Cozonac cu cremă de nuci și rom. Rețetă de cozonac cu umplutură bogată

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Nu ar fi completă masa de Crăciun fără cozonac, desertul tradițional pentru sărbătorile de iarnă. Dacă nu te-ai decis încă asupra rețetei de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta noastră de cozonac cu cremă de nuci și rom.

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Rețetele de cozonac au devenit o provocare continuă în bucătăriile de acasă. Sunt atât de multe rețete și mai simple și mai complexe, încât cu greu te decizi pe care să o prepari. Din aproape toate rețetele, nucile și aroma de rom sunt nelipsite. Rețeta clasică de cozonac, preparată din străbuni, avea ca umplutură nuci cu rom și rahat.

Citește și

Cozonacul era considerat un desert complex care necesita multă răbdare și un timp mai îndelungat de preparare. În zilele noastre munca ne este ușurată de aparatele electrocasnice, care ne preiau cel puțin jumătate din efortul depus. Un mixer bun poate frământa aluatul în locul nostru. Chiar și compoziția pentru umplutură se poate amesteca cu ajutorul acestuia. Îți oferim mai jos una dintre rețetele de cozonac pe care o poți prepara și tu pentru sărbătorile de iarnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp de frământare, apoi un alt timp de dospire. Abia când aluatul pentru cozonac este aproape dospit, pregătești și compoziția pentru umplutura cozonacului.

Cum prepari aluat pentru cozonac cu cremă de nuci și rom

Pentru reușita sigură a cozonacilor, indiferent de rețeta aleasă, îți oferim un articol cu sfaturi și trucuri culinare.

Revenind la modul de preparare al rețetei de cozonac, începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Pune albușurile la rece, pentru a le folosi la un alt desert. Îți oferim în acest scop și o rețetă de ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză, în care poți folosi albușurile. Peste gălbenușuri adaugă sarea, coaja de portocală răzuită și romul și amestecă-le bine.

Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, dacă te-ai decis să-l folosești, trece făina prin sită și creează o gropiță în mijlocul ei. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte cald, până la diluare. Adaugă amestecul în gropița din făină. Presară deasupra un strat fin de făină și acoperă bolul cu un ștergar. Lasă drojdia să se activeze până își dublează volumul și se formează bule de aer la suprafață.

Între timp pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Dizolvă în laptele cald zahărul. Pune untul la topit în ulei și omogenizează amestecul.

Amestecă puțin din untul cald cu gălbenușurile și pune amestecul peste drojdia activată. Toarnă, treptat, laptele cald și amestecă intens toate ingredientele, inclusiv făina. După ce toată făina este încorporată în amestecul de ingrediente, toarnă treptat și restul de unt cu ulei cald. Frământă bine aluatul timp de 15 minute, până când nu va mai fi lipicios. Textura aluatului trebuie să fie ușor moale.

Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l la loc cald timp de o oră sau până când aluatul își dublează volumul.

Pentru a prepara compoziția de umplutură, pentru cozonac cu cremă de nuci și rom, amestecă bine toate ingredientele într-o crăticioară. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe amestecul de ingrediente timp de 3-4 minute. Apoi lasă compoziția obținută la răcit.

Cum formezi cozonacii cu cremă de nuci și rom

Împarte aluatul de cozonac în două părți egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea dublă față de cea a tăvii de copt. Unge foaia de aluat cu jumătate din crema de nuci. Rulează aluatul cu umplutura în interior. Secționează ruloul transversal cu un cuțit, dar păstrează unul din capete nesecționat. Apoi împletește cele două fâșii rezultate, pornind de la capătul nesecționat.

Procedează la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat.

Așază cozonacii in tăvile tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-i să se dezvolte timp de 40-50 de minute. În ultimele 15 minute pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii la suprafață cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.

Coace cozonacii în primele 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi redu temperatura la 160 de grade Celsius. Continuă coacerea cozonacilor până când sunt frumos rumeniți la suprafață.

Porționează deliciosul cozonac cu cremă de nuci și rom după răcirea completă. Dcă dorești și o rețetă de cozonac mai ușoară, îți recomandăm să încerci rețeta cozonacului fără frământare.

Citește și
Cozonac cu cremă de nuci și rom
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Cozonaci cu aluat secționat și împletit, în tăvile de copt
Pasul de împletire a aluatului pentru cozonac
+21
CELE MAI CITITE
Două eclere cu vanilie și căpșuni pe o farfurie, alături de două cești albe și un bol cu căpșuni
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Eclere cu vanilie și căpșuni. Un desert delicat și elegant
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cozonac Cruffin cu multe stafide secționat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Cozonac Cruffin cu multe stafide. Rețeta unui desert rafinat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni porționat
05:45
Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți pe un platou negru cu linguriță, căpșuni, banane și fulgi de migdale
13 mai, 06:08
Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, în bol alb și o crenguță de rozmarin
13 mai, 05:02
Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit
12 mai, 07:56
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori
Compot de rubarbă cu căpșuni în borcan, alături de un polonic, tije de rubarbă și un bol cu căpșuni
11 mai, 06:13
Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară Compot de rubarbă cu căpșuni. Un adevărat deliciu de primăvară
5 porții de mini Pavlova cu mousse de căpșuni
10 mai, 09:38
Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant Mini Pavlova cu mousse de căpșuni. Un desert fin și elegant
O bucătărie aranjată de designeri
9 mai, 13:33
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P) Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Tartă cu sparanghel și roșii uscate porționată
9 mai, 06:07
Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară Tartă cu sparanghel și roșii uscate, perfectă pentru o masă ușoară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Covorul roșu de la Festivalul de Film de la Cannes 2025. Cum s-au îmbrăcat vedetele la deschiderea marelui eveniment
Cum simplificăm achiziţia unei maşini în leasing: Întregul proces durează mai puțin de 10 minute
Cum simplificăm achiziţia unei maşini în leasing: "Întregul proces durează mai puțin de 10 minute"
Cum simplificăm achiziţia unei maşini în leasing: "Întregul proces durează mai puțin de 10 minute"
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Valentina Pelinel, imagini senzaţionale la 44 de ani! Cum se menţine într-o formă de vis soţia lui Cristi Borcea
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Teodora Mocanu de la Insula Iubirii sezonul 5 s-a căsătorit. Cum arată burtica de gravidă a fostei iubite a lui Eusebiu
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Hande Soral publică noi fotografii de familie. Actrița demonstrează că nu există probleme în căsnicia cu actorul Ismail Demirci
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din mai 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
Mini tarte cu sparanghel și roșii cherry
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
6 trăsături pe care bebelușii le moștenesc de la tata
Procesul împotriva lui Sean Diddy Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Procesul împotriva lui Sean „Diddy” Combs a început pe 12 mai. Numeroase vedete au vorbit despre acuzațiile grave aduse rapperului
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
Care sunt măsurile de siguranță pe plajă
fresh
Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Chec din albușuri cu zmeură și vanilie. Un contrast de arome și culori

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Desert la pahar cu căpșuni, cremă caramel cu banane și biscuiți

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Cartofi noi cu rozmarin și usturoi, preparați la cuptor

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni

Guguluf cu căpșuni în aluat și glazură cu sirop de căpșuni
închide