Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv

Pregătirea mesei de Crăciun pentru invitați este o adevărată artă, iar aperitivele joacă un rol esențial, fiind adesea primul contact al oaspeților cu gusturile festive. Importanța lor nu se rezumă doar la a stimula apetitul, ci și la a crea o atmosferă primitoare și plăcută, care să pună accent pe tradiție, dar și pe rafinament. Descoperă câteva idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Iată ce poți să pregătești pentru un meniu festiv.

platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun
Preparatele tradiționale nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun/ Shutetrstock

Pentru a pregăti masa de Crăciun, trebuie să te asiguri că fiecare detaliu este bine gândit. Începe din timp cu alegerea meniului, având în vedere preferințele și eventualele restricții alimentare ale invitaților. Aperitivele trebuie să fie variate, pentru a satisface gusturi diferite și pentru a crea un contrast între texturi și arome. Poți opta pentru preparate tradiționale, precum salate de boeuf, chifteluțe, tarte sau rulouri cu șuncă, dar și pentru opțiuni mai moderne, care includ combinații inedite de brânzeturi, mezeluri fine și fructe.

De asemenea, preparatele trebuie să fie ușor de servit și consumat, astfel încât invitații să se poată bucura de ele într-o atmosferă relaxată, fără prea multe formalități. Este important să gândești și aspectul estetic al platourilor de aperitive, alegând culori care să contrasteze armonios și să atragă privirile. Detalii precum măslinele, fructele proaspete sau confiate, alături de crutoane și sosuri, pot transforma un platou simplu într-o veritabilă operă de artizanat culinar.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun

Platoul de aperitive pentru Crăciun trebuie să fie un festin colorat și savuros, care să adune o varietate de gusturi și texturi, pentru a încânta invitații de la prima vedere.

Poate include preparate tradiționale, dar și reinterpretări moderne ale acestora. La baza platoului stau mezelurile de casă, cum ar fi șunca de casă, cârnații afumați sau pastrama, alături de brânzeturi fine, de la telemea și brânză de capră până la brânzeturi maturate, ca un cheddar sau parmezan.

Nu trebuie să lipsească pâinea de casă sau crutoanele, pentru a acompania gusturile variate.

O selecție de salate ușor acrișoare, precum salata de boeuf sau o salată cu sfeclă și hrean, se potrivesc perfect cu carnea, în timp ce gustările mai delicate, precum rulourile cu somon afumat, cu brânză cremoasă sau cu legume, aduc un plus de eleganță și rafinament.

În funcție de gusturi, platoul poate include și mini tarte cu ciuperci sau pui, rulouri din șuncă cu umplutură de brânză și verdeață, sau chiar preparate mai inedite, cum ar fi chifteluțele sau biscuiții sărați cu ierburi.

Aperitive simple și ușor de preparat

Pentru un contrast plăcut, platoul de aperitive poate fi decorat cu fructe proaspete, cum ar fi struguri, mere sau rodii, care aduc un strop de prospețime și culoare.

Rulouri cu șuncă și brânză

Rulourile cu șucă și brânză sunt ușor de preparat și nu necesită mult timp de pregătire. În doar câteva minute vei avea pe masă un aperitiv delicios.

Rulouri cu șuncă și brânză pentru masa de Crăciun
Rulourile cu șucă și brânză sunt ușor de preparat / Shutterstock

Ingrediente

  • 200 g șuncă de Praga (sau alt tip de șuncă preferată)
  • 150 g brânză cremă
  • 2 linguri de muștar
  • 1 lingură de mărar proaspăt tocat
  • 1 pâine de tip baghetă (sau lipii)

Mod de preparare

Într-un bol, se amestecă brânza cremă cu muștarul și mărarul tocat. Se taie bagheta în felii subțiri sau folosește lipii.

Se pune câte o feliuță de șuncă pe fiecare felie de pâine sau lipie. Apoi se adaugă un strat subțire din amestecul de brânză și rulează fiecare felie. După aceea, se taie rulourile în bucăți de aproximativ 2 cm și se așază pe un platou de servire.

Mini-tarte cu brânză și ciuperci

Nu ai nevoie de multe ingrediente pentru a pepara aceste mini-tarte. Rețeta este simplă și va fi apreciată de către întreaga familie.

Mini tarte cu brânză și ciuperci pentru masa de Crăciun
Rețeta este simplă și va fi apreciată de către întreaga familie / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 pachet de aluat foietaj (aproximativ 250 g)
  • 200 g ciuperci champignon
  • 100 g brânză de vaci
  • 1 ou
  • 50 g unt
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se taie ciupercile în felii subțiri și le călește în unt, până se înmoaie și evaporă apa. Se adaugă sare și piper după gust.

Se întinde aluatul foietaj și taie cercuri mici, potrivite pentru formele de mini tarte. Apoi se așază cercurile de aluat în formele de tartă și s pune un strat subțire de brânză de vaci pe fiecare.

Se adaugă câteva feliuțe de ciuperci călite pe fiecare tartă și un ou bătut deasupra. Se pun pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dau la cuptor timp de 20-25 de minute, până devin aurii și crocante.

Chifteluțe de pui cu sos de iaurt și usturoi

Chifteluțele de pui cu sos de iaurt și usturoi sunt ideale pentru platoul de aperitive. Chifteluțele se prepară simplu și rapid.

Chiftluțe de pui cu sos de iaurt și usturoi pentru masa de Crăciun
Chifteluțele de pui cu sos de iaurt și usturoi sunt ideale pentru platoul de aperitive / Shutterstock

Ingrediente

  • 500 g carne de pui (piept sau pulpe fără os)
  • 1 ou
  • 2 linguri pesmet
  • 1 ceapă mică
  • 2 linguri de ulei
  • 200 g iaurt grecesc
  • 2 căței de usturoi
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Se mărunțește carnea de pui într-un robot de bucătărie. Când este tocată se amestecă cu oul, pesmetul, ceapa tocată mărunt, sare și piper.

După ce compoziția s-a omogenizat se modelează chifteluțele cu mâinile ude cu apă rece. Se prăjesc în ulei până devin aurii pe toate părțile.

Într-un bol, se amestecă iaurtul cu usturoiul pisat, sare și piper, pentru a obține sosul. Se servesc chifteluțele calde, alături de sosul de iaurt și usturoi.

Bruschete cu roșii și busuioc

Bruchetele cu roșii și busuioc sunt perfecte pentru masa de Crăciun. Acest aperitiv este simplu și gustos.

Bruschete cu roșii și busuioc pentru masa de Crăciun
Bruchetele cu roșii și busuioc sunt perfecte pentru masa de Crăciun / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 baghetă
  • 4 roșii medii
  • 1 cățel de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 mână de frunze de busuioc proaspăt
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Se taie bagheta în felii subțiri. Apoi se prăjesc în tigaie pe aragaz sau în cuptor, până devin crocante. Între timp se taie roșiile în cuburi mici, iar usturoiul se mărunțește.

Roșiile se amestecă cu usturoiul, uleiul de măsline și busuiocul tocat. Se adaugă sare și piper după gust. Se pune amestecul de roșii pe fiecare felie de baghetă prăjită și se servește imediat.

Ouă umplute cu avocado și ton

Rețeta de ouă umplute cu avocado și ton este simplă și rapidă. Ouăle umplute cuceresc imediat invitații cu gustul lor apetisant.

Ouă umplute cu avocado și ton pentru masa de Crăciun
Rețeta de ouă umplute cu avocado și ton este simplă și rapidă / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 ouă fierte
  • 1 avocado copt
  • 1 conservă de ton în ulei (160 g)
  • 1 lingură de maioneză
  • sare și piper, după gust

Mod de preparare

Se fierb ouăle aproximativ 8-10 minute, astfel încât să fie tari. Apoi se curăță de coajă și se taie pe jumătate. Se scot gălbenușurile și se pun într-un bol. Peste acestea se adaugă avocado zdrobit, tonul scurs și mărunțit, maioneza, sare și piper.

Compoziția se amestecă bine până se obține un amestec cremos. Cu această cremă se umplu albușurile și se așază pe un platou.

Alte idei de platouri de aperitive

Pentru un platou de aperitive care să impresioneze atât prin aspect cât și prin gust, combinațiile de ingrediente trebuie să fie atent alese, atât pentru contrastul de culori, cât și pentru armonia aromelor. O idee este să combini mezeluri fine cu brânzeturi maturate, servite alături de fructe proaspete sau confiate, precum struguri, smochine sau pere, care aduc un contrast dulce și răcoritor.

Un alt platou poate include bruschete cu roșii și busuioc, alături de felii subțiri de șuncă de Praga, completate cu măsline și alune prăjite, pentru un mix de texturi crocante și fragede.

În plus, un platou cu chifteluțe de pui sau carne de vită, alături de sosuri ușoare de iaurt sau maioneză cu usturoi, poate adăuga un element mai consistent. Diverse tipuri de tartine cu pastă de brânză sau salată de ton, îmbogățite cu mărar sau ceapă caramelizată, adaugă un gust rafinat și diversificat.

Nu uita de un contrast de culori între aperitivele calde și reci, alternând platouri cu legume crude (castraveți, morcovi, ardei) și platouri cu preparate mai bogate, cum ar fi rulouri din șuncă cu brânză sau cu legume. Decorarea platourilor cu frunze de salată, flori comestibile sau ierburi aromatice poate adăuga un plus de eleganță și rafinament, făcând platoul de aperitive un adevărat festin vizual.

Citește și
CELE MAI CITITE
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Baba Ganoush
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un blat de lemn pe care se află mai multe prăjituri de Crăciun
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
Biluțe de brânză cu ardei și condimente pe un platou de lemn
Galerie foto
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură alături de o sită cu zahăr, un bol cu jeleu și două decupatoare de fursecuri
Galerie foto
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură. Rețetă pentru masa de Crăciun
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură. Rețetă pentru masa de Crăciun
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
varza murata si zeama de varza
06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Trei frigărui de somon cu legume pe o farfurie, felii de lămâie și frunze de pătrunjel
21 noiembrie, 13:16
Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie Frigărui de somon cu legume. Prospețime mediteraneeană pe o frigăruie
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
21 noiembrie, 07:40
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
21 noiembrie, 07:33
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
pilaf sârbesc cu legume
20 noiembrie, 09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
20 noiembrie, 06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
Culori de unghii pentru iarna 2025. Ce se poartă în sezonul rece
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
El este tânărul care a murit în accidentul din Murfatlar. Maşina în care se afla Ionuţ s-a rupt în două
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Afacerea care l-a ruinat pe Ciprian Marica. Cum a risipit 2 milioane de euro: amp;#8220;Investiții prost făcute”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
File de cod cu roșii și măsline negre
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză

Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
închide