Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii

Probabil că ai văzut și tu platourile acelea cu tot felul de brânzeturi, mezeluri, fructe și nuci și ai apreciat modul în care sunt aranjate. Poți să faci și tu la tine acasă un charcuterie board cu care să îți impresionezi oaspeții sau cu care să te răsfeți stând pe canapea la un film.

charcuterie board
Pe charcuterie board trebuie să ai brânzeturi, preparate din carne, pâine și pâine/ Shutterstock

Un charcuterie board (platou de charcuterie) este o prezentare artistică de diverse cărnuri procesate, însoțite de o selecție de brânzeturi, fructe, nuci, pâine și alte acompaniamente.

Originar din Franța, termenul „charcuterie” se referă la arta preparării cărnurilor, cum ar fi mezelurile, salamul, pateul și alte produse similare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este charcuterie

Charcuterie își are rădăcinile în Franța medievală, unde meseriașii erau specializați în conservarea și pregătirea cărnurilor. Aceste preparate erau esențiale pentru stocarea alimentelor în vremuri de iarnă și în absența refrigerării moderne. În timp, aceste practici au evoluat și s-au rafinat, devenind nu doar o metodă de conservare, ci și o formă de artă culinară.

Termenul “charcuterie” derivă din cuvântul francez “chair cuite,” care înseamnă “carne gătită”. La început, charcuteria era populară în rândul claselor de jos, dar pe măsură ce tehnicile și rețetele s-au perfecționat, a devenit apreciată și de elite.

Dacă nu ai făcut niciodată un charcuterie board, iată un ghid care să te ajute să pregătești unul. Elementele comune sunt preparatele din carne și brânzeturile, dar nu există reguli atunci când vine vorba de mezeluri. Te poți juca cu ingredientele preferate, urmând chiar și o tematică.

Există atât de multe forme și stiluri de plăci încât poate să fie greu să alegi una.

Cu plăcile dreptunghiulare sunt mai ușor de lucrat, iar forma lor este excelentă pentru aranjarea ingredientelor. Cele rotunde sunt și ele destul de populare. Odată ce ai reușit să le aranjezi pe acestea, poți încerca să experimentezi și cu forme mai inedite.

Plăcile din melamină sunt o opțiune convenabilă deoarece sunt mai ușoare decât plăcile de ardezie sau lemn, dar oferă același aspect rustic. Plăcile mari cu multe ingrediente tind să devină foarte grele. 

Dacă ai între 4 și 6 oaspeți alege o tablă de 20×30 cm sau de 22×33 cm. În cazul petrecerea ta este mai mare ai nevoie de o placă cu o lungime de 45 sau 50 cm.

Brânzeturi pentru charcuterie board

Brânzeturile sunt primul element pe care trebuie să îl așezi pe placă. Poți pune sortimentele Stilton, Manchego, Mimolette, brânză de capră cu ierburi, brânză Saint-Andre, Parmigiano Reggiano

Dacă ai un charcuterie board mic, pune doar două tipuri de brânzeturi. Pentru cele mai mari pune 4 sau 6 feluri. Sortimentele unice sau inedite trebuie utilizate în cantități mici, deoarece probabil este mai scumpă și nu va fi la fel de populară printre toți oaspeții tăi.

Ca să nu dai greș, adaugă brânzeturi din aceste categorii:

  • Brânză moale – Începeți cu 220 g de brânză moale, cum ar fi brie, chevre sau camembert.
  • Brânzeturi semi-tari sau tari – Adaugă 220 g de brânză medie fermă și/sau învechită, cum ar fi cheddar, gouda sau manchego;
  • Brânzeturi speciale – Pune 100-150 g dintr-un sortimente neașteptat, cum ar fi brânză albastră sau Mimolette (o brânză învechită din lapte de vacă din Franța);

Preparate din carne pentru charcuterie board

Următoarele pe lista ta sunt preparatele din carne sunt preparatele din carne cu care vei umple o parte din spațiul dintre brânzeturi.

Alege opțiunile populare, cum ar fi salam și prosciutto. Dacă vrei ceva mai special, folosește guanciale, coppa sau lardo. Încearcă să utilizezi aceste categorii:

  • Salam uscat – Adăugă 100-150 g de salam piper, soppressata sau cinghiale felii subțiri;
  • Șuncă – Pune 50-100 g de prosciutto sau speck italian;
  • Pate sau mousse – Pentru o charcuterie board tradițional adaugă și 150-200 g de pate sau mousse de porc. Pateul are o textura ferma si poate fi asezat direct pe tabla. Mousse-ul trebuie servit într-un vas sau ramekin pentru a menține placa curată;

Fructe pentru charcuterie board

Fructele adaugă culoare tablei tale și oferă un contrast de aromă cărnurilor și brânzeturilor. Pentru o placă mică, un ciorchine de struguri și niște felii măr sau pere ar trebui să fie suficiente. Dacă ai o placă mai mare, alege un fruct din fiecare categorie de mai jos.

  • Struguri – Strugurii sunt unul dintre cele mai bune fructe pe care le poți consuma alături de carne. Taie ciorchinii de struguri în ciorchini mici și aranjați-i unul peste altul;
  • Mere și pere – Nu poți greși cu aceste fructe. După tăiere, dar înainte de servire, înmoaie-le în zeamă de lămâie pentru a nu oxida și apoi uscă-le ușor înainte de a le așeza pe tablă;
  • Fructe de pădure – Pune căpșuni tăiate pe jumătate, mure întregi sau afine mari. Zmeura tind să fie foarte moale, iar afinele mici se pot rostogoli de pe tablă. Dacă totuși vrei să le pui pe placă, așează-le într-un vas mic;
  • Smochine proaspete – Dacă este sezonul lor, smochinele nu trebuie să lipsească de pe charcuterie board. Nu numai că au un aspect plăcut, dar se potrivesc bine cu brânzeturile și mezelurile.
  • Fructe uscate – Caisele uscate, cireșele și merișoarele sunt alegeri populare;

Biscuiți

Biscuiții și pâinea sunt o parte importantă a charcuterie board. Pentru o placă mică, de bază, alege o baghetă feliată și crackers. Dacă ai mai mulți oaspeți poți să mai adaugi și alte sortimente.

  • Pâine – Pune felii de bachetă tăiată subțire. Pot fi proaspete, prăjite sau stropite cu ulei de măsline;
  • Biscuiți – Se potrivesc orice fel de biscuiți sărați, din făină de grâu sau de secară, cu sau fără semințe;
  • Grissini – Grissini sunt un tip de grisina subțire cu o textură crocantă. Forma lor asemănătoare creionului, ceea ce le face foarte elegante;

Detalii pentru charcuterie board

Tabla ta poate fi completate cu elemente care să o facă mai interesantă atât din punct de vedere al gustului, cât și vizual. Pot fi sosuri, legume, flori comestibile. Iată ce poți pune.

  • Dulcețuri – Dulcețurile sau gemurile de fructe oferă un contrast dulce cu carnea și brânzeturile;
  • Ierburi proaspete – Adăugă crenguțe de rozmarin sau cimbru;
  • Flori comestibile – Încearcă să așezi flori de flori comestibile pe toată placa;
  • Nuci și semințe – Nucile mari precum nucile pecan întregi pot fi așezate direct pe tablă. Cele mici se pun în boluri speciale;
  • Măsline – Măslinele sunt o alegere populară pentru charcutereie board, datorită aromei lor sărate. Servește măsline fără sâmburi pentru că sunt mai ușor de mâncat;
Citește și
CELE MAI CITITE
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
femeie făcând piure de cartofi
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Ți se pare că piureul de cartofi este mai bun la restaurant? Iată de ce
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânză congelată
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
pui portughez cu orez
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
salate de cartofi
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
brânză congelată
05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
11 decembrie, 04:07
Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea
Trei secțiuni de blat de tort
10 decembrie, 12:23
Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil
salate de cartofi
10 decembrie, 06:56
5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci 5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Nu mai pot, mamaie!. Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda accidentul
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
De ce te trezești cu doar câteva minute înainte să îți sune alarma. Experții au dezvăluit motivul real
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

Blat de tort cu iaurt în compoziție. Un blat aerat, umed și incredibil de stabil

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

5 idei de salate de cartofi pe care trebuie să le încerci

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
închide