Cum poți face acasă sos ranch și la ce se folosește
Rețeta pentru sos ranch este simplă și rapidă. Sosul ranch este unul unul dintre cele mai populare sosuri pentru salate, preparate din carne sau legume la grătar. Este cremos, ușor, cu note acrișoare și poate fi făcut foarte ușor și în casă.
Sosul Ranch este un preparat specific american și a fost inventat în 1949 de un instalator, Steve Henson. Acesta conducea o echipă detașată în Alaska și, pentru a-i face mai fericiți pe angajați, s-a gândit să le prepare ceva bun de mâncare. Așa a inventat un sos care la vremea aceea nu avea un nume.
După ceva vreme, pentru că strânsese deja foarte mulți bani, s-a mutat împreună cu soția în California, unde a cumpărat o fermă. A transformat-o în hotel cu restaurant și a introdus și sosul pe care îl inventase în urmă cu 8 ani. A avut așa de mare succes, că a ajuns să îl vândă ambalat în punguțe. A trebuit chiar să închidă partea turistică a afacerii pentru a se ocupa doar de producerea sosului.
Există mai multe variante care au plecat de la rețeta de bază care avea în compoziție lapte bătut, sare, usturoi, ceapă, muștar, ierburi aromatice, condimente și maioneză simplă. Maioneza este uneori înlocuită cu iaurt sau smântână.
Laptele bătut este baza sosului pentru că el îi dă atât textura fină, cât și gustul ușor acidulat. Poți folosi și chefir dacă vrei să fie și mai înțepător. Ierburile aromatice pot fi proaspete sau uscate, în funcție de sezon, dar și de preferințe.
Poți pune mărar, pătrunjel sau arpagic. Pentru asezonare se folosesc sare, piper negru și boabe de muștar măcinate.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron, se combină toate ingredientele și se amestecă bine până se omogenizează. Se mai adaugă sare după gust. Se pune într-un vas închis ermetic și se dă la frigider unde poate fi păstrat până la o săptămână.
Cum se folosește sosul ranch
Sosul Ranch poate fi utilizat în foarte multe moduri. Poate fi pus în salate și sandvișuri. Pot fi preparate cu legume sau cu carne sau o combinație între ele.
De asemenea, este folosit și ca ”dip”, adică sos în care poți înmuia alte preparate. Pot fi cartofi prăjiți, inele de ceapă, chipsuri de cartofi sau de legume, carne, mozzarella sticks, aripioare de pui. Descoperă și rețeta de chifteluțe de dovlecei cu sos de iarut și brânzeturi.