Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand

Orice preparat din carne de vită are nevoie de bucata de carne potrivită pentru a ieși așa cum trebuie. Descoperă cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Un ghid util oricărui gurmand.

Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Alege corect bucățile de carne de vită pentru a avea preparate delicioase / Shutterstock

Dacă nu știi care este cea mai bună, atunci întreabă măcelarul sau citește ghidul nostru care îți va explica sortimentele pentru a putea face ușor diferența între ele. Carnea de vită este extrem de savuroasă și gătită corect este cu adevărat o delicatesă.

Dacă știi ce bucată să alegi atunci vei știi și cum să o pregătești și cum să o prepari ca să te bucuri la maximum de arome.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum folosești corect bucățile de carnea de vită

Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora. Mai jos găsești un ghid util, care să te ajute să ai o viziune mai clară asupra felului în care poți să gptești carnea de vită.

O reprezentare grafică a bucăților de carne de vită
Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora

Antricot

Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek, Delmonico Steak, Spencer Steak, Scotch Filet, Entrecôte

Antricotul este o bucată de carne mai grasă, marmorată, ceea ce înseamnă că este mai potrivită pentru gătirea lentă și prăjire. Totuși, pentru că nu este o parte a corpului foarte utilizată, antricotul este foarte frage

O bucată de antricot condimentată
Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek / Shutterstock

Antricotul poate proveni de oriunde de la a șasea până la a douăsprezecea coastă a vitei, iar capătul din care provine ar trebui să dicteze modul în care ar trebui să fie gătită. 

Tăietura centrală este cea mai comună. Conține o parte din capacul de grăsime fiind bine marmorată. 

Apoi avem cele două capete, cel  scurt are puțin sau deloc din capac și este mai puțin marmorat. Celălalt capăt este mai marmorat.

File, cea mai fragedă dintre bucățile de carne de vită

Fileul de vită este de fapt mușchiul și vei mai găsi denumit tenderloin, bifteck, chateaubriand, filet mignon, filet steak, fillet steaks, tournedos.

Fileul de vită puse pe un blat negru de lemn
Fileul de vită este de fapt mușchiul și îl vei mai găsi denumit tenderloin / Shutterstock

Pentru mulți iubitori de carne de vită este partea cea mai bună pentru că friptura obținută din file este foarte fragedă, untoasă, dând senzația că se topește în gură. Se poate găti rare, medium rare sau well done.  Îl regăsim în rețete clasice ca Beef Wellington, tournedo Rossini sau Chateaubriand.

Vrăbioara

Vrăbioara se mai numește strip, New York Strip, Kansas City Strip, Top Sirloin. Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele. Vaca nu prea folosește această parte a corpului, așa încât carnea este extrem de fragedă și nu are multă grăsime.

O bucată de vrăbioară cu condimente pe ea
Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele / Shutterstock

Descoperă mai multe despre secretele unui steak de vită medium rare perfect. Vei avea un preparat simplu și rapid.

Vrăbioara se poate găti atât cu os, cât și fără os. Ideal este să ai o bucată care să aibă 5 cm grosime, iar cel mai bun mod de a o găti este la tigaie până când capătă o crustă, ca mai apoi să o transferi la cuptor.

Spată și pulpă

Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb, fricandoul, chiulota, nuca sau capacul. Pentru că vita folosește intens aceste părți ale corpului, carnea nu va fi la fel de fragedă și va necesita un timp de gătire mai mare decât antricotul, mușchiul sau vrăbioara.

O bucată se spată pusă pe o foaie de hârtie
Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb / Shutterstock

Chiar dacă trebuie să stea mai mult pe foc, alege o temperatură mai mică, pentru că astfel se eliberează treptat toate aromele.

Rasolul

Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru ciorbe, supe sau alte preparate cu sos cu sau fără legume.

O bucată de rasou pusă pe o foaie de hârtie
Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru supe / Shutterstock

Fleica

Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei și seamănă cu carnea de pe coaste, având straturi de carne și de grăsime. Totuși, este de preferat să fie folosită la mâncăruri gătite lent.

O bucată de fleică pusă pe un tocător negru
Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei / Shutterstock

Află și ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic carne de roșie. Iată la ce conluzii au ajuns nutriționiștii.

T-Bone, una dintre bucățile de carne de vită

T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi de vită împreună care sunt despărțite de un os care formează litera T.

T-Bon pe un fundal alb alături de câteva condimente
T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi / Shutterstock

Este foarte apreciată pentru că aduce în farfurie texturile și aromele a două tipuri de carne de vită diferite. Nu este tocmai ușor de gătit pentru că fiecare are timpul său de gătire. Încearcă să ții partea cu mușchiul mai departe de sursa de căldură pentru a nu se usca.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Două pahare pline cu cireșată
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Cât alcool se pune la cireșată? Rețeta pentru un gust fin și aromat
Un bol transparent în care se află fasole la înmuiat
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Este necesar să înmoi fasolea înainte de a o găti? Ce se întâmplă dacă sari acest pas
Mai multe borcane cu dulceață de căpșuni
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Cât timp se fierbe dulceața de căpșuni. Rețeta care are un rezultat perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. Sper să mă întorc cu copilul de mână!
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Patricia a ajuns cu bine în Turcia, unde medicii speră să facă un miracol. "Sper să mă întorc cu copilul de mână!"
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Imagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Mireasa revine luni, 29 iulie, la Antena 1 cu cel de-al zecelea sezon. Cine o înlocuiește pe Simona Gherghe în primele emisiuni
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii

Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
închide