Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand

Orice preparat din carne de vită are nevoie de bucata de carne potrivită pentru a ieși așa cum trebuie. Descoperă cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Un ghid util oricărui gurmand.

Bucățile de carne de vită puse pe un blat de lemn
Alege corect bucățile de carne de vită pentru a avea preparate delicioase / Shutterstock

Dacă nu știi care este cea mai bună, atunci întreabă măcelarul sau citește ghidul nostru care îți va explica sortimentele pentru a putea face ușor diferența între ele. Carnea de vită este extrem de savuroasă și gătită corect este cu adevărat o delicatesă.

Dacă știi ce bucată să alegi atunci vei știi și cum să o pregătești și cum să o prepari ca să te bucuri la maximum de arome.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum folosești corect bucățile de carnea de vită

Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora. Mai jos găsești un ghid util, care să te ajute să ai o viziune mai clară asupra felului în care poți să gptești carnea de vită.

O reprezentare grafică a bucăților de carne de vită
Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora

Antricot

Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek, Delmonico Steak, Spencer Steak, Scotch Filet, Entrecôte

Antricotul este o bucată de carne mai grasă, marmorată, ceea ce înseamnă că este mai potrivită pentru gătirea lentă și prăjire. Totuși, pentru că nu este o parte a corpului foarte utilizată, antricotul este foarte frage

O bucată de antricot condimentată
Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek / Shutterstock

Antricotul poate proveni de oriunde de la a șasea până la a douăsprezecea coastă a vitei, iar capătul din care provine ar trebui să dicteze modul în care ar trebui să fie gătită. 

Tăietura centrală este cea mai comună. Conține o parte din capacul de grăsime fiind bine marmorată. 

Apoi avem cele două capete, cel  scurt are puțin sau deloc din capac și este mai puțin marmorat. Celălalt capăt este mai marmorat.

File, cea mai fragedă dintre bucățile de carne de vită

Fileul de vită este de fapt mușchiul și vei mai găsi denumit tenderloin, bifteck, chateaubriand, filet mignon, filet steak, fillet steaks, tournedos.

Fileul de vită puse pe un blat negru de lemn
Fileul de vită este de fapt mușchiul și îl vei mai găsi denumit tenderloin / Shutterstock

Pentru mulți iubitori de carne de vită este partea cea mai bună pentru că friptura obținută din file este foarte fragedă, untoasă, dând senzația că se topește în gură. Se poate găti rare, medium rare sau well done.  Îl regăsim în rețete clasice ca Beef Wellington, tournedo Rossini sau Chateaubriand.

Vrăbioara

Vrăbioara se mai numește strip, New York Strip, Kansas City Strip, Top Sirloin. Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele. Vaca nu prea folosește această parte a corpului, așa încât carnea este extrem de fragedă și nu are multă grăsime.

O bucată de vrăbioară cu condimente pe ea
Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele / Shutterstock

Descoperă mai multe despre secretele unui steak de vită medium rare perfect. Vei avea un preparat simplu și rapid.

Vrăbioara se poate găti atât cu os, cât și fără os. Ideal este să ai o bucată care să aibă 5 cm grosime, iar cel mai bun mod de a o găti este la tigaie până când capătă o crustă, ca mai apoi să o transferi la cuptor.

Spată și pulpă

Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb, fricandoul, chiulota, nuca sau capacul. Pentru că vita folosește intens aceste părți ale corpului, carnea nu va fi la fel de fragedă și va necesita un timp de gătire mai mare decât antricotul, mușchiul sau vrăbioara.

O bucată se spată pusă pe o foaie de hârtie
Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb / Shutterstock

Chiar dacă trebuie să stea mai mult pe foc, alege o temperatură mai mică, pentru că astfel se eliberează treptat toate aromele.

Rasolul

Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru ciorbe, supe sau alte preparate cu sos cu sau fără legume.

O bucată de rasou pusă pe o foaie de hârtie
Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru supe / Shutterstock

Fleica

Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei și seamănă cu carnea de pe coaste, având straturi de carne și de grăsime. Totuși, este de preferat să fie folosită la mâncăruri gătite lent.

O bucată de fleică pusă pe un tocător negru
Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei / Shutterstock

Află și ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic carne de roșie. Iată la ce conluzii au ajuns nutriționiștii.

T-Bone, una dintre bucățile de carne de vită

T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi de vită împreună care sunt despărțite de un os care formează litera T.

T-Bon pe un fundal alb alături de câteva condimente
T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi / Shutterstock

Este foarte apreciată pentru că aduce în farfurie texturile și aromele a două tipuri de carne de vită diferite. Nu este tocmai ușor de gătit pentru că fiecare are timpul său de gătire. Încearcă să ții partea cu mușchiul mai departe de sursa de căldură pentru a nu se usca.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Colaj de trei fotografii în care apar Chef Sorin Gonțea și o porție de steak de vită cu sos de smântână
Video
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
Steak de vită cu sos de smântână şi parmezan
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pulpă de miel cu cartofi într-o tavă rustică de lemn, alături de un bol cu sos
06:39
Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă Pulpă de miel cu cartofi la cuptor. Rețetă savuroasă și consistentă
Porție de pască pufoasă fără aluat în spatula așezată pe farfurie, alături de platoul cu pasca secționată
05:53
Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște Pască pufoasă fără aluat. Cea mai simplă rețetă pentru Paște
Trei rețete de ouă umplute așezate pe un platou
05:28
Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv Trei rețete de ouă umplute, perfecte pentru un platou festiv
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate în cratiță, alături de un bol cu piure de cartofi
05:21
Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște Iepure cu vin la cuptor și legume caramelizate. Rețetă pentru masa de Paște
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
27 aprilie, 06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
27 aprilie, 05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
27 aprilie, 04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
27 aprilie, 03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Zodii care nu pot renunța la trecut. Nativii care aleg să trăiască din amintiri
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
Destinaţia de poveste din România, râvnită de Paşte. Cazările sunt aproape epuizate, deşi un sejur ajunge până la 3.500 de lei
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
„Prințișorul Craiovei”, mărturisiri teribile despre adevărata dramă din familia lui: „Am trăit cu 50 de euro pe săptămână!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
10 probleme sociale cu care se confruntă adolescenții
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Selena Gomez a vorbit despre pauza ei de la social media: „A fost cel mai satisfăcător cadou pe care mi l-am făcut”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide