Perioada de valabilitate a condimentelor: când expiră și cum se depozitează corect

Indiferent cât de des gătești, sigur ai în dulap câteva mirodenii pe care le folosești pentru a aduce un plus de aromă mâncărurilor tale. Hai să aflăm împreună mai multe despre perioada de valabilitate a condimentelor și cum se depozitează corect.

Publicat: 27 iunie 2022, 15:02
Condimente puse în borcane din sticlă transparentă, închise cu capac, aranjate pe blatul din bucătărie
Perioada de valabilitate a condimentelor se determină în funcție de tipul lor, modul în care au fost procesate și depozitarea / Shutterstock

Condimentele fac mai mult decât să dea gust preparatelor. Ele pot ajuta la prevenirea alterării acestora. Un alt avantaj este că aduc un plus de culoare și compuși vegetali care îți pot îmbunătăți starea de sănătate. Multe condimente și ierburi comune, cum ar fi cuișoarele, turmericul, rozmarinul, salvia și scorțișoara, au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii puternice.

Mai multe studii au sugerat că adăugarea de condimente și ierburi în mâncare reduce riscul de complicații asociate cu bolile cardiace și respiratorii, potrivit Healthline.com. Acestea sunt atât de versatile încât pot fi adăugate atât în supe, peste carne sau chiar și în deserturi.

Perioada de valabilitate a condimentelor

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimentele își păstrează calitățile dacă sunt păstrate în condiții corecte și dacă sunt folosite în timp util. Atunci când se determină termenul de valabilitate al ierburilor și condimentelor uscate, variabilele care trebuie luate în considerare includ tipul lor, modul în care au fost procesate și depozitarea. De exemplu, condimentele uscate tind să reziste mai mult decât ierburile uscate. De asemenea, cu cât sunt mai puțin procesate, cu atât perioada de valabilitate este mai lungă.

Citește și

Ierburi uscate

Ierburile uscate pot fi folosite de obicei în decurs 1-3 ani. În această categorie intră busuioc, oregano, cimbru, rozmarin, foi de dafin, mărar, pătrunjel, coriandru, mentă, maghiran, salvie.

Condimente sub formă de pudră

Condimentele măcinate sau sub formă de pudră au de obicei o perioadă de valabilitate de 2-3 ani. Este vorba despre ghimbir pudră, praf de usturoi, scorțișoară măcinată, pudră de chili, turmeric măcinat. Tot aici intră și ienibahar măcinat, cardamom măcinat, boia măcinată, fulgi de ardei roșii măcinați, amestecuri de condimente.

Condimente întregi

Condimentele întregi sau nemăcinate au cea mai lungă perioadă de valabilitate. Acestea au o suprafață mai mică expusă la aer, lumină și umiditate. Acest lucru le permite să-și păstreze uleiurile aromatice și compușii pe o perioadă mai mare de timp.

Dacă sunt depozitate corespunzător, condimentele întregi pot rezista până la 4 ani. În această categorie intră boabe întregi de piper, coriandru, semințe de muștar, semințe de fenicul, semințe de chimen, semințe de chimen, nucșoară întreagă, cuișoare, bețe de scorțișoară, ardei iuți întregi uscați, lămâița.

Sarea

Sarea este o excepție de la regulă, deoarece poate fi folosită la nesfârșit indiferent de dimensiunea și forma sa, fără să strice sau să-și piardă aroma. 

Ierburi uscate

Ierburile uscate au o perioadă de valabilitate între 1-4 ani, în funcție de tipul, nivelul de procesare și depozitare.

Cum îți dai seama dacă condimentele s-au stricat

Ierburile uscate și mirodeniile nu expiră cu adevărat sau, în orice caz nu se strica în sensul tradițional. Ideal este să respecți termenul de valabilitate înscris pe ambalaj. Ar trebui să știi totuși că le poți consuma și după acea dată doar că nu vor mai avea aceeași intensitate la aromă atunci când le adaugi în a mâncare.

Un condiment nu mai este bun atunci când și-a pierdut cea mai mare parte din aromă, potență și culoare. Din fericire, consumul unui condiment expirat este puțin probabil să te îmbolnăvească.

Dacă ai mutat condimentele din ambalajul original și nu ai pus etichete pe borcane, poți să-ți dai seama dacă le mai poți consuma verificându-le mirosul și aroma. Zdrobește sau freacă o cantitate mică în palma mâinii. Dacă mirosul este slab, probabil că este un moment bun pentru a-l arunca.

Cum depozitezi condimentele ca să reziste cât mai mult

Condimentele trebuie expuse cât mai puțin la aer, căldură, lumină și umiditate pentru a-și păstra calitățile. Deși depozitarea condimentelor în recipiente transparente lângă aragaz poate fi convenabilă și plăcută din punct de vedere estetic nu este o cea mai bună dintre variante.

Asigură-te că recipientele de depozitare ale condimentelor nu sunt poroase și se închid ermetic. Recipientele din sticlă sau ceramică sunt printre cele mai bune opțiuni, deoarece sunt ușor de curățat și mențin aerul și umezeala departe.

Deși nu este necesară refrigerarea, condimentele roșii precum boiaua de ardei și ardeiul cayenne își vor păstra pigmentul mai mult timp dacă sunt păstrate la frigider. Tot la rece ar trebui păstrate și condimentele care conțin ulei, cum ar fi semințele de susan și mac, pentru că este împiedicată râncezirea.

Citește și
CELE MAI CITITE
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
Varză călită cu coaste de porc în bol
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao într-o tavă de lemn
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Brăduți din foietaj cu scorțișoară și cacao. Desert rapid, festiv și spectaculos
Prăjitură cu vanilie și mac porționată și decorată cu crenguțe de brad și merișoare
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Prăjitură cu mac și cremă de vanilie, aromată, catifelată și perfectă pentru sărbători
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
carne de vită condimentată
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
carne de porc și condimente
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe legături de praz pe un fundal alb
15:51
(P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase (P) Super legumele care schimbă regulile alimentației sănătoase
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
09:00
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
07:46
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
07:08
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
8 decembrie, 10:39
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
ouă la temperatura camerei
8 decembrie, 05:57
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Zeppole di San Giuseppe
8 decembrie, 05:56
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
chec cu mere
7 decembrie, 06:15
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Acest ingredient esențial aduce beneficii nenumărate pentru sănătate. Tu l-ai încercat?
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite optimizări şi reorientare strategică
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Concedieri la marile companii de Sărbători. Sunt numite "optimizări" şi "reorientare strategică"
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Milionarul român care merge cu metroul în Bucureşti nu a mai ţinut cont de nimic şi riscă o amendă uriaşă
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Cine a câștigat al treilea și cel mai greu battle din istoria emisiunii! Ce s-a întâmplat
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Cine a câștigat al treilea și cel mai greu battle din istoria emisiunii! Ce s-a întâmplat
Chefi la cuțite, 9 decembrie 2025. Cine a câștigat al treilea și cel mai greu battle din istoria emisiunii! Ce s-a întâmplat
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Sıla Türkoğlu s-a retras din cel de-al treilea serial și acum își petrece vacanța la Londra. Ce fotografii a publicat vedeta
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Cele mai bune jocuri video din 2025. Ce titluri au impresionat fanii și experții
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Lebăr de casă. Rețetă tradițională, cu gust autentic de iarnă
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Cum îți ajuți copilul să recunoască știrile false
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
Remedii naturale pentru creşterea părului. La ce metode să apelezi fără cheltuială prea mare
fresh
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie

De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
închide