetă de post, simplă și gustoasă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Te-ar mai putea interesa și
Un chec feliat și porționat care se află pe o farfurie albă pentru a ilustra de ce se lasă checul
De ce se lasă checul. Trucuri și sfaturi pentru un chec pufos și gustos
De ce se lasă checul. Trucuri și sfaturi pentru un chec pufos și gustos
Dovleac caramelizat la cuptor așezat într-o tigaie, alături de un borcan cu miere
Galerie foto
Dovleac caramelizat la cuptor. Un desert de sezon foarte adorat
Dovleac caramelizat la cuptor. Un desert de sezon foarte adorat
Negresă marmorată cu dovleac copt, porționată pe un grătar, alături de un borcan cu dovleac copt
Galerie foto
Negresă marmorată cu dovleac copt. Un desert delicios, de sezon
Negresă marmorată cu dovleac copt. Un desert delicios, de sezon
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Un bol cu lapte condensat aranjat pe o tavă de lemn alături de clătite
08:00
Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie Ce este laptele condensat. Cum poți să folosești acest produs în bucătărie
Cartofi cu paprika și pătrunjel preparați la cuptor și serviți ăntr-un bol alb, alături de un bol cu sos de roșii
07:00
Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă Cartofi cu paprika și pătrunjel la cuptor. O garnitură simplă și delicioasă
Coroniță din carne tocată în foietaj porționată pe un platou rotund, alături de un bol cu sos
06:00
Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun Coroniță din carne tocată în foietaj. Rețetă pentru masa de Crăciun
Regele Charles al III-lea cu o înghețată în mână alături de soția sa, Regina Consort Camilla
8 decembrie, 08:00
5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată 5 alimente pe care Regele Charles al III-lea nu le mănâncă niciodată
Cozonac pe o hârtie de copt și un ștergar roșu cu buline albe, alături de un bol verde
8 decembrie, 07:00
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Ruladă din fleică de porc la cuptor, porționată pe o hârtie de copt așezată pe un tocător de lemn
8 decembrie, 06:00
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Un borcan de dulceață de ceapă roșie alături de o ceapă roșie
7 decembrie, 08:00
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Fursecuri limbi de pisică pe o farfurie alături de o ceașcă de ceai
7 decembrie, 07:00
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz puse pe o masă albă
1
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
Brioșe cu măr și fulgi de ovăz. Un desert sănătos fără zahăr și făină
O porție de brioșe cu măr și fulgi de ovăz este perfectă pentru toți membrii familiei. Brioșele nu au zahăr sau făină și cu toate acestea sunt suficient de dulci și...
Negresă cu fulgi de ovăz pe un platou alături de furculițe și o masă albă
2
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Negresă cu fulgi de ovăz. Prăjitura care este gata în două minute
Pentru această negresă cu fulgi de ovăz nu ai nevoie de ouă, zahăr sau de făină și nici de prea multe pregătiri. Practic, în două minute, va fi gata de pus...
Bol cu ciulama de ciuperci cu usturoi servită cu mămăliguță
3
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Ciulama de ciuperci cu usturoi. Rețetă de post
Dintre cele mai delicioase rețete de post pe care le poți prepara pentru masa de prânz sau cină, rețeta de ciulama de ciuperci cu usturoi ocupă un loc fruntaș. Ciupercile sunt...
Prajitura cu foi de napolitane si mac, asezata pe o farfurie
4
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană. Desertul care îți amintește de copilărie
Prăjitura Furnicuța cu foi de napolitană, un desert ușor de făcut și care va atrage toate privirile. Cu cât foile de napolitană sunt mai calitative, cu atât prăjitura se va păstra...
Cozonacul fără frământare are cremă de ciocolată și blat pufos
5
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Cozonac fără frământare. Rețeta perfectă pentru sărbători
Rețeta de cozonac fără frământare este preferata tuturor atunci când vine vorba despre masa de festivă de sărbători. Aroma de cozonac în casă este primul semn de sărbătoate. Dacă până acum...
Parteneri
Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii

Top 5 cele mai frumoase cărți de Crăciun pentru copii
Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"

Antreprenorii români încep boicotul, după ce Austria a votat NU pentru Schengen. "Nu vom mai lucra cu OMV Petrom niciodată"
Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”

Anamaria Prodan a dezvăluit adevăratul motiv pentru care l-a lovit pe presupusul amant: „A început scandalul! amp;#8216;Băi, Ana, ce e cu ăsta?!'”
Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului

Andreea Bălan și-a adus fetițele, pentru prima oară, pe scenă. Cum au reacționat fiicele sale în fața publicului
Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună

Özge Özpirinççi petrece timp de calitate alături de partenerul său, Burak Yamantürk. Cei doi nu uită de momentele romantice împreună
Programul înfricoșător care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT

Programul „înfricoșător” care ar putea înlocui Google în 2 ani. De ce e capabil ChatGPT
Biscuiți șprițați cu ciocolată

Biscuiți șprițați cu ciocolată

Biscuiți șprițați cu ciocolată
Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată

Celine Dion, anunț cu ochii-n lacrimi. Artista suferă de o boală incurabilă și nu știe dacă va mai urca pe scenă, vreodată
fresh
sos pentru marinarea cărnii de vită pus peste bucăți de carne de vită
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Cea mai bună metodă pentru marinarea cărnii de vită, potrivit bucătarilor
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Fursecuri limbi de pisică. Rețeta unui desert clasic, mereu la modă
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Ruladă din fleică de porc la cuptor. Rețetă pentru masa de Crăciun
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Dulceață de ceapă roșie, rețeta de care ai nevoie pentru preparate speciale
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
Sfaturi și trucuri pentru reușita cozonacilor. Idei adunate de la bucătarii iscusiți
închide