Cum să aranjezi un charcuterie board astfel încât să îți impresionezi toți musafirii

Probabil că ai văzut și tu platourile acelea cu tot felul de brânzeturi, mezeluri, fructe și nuci și ai apreciat modul în care sunt aranjate. Poți să faci și tu la tine acasă un charcuterie board cu care să îți impresionezi oaspeții sau cu care să te răsfeți stând pe canapea la un film.

charcuterie board
Pe charcuterie board trebuie să ai brânzeturi, preparate din carne, pâine și pâine/ Shutterstock

Un charcuterie board (platou de charcuterie) este o prezentare artistică de diverse cărnuri procesate, însoțite de o selecție de brânzeturi, fructe, nuci, pâine și alte acompaniamente.

Originar din Franța, termenul „charcuterie” se referă la arta preparării cărnurilor, cum ar fi mezelurile, salamul, pateul și alte produse similare.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este charcuterie

Charcuterie își are rădăcinile în Franța medievală, unde meseriașii erau specializați în conservarea și pregătirea cărnurilor. Aceste preparate erau esențiale pentru stocarea alimentelor în vremuri de iarnă și în absența refrigerării moderne. În timp, aceste practici au evoluat și s-au rafinat, devenind nu doar o metodă de conservare, ci și o formă de artă culinară.

Termenul “charcuterie” derivă din cuvântul francez “chair cuite,” care înseamnă “carne gătită”. La început, charcuteria era populară în rândul claselor de jos, dar pe măsură ce tehnicile și rețetele s-au perfecționat, a devenit apreciată și de elite.

Dacă nu ai făcut niciodată un charcuterie board, iată un ghid care să te ajute să pregătești unul. Elementele comune sunt preparatele din carne și brânzeturile, dar nu există reguli atunci când vine vorba de mezeluri. Te poți juca cu ingredientele preferate, urmând chiar și o tematică.

Există atât de multe forme și stiluri de plăci încât poate să fie greu să alegi una.

Cu plăcile dreptunghiulare sunt mai ușor de lucrat, iar forma lor este excelentă pentru aranjarea ingredientelor. Cele rotunde sunt și ele destul de populare. Odată ce ai reușit să le aranjezi pe acestea, poți încerca să experimentezi și cu forme mai inedite.

Plăcile din melamină sunt o opțiune convenabilă deoarece sunt mai ușoare decât plăcile de ardezie sau lemn, dar oferă același aspect rustic. Plăcile mari cu multe ingrediente tind să devină foarte grele. 

Dacă ai între 4 și 6 oaspeți alege o tablă de 20×30 cm sau de 22×33 cm. În cazul petrecerea ta este mai mare ai nevoie de o placă cu o lungime de 45 sau 50 cm.

Brânzeturi pentru charcuterie board

Brânzeturile sunt primul element pe care trebuie să îl așezi pe placă. Poți pune sortimentele Stilton, Manchego, Mimolette, brânză de capră cu ierburi, brânză Saint-Andre, Parmigiano Reggiano

Dacă ai un charcuterie board mic, pune doar două tipuri de brânzeturi. Pentru cele mai mari pune 4 sau 6 feluri. Sortimentele unice sau inedite trebuie utilizate în cantități mici, deoarece probabil este mai scumpă și nu va fi la fel de populară printre toți oaspeții tăi.

Ca să nu dai greș, adaugă brânzeturi din aceste categorii:

  • Brânză moale – Începeți cu 220 g de brânză moale, cum ar fi brie, chevre sau camembert.
  • Brânzeturi semi-tari sau tari – Adaugă 220 g de brânză medie fermă și/sau învechită, cum ar fi cheddar, gouda sau manchego;
  • Brânzeturi speciale – Pune 100-150 g dintr-un sortimente neașteptat, cum ar fi brânză albastră sau Mimolette (o brânză învechită din lapte de vacă din Franța);

Preparate din carne pentru charcuterie board

Următoarele pe lista ta sunt preparatele din carne sunt preparatele din carne cu care vei umple o parte din spațiul dintre brânzeturi.

Alege opțiunile populare, cum ar fi salam și prosciutto. Dacă vrei ceva mai special, folosește guanciale, coppa sau lardo. Încearcă să utilizezi aceste categorii:

  • Salam uscat – Adăugă 100-150 g de salam piper, soppressata sau cinghiale felii subțiri;
  • Șuncă – Pune 50-100 g de prosciutto sau speck italian;
  • Pate sau mousse – Pentru o charcuterie board tradițional adaugă și 150-200 g de pate sau mousse de porc. Pateul are o textura ferma si poate fi asezat direct pe tabla. Mousse-ul trebuie servit într-un vas sau ramekin pentru a menține placa curată;

Fructe pentru charcuterie board

Fructele adaugă culoare tablei tale și oferă un contrast de aromă cărnurilor și brânzeturilor. Pentru o placă mică, un ciorchine de struguri și niște felii măr sau pere ar trebui să fie suficiente. Dacă ai o placă mai mare, alege un fruct din fiecare categorie de mai jos.

  • Struguri – Strugurii sunt unul dintre cele mai bune fructe pe care le poți consuma alături de carne. Taie ciorchinii de struguri în ciorchini mici și aranjați-i unul peste altul;
  • Mere și pere – Nu poți greși cu aceste fructe. După tăiere, dar înainte de servire, înmoaie-le în zeamă de lămâie pentru a nu oxida și apoi uscă-le ușor înainte de a le așeza pe tablă;
  • Fructe de pădure – Pune căpșuni tăiate pe jumătate, mure întregi sau afine mari. Zmeura tind să fie foarte moale, iar afinele mici se pot rostogoli de pe tablă. Dacă totuși vrei să le pui pe placă, așează-le într-un vas mic;
  • Smochine proaspete – Dacă este sezonul lor, smochinele nu trebuie să lipsească de pe charcuterie board. Nu numai că au un aspect plăcut, dar se potrivesc bine cu brânzeturile și mezelurile.
  • Fructe uscate – Caisele uscate, cireșele și merișoarele sunt alegeri populare;

Biscuiți

Biscuiții și pâinea sunt o parte importantă a charcuterie board. Pentru o placă mică, de bază, alege o baghetă feliată și crackers. Dacă ai mai mulți oaspeți poți să mai adaugi și alte sortimente.

  • Pâine – Pune felii de bachetă tăiată subțire. Pot fi proaspete, prăjite sau stropite cu ulei de măsline;
  • Biscuiți – Se potrivesc orice fel de biscuiți sărați, din făină de grâu sau de secară, cu sau fără semințe;
  • Grissini – Grissini sunt un tip de grisina subțire cu o textură crocantă. Forma lor asemănătoare creionului, ceea ce le face foarte elegante;

Detalii pentru charcuterie board

Tabla ta poate fi completate cu elemente care să o facă mai interesantă atât din punct de vedere al gustului, cât și vizual. Pot fi sosuri, legume, flori comestibile. Iată ce poți pune.

  • Dulcețuri – Dulcețurile sau gemurile de fructe oferă un contrast dulce cu carnea și brânzeturile;
  • Ierburi proaspete – Adăugă crenguțe de rozmarin sau cimbru;
  • Flori comestibile – Încearcă să așezi flori de flori comestibile pe toată placa;
  • Nuci și semințe – Nucile mari precum nucile pecan întregi pot fi așezate direct pe tablă. Cele mici se pun în boluri speciale;
  • Măsline – Măslinele sunt o alegere populară pentru charcutereie board, datorită aromei lor sărate. Servește măsline fără sâmburi pentru că sunt mai ușor de mâncat;
Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
turtă dulce în coșuleț
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Cât câștigă un îngrijitor de animale la stat, în Botoșani. Primeşte cazare gratuită şi spor de toxicitate
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Miressa, sezon 12. Diana a ridicat mâna la finalul emisiei live, când Simona Gherghe închidea emisiunea. Ce a precizat fata
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: Nu o las pe Ozge în bucătărie
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
Burak Yamantürk vorbește despre căsnicia cu Özge Özpirinçci: „Nu o las pe Ozge în bucătărie”
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă

Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
închide