Cozonac cu cremă de nuci și rom. Rețetă de cozonac cu umplutură bogată

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Nu ar fi completă masa de Crăciun fără cozonac, desertul tradițional pentru sărbătorile de iarnă. Dacă nu te-ai decis încă asupra rețetei de cozonac, îți recomandăm să încerci rețeta noastră de cozonac cu cremă de nuci și rom.

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Galerie foto

Galerie foto

Cozonacul se porționează după răcirea completă / Shutterstock

Rețetele de cozonac au devenit o provocare continuă în bucătăriile de acasă. Sunt atât de multe rețete și mai simple și mai complexe, încât cu greu te decizi pe care să o prepari. Din aproape toate rețetele, nucile și aroma de rom sunt nelipsite. Rețeta clasică de cozonac, preparată din străbuni, avea ca umplutură nuci cu rom și rahat.

Citește și

Cozonacul era considerat un desert complex care necesita multă răbdare și un timp mai îndelungat de preparare. În zilele noastre munca ne este ușurată de aparatele electrocasnice, care ne preiau cel puțin jumătate din efortul depus. Un mixer bun poate frământa aluatul în locul nostru. Chiar și compoziția pentru umplutură se poate amesteca cu ajutorul acestuia. Îți oferim mai jos una dintre rețetele de cozonac pe care o poți prepara și tu pentru sărbătorile de iarnă.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului care necesită un timp de frământare, apoi un alt timp de dospire. Abia când aluatul pentru cozonac este aproape dospit, pregătești și compoziția pentru umplutura cozonacului.

Cum prepari aluat pentru cozonac cu cremă de nuci și rom

Pentru reușita sigură a cozonacilor, indiferent de rețeta aleasă, îți oferim un articol cu sfaturi și trucuri culinare.

Revenind la modul de preparare al rețetei de cozonac, începe cu separarea albușurilor de gălbenușuri. Pune albușurile la rece, pentru a le folosi la un alt desert. Îți oferim în acest scop și o rețetă de ruladă de bezea cu mure și cremă de brânză, în care poți folosi albușurile. Peste gălbenușuri adaugă sarea, coaja de portocală răzuită și romul și amestecă-le bine.

Într-un bol încăpător sau în bolul mixerului, dacă te-ai decis să-l folosești, trece făina prin sită și creează o gropiță în mijlocul ei. Amestecă drojdia cu o lingură de zahăr și 3-4 linguri de lapte cald, până la diluare. Adaugă amestecul în gropița din făină. Presară deasupra un strat fin de făină și acoperă bolul cu un ștergar. Lasă drojdia să se activeze până își dublează volumul și se formează bule de aer la suprafață.

Între timp pune laptele la încălzit, dar nu-l lăsa să atingă punctul de fierbere. Dizolvă în laptele cald zahărul. Pune untul la topit în ulei și omogenizează amestecul.

Amestecă puțin din untul cald cu gălbenușurile și pune amestecul peste drojdia activată. Toarnă, treptat, laptele cald și amestecă intens toate ingredientele, inclusiv făina. După ce toată făina este încorporată în amestecul de ingrediente, toarnă treptat și restul de unt cu ulei cald. Frământă bine aluatul timp de 15 minute, până când nu va mai fi lipicios. Textura aluatului trebuie să fie ușor moale.

Acoperă bolul cu folie alimentară și lasă-l la loc cald timp de o oră sau până când aluatul își dublează volumul.

Pentru a prepara compoziția de umplutură, pentru cozonac cu cremă de nuci și rom, amestecă bine toate ingredientele într-o crăticioară. Așază crăticioara pe flacăra aragazului și fierbe amestecul de ingrediente timp de 3-4 minute. Apoi lasă compoziția obținută la răcit.

Cum formezi cozonacii cu cremă de nuci și rom

Împarte aluatul de cozonac în două părți egale. Întinde, pe rând, fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară cu lungimea dublă față de cea a tăvii de copt. Unge foaia de aluat cu jumătate din crema de nuci. Rulează aluatul cu umplutura în interior. Secționează ruloul transversal cu un cuțit, dar păstrează unul din capete nesecționat. Apoi împletește cele două fâșii rezultate, pornind de la capătul nesecționat.

Procedează la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat.

Așază cozonacii in tăvile tapetate cu hârtie de copt și mai lasă-i să se dezvolte timp de 40-50 de minute. În ultimele 15 minute pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Unge cozonacii la suprafață cu gălbenuș de ou amestecat cu lapte.

Coace cozonacii în primele 20 de minute la 180 de grade Celsius, apoi redu temperatura la 160 de grade Celsius. Continuă coacerea cozonacilor până când sunt frumos rumeniți la suprafață.

Porționează deliciosul cozonac cu cremă de nuci și rom după răcirea completă. Dcă dorești și o rețetă de cozonac mai ușoară, îți recomandăm să încerci rețeta cozonacului fără frământare.

Citește și
Cozonac cu cremă de nuci și rom

Galerie foto

Cozonac cu cremă de nuci și rom porționat
Cozonaci cu aluat secționat și împletit, în tăvile de copt
Pasul de împletire a aluatului pentru cozonac
+21
CELE MAI CITITE
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Mâncare de urzici cu orez și mămăliguță, pentru masa de prânz
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Lobodă roșie și verde care urmează să fie pusă în retețele simple cu lobodă
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
4 rețete cu lobodă pe care să le încerci în această primăvară
Pporție de Supă cremă de urzici cu crutoane aromate în bol maro, alături de un tocător de lemn cu crutoane și urzici proaspete
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Supă cremă de urzici cu crutoane aromate, plină de gust și de sănătate
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
Galerie foto
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Batoane cu miere și mac în varianta de post
Galerie foto
Batoane cu miere și mac. Rețeta îndrăgitelor batoane, în varianta de post
Batoane cu miere și mac. Rețeta îndrăgitelor batoane, în varianta de post
Mucenici moldovenești de post pe un grătar negru și pe două platouri, alături de o cană cu ceai
Galerie foto
Mucenici moldovenești de post. Rețetă tradițională românească
Mucenici moldovenești de post. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Trei ardei umpluți cu legume și orez pe o farfurie albă
08:00
Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent Ardei umpluți cu legume și orez. Un preparat de post, gustos și consistent
Trei melcișori din aluat cu urzici și usturoi într-un vas metalic cu toarte
07:00
Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Hummus cu avocado în bol de servire
06:00
Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă Hummus cu avocado. Rețetă delicioasă și sănătoasă
Mai mulți cannoli, serviți pe un platou alb
28 martie, 08:00
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Sandvișuri de post pe o masă albă
28 martie, 07:00
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Bucăți de tofu într-un bol
28 martie, 06:00
Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine Totul despre tofu, brânza de soia bogată în proteine
Carnea de origine vegetală aranjată pe două platouri gri
27 martie, 08:00
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală 8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
27 martie, 07:00
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Gogoși din 2 ingrediente puse într-un suport negru de metal
1
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Gogoși din 2 ingrediente. Rețeta care e gata în 5 minute
Te-ai gândit că poți faci gogoși din 2 ingrediente? Vor ieși ușoare și pufoase și sunt foarte ușor de făcut. Nu ai nevoie de drojdie, ouă sau unt. De asemenea, poți adăuga aromele...
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
2
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post este la fel de gustoasă și de apetisantă ca cea care conține carne. Chiar și cu maioneza vegetală rămâne un aperitiv pe care îl poți servi la...
Bol negru cu Salată de cartofi cu ceapă roșie alături de o sosieră albă și un bol mic cu capere
3
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Salată de cartofi cu ceapă roșie. Rețetă simplă pentru o zi de post
Dacă ești în căutarea unei rețete de preparate simple și rapide pentru o zi de post, încearcă rețeta de salată de cartofi cu ceapă roșie. Pe cât de simplă este, pe...
Două blaturi umede pentru tort, alături de un recipient cu tacâmuri
4
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Blat umed pentru tort. Rețetă simplă de blat ce nu mai necesită însiropare
Pentru reușita unui tort delicios și spectaculos, blatul de tort reprezintă piesa principală. Îți oferim în acest scop o rețetă de blat umed pentru tort ce nu mai necesită însiropare. Dacă...
Sandvișuri de post pe o masă albă
5
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Pare destul de complicat să faci sandvișuri de post care să fie și arătoase și gustoase, dar nu este deloc așa. Ai la îndemână o mulțime de ingrediente, de la salate...
Parteneri
Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru

Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru

Beneficii pentru sănătate ale nucilor tigru
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă

La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris

Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris

Ce i s-a întâmplat frumoasei Laurette când a fost la o biserică românească din Paris
Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța

Prima imagine cu chipul lui Josephine. Cum arată fiica Ginei Pistol și a lui Smiley și cu cine seamănă micuța
Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea

Özge Yağız și Gökberk Demirci apar într-o fotografie de cuplu. Asemănarea dintre cei doi nu a putut fi trecută cu vederea
A apărut o gaură imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ

A apărut o „gaură” imensă pe Soare. Ce efecte incredibile poate avea pe Pământ
Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate

Supă de chimen pentru un plus de sănătate
Mila Kunis și Ashton Kutcher au decis. Actorii nu vor lăsa averea copiilor

Mila Kunis și Ashton Kutcher au decis. Actorii nu vor lăsa averea copiilor

Mila Kunis și Ashton Kutcher au decis. Actorii nu vor lăsa averea copiilor
fresh
Salata boeuf de post pe o farfurie albă
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Salata boeuf de post. Rețeta perfectă și pentru vegetarieni
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Supă clară de pui. Rețeta simplă și rapidă
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
Sandvișuri de post. 7 rețete hrănitoare și gustoase
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
8 sfaturi pentru a găti corect carnea de origine vegetală
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
Cannoli, povestea desertului originar din Sicilia
închide