Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide

Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum ajuți avocado să se coacă.

Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
Fructul de avocado se coace după ce a fost cules / Profimedia Images

Avocado poate fi considerat unul dintre cele mai complete alimente. Este o sursă de grăsimi sănătoase, conține acizi grași esențiali, fitonutrienți și vitamine. Practic, dacă ai la îndemână un fruct de avocado, o roșie, un cățel de usturoi și două felii de pâine poți să îți prepari o masă sănătoasă și gustoasă.

În mod evident, cea mai celebră rețetă cu avocado este guacamole, însă nu trebuie să uităm de avocado toast în toate variantele lui sau de salate. În plus, se poate consuma și simplu, cu un praf de sare deasupra. Totul e să fie copt cum trebuie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum alegi un avocado perfect

Alegerea unui avocado potrivit de copt este ca un joc la loterie. Oricât de multe fructe ai pipăi în galantar, până la urmă tot sfârșești prin a avea pe blatul din bucătărie 2-3 avocado care așteaptă să se coacă. Uneori îl consumi la timp, alteori realizezi prea târziu că e gata și îl arunci direct la gunoi.

Ca să știi cum alegi un avocado trebuie mai întâi să știi la ce îl vei folosi. Oricum, un fruct necopt nu e bun pentru nimic. Nici nu îl vei putea curăța de coajă și nici nu îl vei putea zdrobi. Un avocado prea copt nu este nici el bun de consum pentru că este amar și are o textură destul de respingătoare.

Avocado tare are culoarea verde crud

Se va coace în 4-7 zile la temperatura camerei. Nu încerca să îl consumi pentru că are gust de ceară.

Avocado cu coaja foarte închisă

Dacă coaja are nuanțe de maro și verde este numai bun de consum. Atunci când îl apeși cu degetele este încă ferm, dar poți să îi simți textura prin coajă. Miezul va avea culoarea verde și va fi cremos. Coaja se va curăța foarte ușor.

Avocado cu coaja aproape neagră

Nu se mai poate consuma. Dacă îi apeși coaja și simți că este foarte moale înseamnă că i-a trecut timpul. Miezul are deja pete maro și este amar. Nici nu are sens să te mai chinui să îl cureți de coajă. Află mai multe și despre fructul pe care ar trebui să-l mănânci în fiecare zi.

Cum îți dai seama dacă avocado este copt

Ține minte cel mai important lucru pe care trebuie să îl veifici atunci când alegi un avocado: trebuie să fie verde la cotor pentru a fi bun de consum. După ce vei cumpăra de mai multe ori vei ajunge să îți dai seama când un fruct este bun de consum doar uitându-te la culoarea lui.

Până să ajungi să cunoști din priviri cât de bun este un avocado poți urma câțiva pași.

  • Uite-te cu atenție la culoarea lui. Un avocado copt va fi închis la culoare cu pete verzi din loc în loc.
  • Apasă ușor fructul pentru a vedea cât de moale este în interior.
  • Uită-te la codiță. Dacă aceasta se scoate ușor și dedesubt coaja este încă verde atunci fructul este numai bun. Dacă este aproape neagră atunci avocado este prea copt și este posibil să aibă și miezul pete maro. Dacă codița nu se rupe atunci avocado nu este suficient copt. În acest caz îl poți lua și îl coci tu acasă.

Cum să coci un avocado acasă

Dacă ai cumpărat un avocado prea verde cel mai simplu este să îl lași la temperatura camerei câteva zile. Oricum, acest fruct se coace în mod normal după ce este cules.

Dacă are coaja verde este bine să aștepți între 3 și 5 zile, dacă este mai închis la culoare va fi tocmai bun pentru o salată în 1-2 zile.

Pune-l lângă o banană

Dacă vrei să grăbești procesul de coacere, pune alături de avocado în bol un măr sau o banană. Acestea emană etilenă, un gaz natural care pătrunde în pereții celulelor și transformă amidonul în zaharuri. Procesul duce la cocerea fructelor.

În cazul în care nu mai ai rabdare deloc și îți este foarte poftă de avocado, pune-l într-o pungă de plastic cu 2-3 banane și închide-o. În felul acesta acesta gazul va fi mult mai concentrat, iar avocado se va coace într maximum 2 zile.

Când avocado este copt păstrează-l în frigider, dacă nu îl consumi imediat. Acolo va rezista până la 3 zile.

Cum să coci avocado la cuptorul cu microunde

Taie avocado pe jumătate, scoate sâmburele și pune fiecare jumătate în câte o pungă de plastic. Pune-le apoi la microunde la temperatură înaltă pentru două minute. Când le scoți pune-le imediat sub jet de apă rece pentru a opri coacerea.  

Cum să coci avocado la cuptorul aragazului

Înfășoară avocado în folie alimentară și pune-l într-o tavă la cuptor la 90° C pentru 10-30 de minute. Alege durata în funcție de cât de tare este fructul. Află mai multe despre cu ce se mănâncă avocado.

Cum să păstrezi avocado după ce l-ai tăiat

Dacă se întâmplă să nu consumi un avocado întreg îl poți păstra în frigider pentru maximum 1-2 zile, foarte bine înfășurat în folie alimentară. Este indicat să aibă încă coaja pentru a se păstra mai bine.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cu ce poți înlocui mierea
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale pun capăt ghinionului în luna mai 2025. Află dacă te numeri printre ele
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: România e uimitoare
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: "România e uimitoare"
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: "România e uimitoare"
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 28 aprilie - 4 mai 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Finala X Factor 2025. Momente spectaculoase pregătite de concurenți și un singur câștigător al premiului de 100.000 de Euro
Finala X Factor 2025. Momente spectaculoase pregătite de concurenți și un singur câștigător al premiului de 100.000 de Euro
Finala X Factor 2025. Momente spectaculoase pregătite de concurenți și un singur câștigător al premiului de 100.000 de Euro
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Rita Ora și-a făcut o schimbare radicală de look. Cum arată cu părul negru și breton
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
Cum îți poți organiza dieta pentru a preveni balonarea. Ce alimente pot provoca acest simptom digestiv
fresh
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
închide