Perioada de valabilitate a condimentelor: când expiră și cum se depozitează corect

Indiferent cât de des gătești, sigur ai în dulap câteva mirodenii pe care le folosești pentru a aduce un plus de aromă mâncărurilor tale. Hai să aflăm împreună mai multe despre perioada de valabilitate a condimentelor și cum se depozitează corect.

Publicat: 27 iunie 2022, 15:02
Condimente puse în borcane din sticlă transparentă, închise cu capac, aranjate pe blatul din bucătărie
Perioada de valabilitate a condimentelor se determină în funcție de tipul lor, modul în care au fost procesate și depozitarea / Shutterstock

Condimentele fac mai mult decât să dea gust preparatelor. Ele pot ajuta la prevenirea alterării acestora. Un alt avantaj este că aduc un plus de culoare și compuși vegetali care îți pot îmbunătăți starea de sănătate. Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoarele, turmericul, rozmarinul, salvia și scorțișoara, au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Mai multe studii au sugerat că adăugarea de condimente și ierburi în mâncare reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii, potrivit Healthline.com. Acestea sunt atât de versatile încât pot fi adăugate atât în supe, peste carne sau chiar și în deserturi.

Perioada de valabilitate a condimentelor

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimentele își păstrează calitățile dacă sunt păstrate în condiții corecte și dacă sunt folosite în timp util. Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor și condimentelor uscate, variabilele care trebuie luate în considerare includ tipul lor, modul în care au fost procesate și depozitarea. De exemplu, condimentele uscate tind să reziste mai mult decât ierburile uscate. De asemenea, cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât perioada de valabilitate este mai lungă.

Citește și

Ierburi uscate

Ierburile uscate pot fi folosite de obicei în decurs 1-3 ani. În această categorie intră busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, foi de dafin, mărar, pătrunjel, coriandru, mentă, maghiran, salvie.

Condimente sub formă de pudră

Condimentele măcinate sau sub formă de pudră au de obicei o perioadă de valabilitate de 2-3 ani. Este vorba despre ghimbir pudră, praf de usturoi, scorțișoară măcinată, pudră de chili, turmeric măcinat. Tot aici intră și ienibahar măcinat, cardamom măcinat, boia măcinată, fulgi de ardei roșii măcinați, amestecuri de condimente.

Condimente întregi

Condimentele întregi sau nemăcinate au cea mai lungă perioadă de valabilitate. Acestea au o suprafață mai mică expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii pe o perioadă mai mare de timp.

Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot rezista până la 4 ani. În această categorie intră boabe întregi de piper, coriandru, semințe de muștar, semințe de fenicul, semințe de chimen, semințe de chimen, nucșoară întreagă, cuișoare, bețe de scorțișoară, ardei iuți întregi uscați, lămâița.

Sarea

Sarea este o excepție de la regulă, deoarece poate fi folosită la nesfârșit indiferent de dimensiunea și forma sa, fără să strice sau să-și piardă aroma. 

Ierburi uscate

Ierburile uscate au o perioadă de valabilitate între 1-4 ani, în funcție de tipul, nivelul de procesare și depozitare.

Cum îți dai seama dacă condimentele s-au stricat

Ierburile uscate și mirodeniile nu expiră cu adevărat sau, în orice caz nu se strica în sensul tradițional. Ideal este să respecți termenul de valabilitate înscris pe ambalaj. Ar trebui să știi totuși că le poți consuma și după acea dată doar că nu vor mai avea aceeași intensitate la aromă atunci când le adaugi în a mâncare.

Un condiment nu mai este bun atunci când și-a pierdut cea mai mare parte din aromă, potență și culoare. Din fericire, consumul unui condiment expirat este puțin probabil să te îmbolnăvească.

Dacă ai mutat condimentele din ambalajul original și nu ai pus etichete pe borcane, poți să-ți dai seama dacă le mai poți consuma verificându-le mirosul și aroma. Zdrobește sau freacă o cantitate mică în palma mâinii. Dacă mirosul este slab, probabil că este un moment bun pentru a-l arunca.

Cum depozitezi condimentele ca să reziste cât mai mult

Condimentele trebuie expuse cât mai puțin la aer, căldură, lumină și umiditate pentru a-și păstra calitățile. Deși depozitarea condimentelor în recipiente transparente lângă aragaz poate fi convenabilă și plăcută din punct de vedere estetic nu este o cea mai bună dintre variante.

Asigură-te că recipientele de depozitare ale condimentelor nu sunt poroase și se închid ermetic. Recipientele din sticlă sau ceramică sunt printre cele mai bune opțiuni, deoarece sunt ușor de curățat și mențin aerul și umezeala departe.

Deși nu este necesară refrigerarea, condimentele roșii precum boiaua de ardei și ardeiul cayenne își vor păstra pigmentul mai mult timp dacă sunt păstrate la frigider. Tot la rece ar trebui păstrate și condimentele care conțin ulei, cum ar fi semințele de susan și mac, pentru că este împiedicată râncezirea.

Citește și
CELE MAI CITITE
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Mini clătite cu flori de salcâm
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Fursecuri nor cu lămâie
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
condimente pentru carnea de miel
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
condimente mexicane pe o masă
20 dintre cele mai populare condimente mexicane
20 dintre cele mai populare condimente mexicane
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O salată de boeuf servită pe un platou alb
06:59
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
06:51
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
22 mai, 08:27
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie 5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
TRei borcane pline cu rețete cu linte
22 mai, 06:37
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale 5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
21 mai, 11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
21 mai, 06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
21 mai, 06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...
Parteneri
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Primele imagini cu Vlad Pascu la tribunal. Dialogul avut de autorul tragediei din 2 Mai cu noua judecătoare
Vedeta care va împlini 75 de ani, dar arată ca o adolescentă! Îşi caută iubit, la 12 ani după divorţ: „Poate fi intimidant!”
Vedeta care va împlini 75 de ani, dar arată ca o adolescentă! Îşi caută iubit, la 12 ani după divorţ: „Poate fi intimidant!”
Vedeta care va împlini 75 de ani, dar arată ca o adolescentă! Îşi caută iubit, la 12 ani după divorţ: „Poate fi intimidant!”
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Scarlett Johansson a fost șocată și furioasă după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: Este atât de umană
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: „Este atât de umană”
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: „Este atât de umană”
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
fresh
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie

5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
închide