Cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Ghid util oricărui gurmand
Orice preparat din carne de vită are nevoie de bucata de carne potrivită pentru a ieși așa cum trebuie. Descoperă cum folosești corect bucățile de carnea de vită. Un ghid util oricărui gurmand.
Dacă nu știi care este cea mai bună, atunci întreabă măcelarul sau citește ghidul nostru care îți va explica sortimentele pentru a putea face ușor diferența între ele. Carnea de vită este extrem de savuroasă și gătită corect este cu adevărat o delicatesă.
Dacă știi ce bucată să alegi atunci vei știi și cum să o pregătești și cum să o prepari ca să te bucuri la maximum de arome.
Cum folosești corect bucățile de carnea de vită
Este important să înțelegi cum anume folosești bucățile de carne de vită pentru a te bucura de gustul complet al acestora. Mai jos găsești un ghid util, care să te ajute să ai o viziune mai clară asupra felului în care poți să gptești carnea de vită.
Antricot
Antricotul îl vei mai găsi și sub denumirile de Rib-Eye, Beauty Steak, Market Stek, Delmonico Steak, Spencer Steak, Scotch Filet, Entrecôte
Antricotul este o bucată de carne mai grasă, marmorată, ceea ce înseamnă că este mai potrivită pentru gătirea lentă și prăjire. Totuși, pentru că nu este o parte a corpului foarte utilizată, antricotul este foarte frage
Antricotul poate proveni de oriunde de la a șasea până la a douăsprezecea coastă a vitei, iar capătul din care provine ar trebui să dicteze modul în care ar trebui să fie gătită.
Tăietura centrală este cea mai comună. Conține o parte din capacul de grăsime fiind bine marmorată.
Apoi avem cele două capete, cel scurt are puțin sau deloc din capac și este mai puțin marmorat. Celălalt capăt este mai marmorat.
File, cea mai fragedă dintre bucățile de carne de vită
Fileul de vită este de fapt mușchiul și vei mai găsi denumit tenderloin, bifteck, chateaubriand, filet mignon, filet steak, fillet steaks, tournedos.
Pentru mulți iubitori de carne de vită este partea cea mai bună pentru că friptura obținută din file este foarte fragedă, untoasă, dând senzația că se topește în gură. Se poate găti rare, medium rare sau well done. Îl regăsim în rețete clasice ca Beef Wellington, tournedo Rossini sau Chateaubriand.
Vrăbioara
Vrăbioara se mai numește strip, New York Strip, Kansas City Strip, Top Sirloin. Carnea este tăiată din zona șalelor, imediat după ce se termină coastele. Vaca nu prea folosește această parte a corpului, așa încât carnea este extrem de fragedă și nu are multă grăsime.
Descoperă mai multe despre secretele unui steak de vită medium rare perfect. Vei avea un preparat simplu și rapid.
Vrăbioara se poate găti atât cu os, cât și fără os. Ideal este să ai o bucată care să aibă 5 cm grosime, iar cel mai bun mod de a o găti este la tigaie până când capătă o crustă, ca mai apoi să o transferi la cuptor.
Spată și pulpă
Din bucățile de spată și de pulpă mai derivă rasolul alb, fricandoul, chiulota, nuca sau capacul. Pentru că vita folosește intens aceste părți ale corpului, carnea nu va fi la fel de fragedă și va necesita un timp de gătire mai mare decât antricotul, mușchiul sau vrăbioara.
Chiar dacă trebuie să stea mai mult pe foc, alege o temperatură mai mică, pentru că astfel se eliberează treptat toate aromele.
Rasolul
Rasolul are destul de multe tendoane și este carnea cea mai potrivită pentru ciorbe, supe sau alte preparate cu sos cu sau fără legume.
Fleica
Fleica se găsește pe partea de jos a abdomenului vitei și seamănă cu carnea de pe coaste, având straturi de carne și de grăsime. Totuși, este de preferat să fie folosită la mâncăruri gătite lent.
Află și ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic carne de roșie. Iată la ce conluzii au ajuns nutriționiștii.
T-Bone, una dintre bucățile de carne de vită
T-Bone este de fapt o bucată de carne tăiată din vrăbioară și mușchi de vită împreună care sunt despărțite de un os care formează litera T.
Este foarte apreciată pentru că aduce în farfurie texturile și aromele a două tipuri de carne de vită diferite. Nu este tocmai ușor de gătit pentru că fiecare are timpul său de gătire. Încearcă să ții partea cu mușchiul mai departe de sursa de căldură pentru a nu se usca.