Sos yum yum. Rețeta celui mai popular sos japonez
Maioneza, ketchupul și muștarul sunt cele mai comune sosuri, dar pe lângă ele există multe altele, poate mult mai complexe și mai gustoase. Rețeta de sos yum yum, sosul japonez, este una dintre ele și trebuie neapărat să o încerci.
Asia este continentul de unde vin cele mai bogate sosuri, cu amestecuri inedite de ingrediente care duc la gusturi și note aproape excentrice. Sosul Yum Yum este unul dintre ele. Este alb-roz, făcut în principal din maioneză, pastă de roșii și condimente precum boia de ardei.
Poți să pui și o picătură de sos iute foarte ușor. De fapt, este un amestec de alte souri și condimente care se completează foarte bine rezultând un alt preparat delicios.
Cum alegi ingredientele pentru sos yum yum
Nu există o rețetă clasică de Yum Yum pentru că fiecare casă sau restaurant are o variantă proprie. Rețeta de mai jos este cea mai simplă dintre ele, dar se mai pot adăuga sos sriracha sau sos Worcestershire.
De asemenea, diferă și cantitatea de apă folosită. În unele rețete se folosește mai multă, în altele mai puțină în funcție de când de fluid se dorește să fie sosul.
Maioneza este baza, urmată de cele mai multe ori de ketchup. Totuși, dacă vrei ca gustul și aroma de roșii să fie mai pregnante folosește pastă de roșii mai concentrată. Aceasta nu doar că are mai multă savoare, ci nu are nici aditivii alimentari care ar putea fi în ketchup.
Datorită aromei sale subtile, sosul yum yum se potrivește foarte bine cu proteinele, fără să le copleșească aroma. Chiar și textura sa, mai vâscoasă decât a sosului de soia, dar mai fluidă decât a maionezei îl face perfect pentru preparate din carne.
De asemenea, este foarte bun pentru a fi consumat cu legume. Le poți scufunda foarte ușor în acest sos. La fel de bine se potrivește cu creveții, cartofii prăjiți, cu chiftele sau bulete de cașcaval. Este un sos foarte versatil. Cu toate acestea, nu este potrivit pentru a fi supus tratamentului termic.
Ingrediente
Mod de preparare
Într-un castron mic se amestecă cu mixerul maioneza, oțetul de orez, pasta de roșii, boiaua de ardei, praful de usturoi, zahărul, untul, sarea și piperul.
Se adaugă apă după cum este necesar pentru a obține consistența dorită.
Cum se păstrează sosul yum yum
Păstrarea corectă a sosului Yum Yum poate prelungi durata sa de viață și poate menține calitatea și gustul său. Dacă faci sosul în casă transferă-l într-un recipient curat, etanș sau un borcan cu capac ermetic pentru a preveni intrarea aerului și a prelungi prospețimea.
Apoi păstrează-l în frigider pentru a încetini deteriorarea și pentru a preveni multiplicarea bacteriilor. Folosește o lingură sau o spatulă curată atunci când scoți sosul din recipient pentru a evita contaminarea acestuia cu bacterii din alte alimente sau ustensile.
Dacă sosul a fost preparat acasă sau cumpărat dintr-un loc care nu specifică termenul de valabilitate, folosește reguli generale de igienă alimentară și consumă-l într-un interval de timp rezonabil, de obicei în câteva săptămâni.
Dacă sosul își schimbă culoarea, consistența sau mirosul, aruncă-l. Acestea pot fi semne că sosul s-a alterat și nu mai este sigur pentru consum.