Cozonac cu cremă de nuci și rom. Rețetă de cozonac cu umplutură bogată

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Nu ar fi completă masa de Crăciun fără cozonac, desertul tradițional pentru sărbătorile de iarnă. Dacă nu te-ai decis încă asupra rețetei de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta noastră de cozonac cu cremă de nuci și rom.

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Rețetele de cozonac au devenit o provocare continuă în bucătăriile de acasă. Sunt atât de multe rețete și mai simple și mai complexe, încât cu greu te decizi pe care să o prepari. Din aproape toate rețetele, nucile și aroma de rom sunt nelipsite. Rețeta clasică de cozonac, preparată din străbuni, avea ca umplutură nuci cu rom și rahat.

Citește și

Cozonacul era considerat un desert complex care necesita multă răbdare și un timp mai îndelungat de preparare. În zilele noastre munca ne este ușurată de aparatele electrocasnice, care ne preiau cel puțin jumătate din efortul depus. Un mixer bun poate frământa aluatul în locul nostru. Chiar și compoziția pentru umplutură se poate amesteca cu ajutorul acestuia. Îți oferim mai jos una dintre rețetele de cozonac pe care o poți prepara și tu pentru sărbătorile de iarnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp de frământare, apoi un alt timp de dospire. Abia când aluatul pentru cozonac este aproape dospit, pregătești și compoziția pentru umplutura cozonacului.

Cum prepari aluat pentru cozonac cu cremă de nuci și rom

Pentru reușita sigură a cozonacilor, indiferent de rețeta aleasă, îți oferim un articol cu sfaturi și trucuri culinare.

Revenind la modul de preparare al rețetei de cozonac, începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Pune albușurile la rece, pentru a le folosi la un alt desert. Îți oferim în acest scop și o rețetă de ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză, în care poți folosi albușurile. Peste gălbenușuri adaugă sarea, coaja de portocală răzuită și romul și amestecă-le bine.

Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, dacă te-ai decis să-l folosești, trece făina prin sită și creează o gropiță în mijlocul ei. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte cald, până la diluare. Adaugă amestecul în gropița din făină. Presară deasupra un strat fin de făină și acoperă bolul cu un ștergar. Lasă drojdia să se activeze până își dublează volumul și se formează bule de aer la suprafață.

Între timp pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Dizolvă în laptele cald zahărul. Pune untul la topit în ulei și omogenizează amestecul.

Amestecă puțin din untul cald cu gălbenușurile și pune amestecul peste drojdia activată. Toarnă, treptat, laptele cald și amestecă intens toate ingredientele, inclusiv făina. După ce toată făina este încorporată în amestecul de ingrediente, toarnă treptat și restul de unt cu ulei cald. Frământă bine aluatul timp de 15 minute, până când nu va mai fi lipicios. Textura aluatului trebuie să fie ușor moale.

Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l la loc cald timp de o oră sau până când aluatul își dublează volumul.

Pentru a prepara compoziția de umplutură, pentru cozonac cu cremă de nuci și rom, amestecă bine toate ingredientele într-o crăticioară. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe amestecul de ingrediente timp de 3-4 minute. Apoi lasă compoziția obținută la răcit.

Cum formezi cozonacii cu cremă de nuci și rom

Împarte aluatul de cozonac în două părți egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea dublă față de cea a tăvii de copt. Unge foaia de aluat cu jumătate din crema de nuci. Rulează aluatul cu umplutura în interior. Secționează ruloul transversal cu un cuțit, dar păstrează unul din capete nesecționat. Apoi împletește cele două fâșii rezultate, pornind de la capătul nesecționat.

Procedează la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat.

Așază cozonacii in tăvile tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-i să se dezvolte timp de 40-50 de minute. În ultimele 15 minute pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii la suprafață cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.

Coace cozonacii în primele 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi redu temperatura la 160 de grade Celsius. Continuă coacerea cozonacilor până când sunt frumos rumeniți la suprafață.

Porționează deliciosul cozonac cu cremă de nuci și rom după răcirea completă. Dcă dorești și o rețetă de cozonac mai ușoară, îți recomandăm să încerci rețeta cozonacului fără frământare.

Citește și
Cozonac cu cremă de nuci și rom
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Cozonaci cu aluat secționat și împletit, în tăvile de copt
Pasul de împletire a aluatului pentru cozonac
+21
CELE MAI CITITE
Paste carbonara fără smântână
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Paste carbonara fără smântână. Rețeta simplă care te va cuceri
Două Mini tarte cu mere de post, o furculiță și mere proaspete
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Mini tarte cu mere de post. Un desert fraged, aromat și irezistibil
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Mâncare de spanac cu usturoi într-un bol, alături de lingură, o solniță și frunze de spanac
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
Mâncare de spanac cu usturoi. Rețeta unui preparat simplu și delicios
Budincă de banane cu afine și semințe de chia în pahar cu linguriță
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Budincă de banane cu afine și semințe de chia. Un desert cremos și sănătos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Melcișori de post cu mac pe un grătar și pe o farfurie, alături de o ceașcă cu ceai
Galerie foto
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși
Rulouri cu urzici și usturoi pe un tocător de lemn
Galerie foto
Rulouri cu urzici și usturoi. O gustare cu arome de primăvară
Rulouri cu urzici și usturoi. O gustare cu arome de primăvară
Patru baghete dragon, un sucitor de aluaturi și un bol cu făină
Galerie foto
Baghete dragon. Baghete crocante cu forme speciale
Baghete dragon. Baghete crocante cu forme speciale
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Torta della Nonna servit pe un suport special
07:54
Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia Torta della Nonna, rețeta tortului pe care îl fac toate bunicile din Italia
fattoush servită într-o farfurie mare, albă
05:56
Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză Fattoush. Cum prepari acasă cea mai delicioasă salată libaneză
Budincă de chia cu banane servită în două pahare transparente
05:06
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
preparate de post pentru la birou
17 martie, 05:51
Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri
Mujadara pusă pe o farfurie rustică
17 martie, 05:07
Mujadara. Orez cu linte și ceapă caramelizată, rețeta simplă și hrănitoare Mujadara. Orez cu linte și ceapă caramelizată, rețeta simplă și hrănitoare
Tort de mere cu vanilie și ciocolată porționat
17 martie, 04:40
Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
16 martie, 06:51
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
chiftele kibbeh puse pe o farfurie albă
16 martie, 06:08
Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Cassata Siciliană. Rafinamentul unui desert tradițional italian
Cassata Siciliană. Rafinamentul unui desert tradițional italian
Cassata Siciliană. Rafinamentul unui desert tradițional italian
Încă se mai găsesc case la prețul unei cafele în Italia. Orașul care vinde locuințe cu 1 euro, cu o singură condiție
Încă se mai găsesc case la prețul unei cafele în Italia. Orașul care vinde locuințe cu 1 euro, cu o singură condiție
Încă se mai găsesc case la prețul unei cafele în Italia. Orașul care vinde locuințe cu 1 euro, cu o singură condiție
Dialog fabulos între Ion Ţiriac şi Donald Trump: “Băi, Ţiriac, rămâi cu ea! Cadoul primit de miliardarul român
Dialog fabulos între Ion Ţiriac şi Donald Trump: “Băi, Ţiriac, rămâi cu ea!” Cadoul primit de miliardarul român
Dialog fabulos între Ion Ţiriac şi Donald Trump: “Băi, Ţiriac, rămâi cu ea!” Cadoul primit de miliardarul român
Chefi la cuțite, sezonul 15, 17 martie 2025. Cine a câștigat a patra amuletă. Ce concurenți i-au impresionat pe jurați
Chefi la cuțite, sezonul 15, 17 martie 2025. Cine a câștigat a patra amuletă. Ce concurenți i-au impresionat pe jurați
Chefi la cuțite, sezonul 15, 17 martie 2025. Cine a câștigat a patra amuletă. Ce concurenți i-au impresionat pe jurați
Jose Eduardo Derbez este acuzat de lipsa bunelor maniere. Actorul nu i-a cedat locul partenerei Paola Dalay
Jose Eduardo Derbez este acuzat de lipsa bunelor maniere. Actorul nu i-a cedat locul partenerei Paola Dalay
Jose Eduardo Derbez este acuzat de lipsa bunelor maniere. Actorul nu i-a cedat locul partenerei Paola Dalay
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Eclipsa solară rară va avea loc pe 29 martie. Unde va fi vizibil fenomenul spectaculos
Risotto cremos cu leurdă, plăcut colorat și aromat
Risotto cremos cu leurdă, plăcut colorat și aromat
Risotto cremos cu leurdă, plăcut colorat și aromat
Depresia de primăvară la părinți. De ce unii dintre ei se simt obosiți și cum pot gestiona stresul
Depresia de primăvară la părinți. De ce unii dintre ei se simt obosiți și cum pot gestiona stresul
Depresia de primăvară la părinți. De ce unii dintre ei se simt obosiți și cum pot gestiona stresul
Hailey și Justin Bieber au mers la Disneyland alături de câțiva prieteni, la scurt timp după mesajul tulburător postat de artist
Hailey și Justin Bieber au mers la Disneyland alături de câțiva prieteni, la scurt timp după mesajul tulburător postat de artist
Hailey și Justin Bieber au mers la Disneyland alături de câțiva prieteni, la scurt timp după mesajul tulburător postat de artist
Ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil cu constipație
Ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil cu constipație
Ce trebuie să știi despre sindromul de intestin iritabil cu constipație
fresh
Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Melcișori de post cu mac, fragezi, aromați și delicioși

Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere

Tort de mere cu vanilie și ciocolată. Un desert rafinat și fără coacere

Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios

Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

Rețetă de kibbeh, chiftele aromate ca în Orientul Mijlociu

Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri

Preparate de post pentru mesele de la birou. 7 idei din care să te inspiri
închide