Top 5 cele mai sănătoase brânzeturi din lume. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Sunt atât de multe sortimente de brânzeturi în lume încât este greu să te hotărăști pe care să le alegi. Dacă ești preocupată de sănătatea, atunci caută variantele cu o cantitate mai mare de proteine și cu mai puțin sodiu și grăsimi. Descoperă un top cu 5 cele mai sănătoase brânzeturi din lume. Află de ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta.
Brânză din lapte de vacă, de oaie, de capră, de bivoliță și câte și mai câte alte variante găsești pe rafturile magazinelor.
Brânzeturi maturate zeci de ani sau dimpotrivă proaspete, mai tari sau mai moi, cu mucegai sau fără și clasificările pot fi făcute pe baza multor alte criterii.
Top 5 cele mai sănătoase brânzeturi din lume
Experții publicației Delish au făcut, cu ajutorul unor nutriționiști americani, un top al celor mai sănătoase brânzeturi.
Mozzarella
Având șase grame de proteine la o porție de 30 g, mozzarella este una dintre cele mai sănătoase brânzeturi pe care le poți mânca.
De asemenea, are o cantitate mică de grăsimi saturate și sodiu, ceea ce este perfect pentru sănătatea ta.
Mozzarella este o sursă bună de calciu, fosfor și zinc, toți nutrienți esențiali pentru buna funcționare a sistemului osos. Este, de asemenea, o sursă bună de bacterii Lactobacillus casei și Lactobacillus fermentum, două probiotice valoroase care ajută la funcționarea în parametrii normali a sistemului gastrointestinal.
Brânză de capră
Această brânză moale și cremoasă vine cu o serie de beneficii pentru sănătate. Laptele de capră este bogat în vitamina A și riboflavină (vitamina B2) și conține, de asemenea, mai puțină lactoză decât laptele de vacă. Dacă ai intoleranță la lactoză este ceea ce îți trebuie.
Laptele de capră are o concentrație mai mare de acizi grași cu lanț scurt în comparație cu laptele de vacă. Aceștia pot avea ca rezultat aroma mai intensă, înțepătoare asociată cu brânza din lapte de capră.
De asemenea, sunt mai reactivi din punct de vedere metabolic, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să fie stocați ca exces de grăsime în organism. Laptele de capră este digerat mai rapid și îți va da senzația de sațietate mai repede. De aceea, vei mânca mai puțin.
Brânză de vacă
Bogată în proteine și cu un conținut remarcabil de vitamine valoroase din grupul B, brânza de vacă este unul dintre cele mai consumate sortimente. Mai conține și calciu, care este de ajutor în menținerea sănătății oaselor. De asemenea, este foarte bogată în proteine, 30 de grame aducând un aport de 24 g.
Parmezan
Cu 10 g de proteine la o porție de 30 g, parmezanul adevărat trebuie inclus în meniul tău. Are un conținut foarte scăzut de lactoză, deci este mai ușor de digerat decât majoritatea brânzeturilor din lapte de vacă. De asemenea, are un conținut ridicat de calciu, cu 335 mg la o porție de 30 g.
Parmezanul este destul de bogat în sodiu, așa că nu este recomandabil să îl consumi în cantități mari.
Brânză elvețiană
Această brânză faimoasă a fost selecționată inițial ca superaliment în 2017, când cercetătorii coreeni au descoperit că are în compoziție un probiotic valoros numit propionibactirium freudenriechii. Studiile au sugerat că acesta poate ajuta la reducerea inflamației, la combaterea infecțiilor și chiar la încetinirea procesului de îmbătrânire.
Dincolo de beneficiile acestui probiotic, brânza elvețiană este, de asemenea, bogată în alți nutrienți, inclusiv vitamina B12, calciu și fosfor. Este, de asemenea, o sursă bună de proteine și calciu, care sunt bune pentru sănătatea oaselor.