Cozonac cu nucă de cocos. Rețetă de cozonac pufos și foarte aromat
Dacă dorești o rețetă de cozonac cu o altfel de umplutură decât cea clasică cu nuci sau cu rahat, încearcă rețeta de cozonac cu nucă de cocos. Este o rețetă de cozonac pufos și foarte aromat.
Galerie foto
Rețetele de cozonac sunt la mare căutare în preajma sărbătorilor tradiționale. Sunt foarte versatile atât din punct de vedere al aluatului cât și al umpluturii, dar și al modului de modelare a aluatului. Poți prepara aluatul în foarte multe moduri, pornind de la rețeta clasică. Poți opta pentru diferite umpluturi: din nuci, rahat, ciocolată, fructe uscare, mac, sau nucă de cocos. Din punct de vedere al modelării aluatului, poți opta pentru rularea simplă a acestuia, sau împletirea în cât mai diverse feluri.
Poți prepara cozonac chiar și în varianta de post și iese la fel de gustos și aspectuos. Descoperă aici și o rețetă de cozonac de post cu nucă, stafide și cacao. Chiar dacă nu are ouă în aluat, acesta se va dezvolta la fel de bine și va ieși pufos ca și cozonacul clasic. În continuare îți oferim lista de ingrediente și pașii de preparare ai cozonacului delicios cu nucă de cocos.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu aducerea ingredientelor pe masa de lucru și a ustensilelor necesare preparării aluatului și a cremei cu nucă de cocos. Important pentru reușita cozonacului este alegerea ingredientelor de calitate. Făina și drojdia sunt ingrediente de bază și se cer calitative.
Cum prepari aluat pentru cozonac cu nucă de cocos
Trece făina prin sită într-un bol de frământare încăpător. În alt bol mai micuț, amestecă drojdia cu o lingură de zahăr si 5-6 linguri de lapte cald. Lasă amestecul deoparte timp de 10 minute să se activeze drojdia.
Amestecă gălbenușurile cu zahărul până când acesta se dizolvă. Apoi adaugă toate aromele și restul de lapte cald. Pune uleiul într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului și topește untul în el.
Creează o adâncitură la mijlocul făinii din bol și pune acolo drojdia activată și compoziția de gălbenușuri. Începe frământarea aluatului adăugând făina peste ingredientele de la mijlocul ei. când toată făina este înglobată în compoziție, adaugă treptat untul topit cu uleiul și continuă frământarea. Te oprești din frământat când obții un aluat ușor moale, dar care nu se mai lipește de mâini.
Acoperă bolul cu o folie alimentară. Lasă aluatul pentru cozonac cu nucă de cocos la dospit, până când își dublează volumul.
Descoperă aici și o rețetă de cozonac fără frământare.
Pentru umplutură pune într-un bol albușurile și adaugă un praf de sare, zahărul și amidonul. Amestecă intens până când se formează o bezea cremoasă. Adaugă nuca de cocos și amestecă până când se omogenizează compoziția.
Cum formezi și coci cozonacul cu nucă de cocos
Împarte aluatul dospit în patru părți egale. Unge blatul de lucru cu puțin ulei și întinde fiecare parte de aluat într-o foaie dreptunghiulară. Întinde uniform peste cele patru foi de aluat compoziția cu nucă de cocos. Rulează foile de aluat și împletește câte două, apoi pune-le în tăvile tapetate cu hârtie de copt.
Mai lasă cozonaci la dezvoltat în tăvi timp de 30-50 de minute.
Încălzește cuptorul la 200 de grade Celsius. Unge cozonacii cu ou amestecat și presară deasupra lor granule de zahăr. Coace cozonacii timp de 10 minute la 200 de grade Celsius. Redu temperatura la 180 de grade Celsius și mai coace cozonacii timp de 20-30 de minute.
Lasă deliciosul cozonac cu nucă de cocos să se răcească mai întâi în tavă, apoi pe un grătar de răcire. Porționează-l după răcire. Dacă dorești să prepari mai mulți cozonaci, îți mai oferim și o rețetă de cozonac cu cremă de nuci și rom.
Galerie foto