Cozonac cu cremă de nuci și rom. Rețetă de cozonac cu umplutură bogată

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Nu ar fi completă masa de Crăciun fără cozonac, desertul tradițional pentru sărbătorile de iarnă. Dacă nu te-ai decis încă asupra rețetei de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta noastră de cozonac cu cremă de nuci și rom.

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Rețetele de cozonac au devenit o provocare continuă în bucătăriile de acasă. Sunt atât de multe rețete și mai simple și mai complexe, încât cu greu te decizi pe care să o prepari. Din aproape toate rețetele, nucile și aroma de rom sunt nelipsite. Rețeta clasică de cozonac, preparată din străbuni, avea ca umplutură nuci cu rom și rahat.

Citește și

Cozonacul era considerat un desert complex care necesita multă răbdare și un timp mai îndelungat de preparare. În zilele noastre munca ne este ușurată de aparatele electrocasnice, care ne preiau cel puțin jumătate din efortul depus. Un mixer bun poate frământa aluatul în locul nostru. Chiar și compoziția pentru umplutură se poate amesteca cu ajutorul acestuia. Îți oferim mai jos una dintre rețetele de cozonac pe care o poți prepara și tu pentru sărbătorile de iarnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp de frământare, apoi un alt timp de dospire. Abia când aluatul pentru cozonac este aproape dospit, pregătești și compoziția pentru umplutura cozonacului.

Cum prepari aluat pentru cozonac cu cremă de nuci și rom

Pentru reușita sigură a cozonacilor, indiferent de rețeta aleasă, îți oferim un articol cu sfaturi și trucuri culinare.

Revenind la modul de preparare al rețetei de cozonac, începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Pune albușurile la rece, pentru a le folosi la un alt desert. Îți oferim în acest scop și o rețetă de ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză, în care poți folosi albușurile. Peste gălbenușuri adaugă sarea, coaja de portocală răzuită și romul și amestecă-le bine.

Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, dacă te-ai decis să-l folosești, trece făina prin sită și creează o gropiță în mijlocul ei. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte cald, până la diluare. Adaugă amestecul în gropița din făină. Presară deasupra un strat fin de făină și acoperă bolul cu un ștergar. Lasă drojdia să se activeze până își dublează volumul și se formează bule de aer la suprafață.

Între timp pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Dizolvă în laptele cald zahărul. Pune untul la topit în ulei și omogenizează amestecul.

Amestecă puțin din untul cald cu gălbenușurile și pune amestecul peste drojdia activată. Toarnă, treptat, laptele cald și amestecă intens toate ingredientele, inclusiv făina. După ce toată făina este încorporată în amestecul de ingrediente, toarnă treptat și restul de unt cu ulei cald. Frământă bine aluatul timp de 15 minute, până când nu va mai fi lipicios. Textura aluatului trebuie să fie ușor moale.

Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l la loc cald timp de o oră sau până când aluatul își dublează volumul.

Pentru a prepara compoziția de umplutură, pentru cozonac cu cremă de nuci și rom, amestecă bine toate ingredientele într-o crăticioară. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe amestecul de ingrediente timp de 3-4 minute. Apoi lasă compoziția obținută la răcit.

Cum formezi cozonacii cu cremă de nuci și rom

Împarte aluatul de cozonac în două părți egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea dublă față de cea a tăvii de copt. Unge foaia de aluat cu jumătate din crema de nuci. Rulează aluatul cu umplutura în interior. Secționează ruloul transversal cu un cuțit, dar păstrează unul din capete nesecționat. Apoi împletește cele două fâșii rezultate, pornind de la capătul nesecționat.

Procedează la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat.

Așază cozonacii in tăvile tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-i să se dezvolte timp de 40-50 de minute. În ultimele 15 minute pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii la suprafață cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.

Coace cozonacii în primele 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi redu temperatura la 160 de grade Celsius. Continuă coacerea cozonacilor până când sunt frumos rumeniți la suprafață.

Porționează deliciosul cozonac cu cremă de nuci și rom după răcirea completă. Dcă dorești și o rețetă de cozonac mai ușoară, îți recomandăm să încerci rețeta cozonacului fără frământare.

Citește și
Cozonac cu cremă de nuci și rom
Galerie foto

Galerie foto

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Cozonaci cu aluat secționat și împletit, în tăvile de copt
Pasul de împletire a aluatului pentru cozonac
+21
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu borș în aluat, umplute cu gem de căpșuni așezate pe un tocător de lemn, alături de un bol cu gem
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Ou prăjit în pâine și decorat cu semințe pe o farfurie neagră, alături de felii de bacon crocante
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
mâncare de cartofi de post servită într-un castron alb
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
Focaccia cu rozmarin și roșii uscate. Rețetă de pâine italiană
compoturi de fructe pe un fundal alb
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
Galerie foto
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Chifle pufoase și rumenite într-o tavă
Galerie foto
Chifle din aluat cu cartofi, ideale pentru micul dejun sau pentru burgeri
Chifle din aluat cu cartofi, ideale pentru micul dejun sau pentru burgeri
Langoși cu cartofi în aluat pe un tocător de lemn, un langoș secționat, alături de un bol cu smântână
Galerie foto
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă de post
Langoși cu cartofi în aluat. Rețetă de post
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Sparanghel pus pe o farfurie albă
06:03
5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta 5 rețete cu sparanghel pentru toate gusturile. Te vei bucura de ele primăvara aceasta
nucile puse într-un castronel de lemn
05:34
Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta Beneficiile consumului de nuci. De ce e recomandat să le incluzi în dieta ta
Cinci baghete crocante cu miez pufos
04:45
Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească Baghete crocante cu miez pufos. Rețetă din bucătăria franțuzească
Pogăcele cu brânză și unt pe un platou alb cu picior
03:42
Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Exemplu de carne marinată pe un tocător de lemn, pentru a înțelege cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
27 martie, 09:35
Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil Cum să marinezi carnea de porc pentru o friptură cu gust irezistibil
Biscuiți Sablé așezați în straturi pe un platou de lemn
27 martie, 08:48
Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure în vas și în lingură
27 martie, 05:41
Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
Mai mulți prieteni care merg în vizită la o cramă
27 martie, 04:59
Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită Ce trebuie să faci când mergi în vizită la o cramă. Sfaturi pentru o experiență reușită
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
1
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncare de cartofi. O rețetă gustoasă pentru perioada postului
Mâncarea de cartofi poate fi foarte gustoasă și sățioasă, chiar și fără ingrediente de origine animală. Cu puțină creativitate și atenție la detalii, mâncarea de cartofi de post poate fi o...
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
2
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Ficăței de pui cu ceapă. Rețeta pe care o poți prepara la tigaie
Rețeta de ficăței de pui cu ceapă este ușor de preparat. Vei obține un preparat savuros și hrănitor, perfect pentru o cină rapidă în timpul săptămânii. Poți, de asemenea, să adaugi...
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
3
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Ouă prăjite în pâine. Rețetă pentru un mic dejun savuros
Pentru că ouăle ochiuri sunt printre cele mai populare alimente pentru micul dejun, încearcă-le și preparate altfel. Îți recomandăm o rețetă de ouă prăjite în pâine. Pâinea toast feliată este cea...
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
4
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Cornulețe de post cu borș în aluat și gem de căpșuni
Pentru că a început postul și sunt la mare căutare rețetele de dulciuri de post, îți oferim mai jos o rețetă de cornulețe de post cu borș în aluat și umplute...
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
5
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
Top 6 cele mai bune compoturi de fructe. Ce recomandă specialiștii să ai mereu în cămară
De sute de ani oamenii au conservat fructele pentru a se bucura de ele pe tot parcursul anului. Au fost uscate, transformate în dulceață sau compot, murate sau congelate, atunci când...
Parteneri
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
4 zodii care își schimbă complet viața în aprilie 2024. Află ce le rezervă astrele
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: Am trait în Anglia ca un rege
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul de acolo, după 14 ani: "Am trait în Anglia ca un rege"
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
„Să-i fie ţărâna uşoară!” Vedeta mutilată cu ciocanul de soţul ei, mesaj şocant despre tatăl celor două fete ale sale!
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Rezultate Loto azi, 28 martie 2024. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Actorul Kenan İmirzalıoğlu are 49 de ani și o familie frumoasă. E căsătorit din 2016 cu vedeta TV Sinem Kobal
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Ce înseamnă Wi-Fi, de fapt. Puțini știu de unde vine denumirea
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
Spaghete cu pesto de leurdă și parmezan
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
7 motive să-ți încurajezi adolescentul să se joace mai mult
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Shakira a făcut senzație în timpul concertului ei din Times Square. Mișcările artistei au extaziat fanii
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
Beneficiile pentru sănătate ale lavandei. Cum te poate ajuta această plantă
fresh
Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Profiterol cu vanilie și ciocolată. Rețetă de cofetărie

Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Ce este micul dejun englezesc? Iată ce trebuie să ai pe farfurie ca să mănânci ca un britanic

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Biscuiți Sablé. Rețetă de fursecuri franțuzești cu unt

Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Cum să congelezi ouăle. Rezistă până la un an și se pot folosi ca cele proaspete

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos

Fulgi de ovăz cu fructe de pădure la cuptor. Rețetă pentru un mic dejun sănătos
închide