Cum să faci acasă loukoumades, gogoși grecești

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Grecească

Loukoumades sunt mici gogoși grecești, crocante la exterior și moi în interior, înmuiate într-un sirop dulce de miere și presărate cu scorțișoară și nuci. Aceste delicii sunt savurate de secole și sunt o parte esențială a culturii culinare grecești.

loukoumades
Loukoumades se pot servi cu miere și scorțișoară/ Shutterstock

Originile loukoumades datează din Antichitate, fiind menționate chiar și în textele lui Aristofan. Se crede că aceste dulciuri erau oferite ca recompensă sportivilor victorioși în timpul Jocurilor Olimpice antice. De-a lungul timpului, rețeta s-a răspândit în diverse culturi mediteraneene și orientale, fiecare adăugându-și propria notă unică.

Citește și

Deși nu ai nevoie de foarte multe ingrediente, ca să obții niște loukoumades ca în Grecia trebuie să ții cont de câteva trucuri. Cheia unei consistențe ideale este un aluat bine dospit. Amestecul trebuie să fie moale și elastic, lăsat să dospească până își dublează volumul. Utilizează o lingură umedă sau o pungă de patiserie pentru a forma mici bile de aluat. Apoi se pun în uleiul încins.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Atunci când prăjești gogoșelele grecești uleiul trebuie să fie la temperatura potrivită (aproximativ 175-180°C). Dacă este prea fierbinte, loukoumades se vor arde la exterior înainte de a fi gătite în interior. Dacă nu este încins suficient  vor absorbi prea mult ulei.

Pregătește un sirop din miere, apă și zahăr, adăugând o notă de lămâie pentru echilibru. Loukoumades se scufundă imediat în siropul cald pentru a absorbi dulceața.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pun apa călduță, zahărul și drojdia într-un castron mare.

Cum prepari rețeta de loukoumades, gogoși grecești

Se amestecă ușor, cât să se combine, apoi se lasă să stea 5-10 minute până compoziția devine spumoasă. Apoi se adaugă laptele cald, dar nu fierbinte,  toată făina, sarea și tot uleiul de măsline. Se amestecă energic cu o lingură de lemn până se combină, aproximativ 2 minute, până se formează un aluat lipicios și neted. Se acoperă vasul cu folie alimentară și se lasă deoparte într-un loc cald să crească cel puțin o oră sau până când aluatul și-a dublat volumul.

După ce aluatul a crescut, într-o tigaie de mărime medie cu latura înaltă se pune suficient ulei și se lasă pe foc să se încingă. Se unge o lingură cu ulei și se ia aluat din vas, apoi se formează bile cu mâinile. Se adaugă fiecare gogoașă în uleiul încins, dar nu foarte multe în același timp pentru a avea suficient loc să se prăjească. Se lasă 2-3 minute în total, întorcându-le fiecare 30 de secunde când devin maro intens pe fiecare parte.

Se scot gogoșile cu o lingură cu fantă într-un vas în care a fost așezat un prosop de hârtie. Se continuă procesul până când se termină tot aluatul. Se servesc cu miere și scorțișoară.

Cum se servesc loukoumades

Loukoumades se servesc cel mai bine calde, imediat după ce au fost scufundate în sirop. Tradițional, se presară cu scorțișoară și nuci mărunțite pentru un plus de aromă și textură. Aceste delicii sunt ideale pentru a fi savurate alături de o cafea grecească sau un ceai, la finalul unei mese festive sau ca o gustare dulce.

Deși loukoumades sunt cel mai bine savurate proaspete, pot fi păstrate pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este necesar să le păstrezi, așează-le într-un recipient etanș la temperatura camerei pentru maxim o zi. Reîncălzirea se face cel mai bine în cuptor, la temperatură joasă, pentru a-și recăpăta puțină crocantă. Totuși, textura și gustul optim se pierd rapid, de aceea este recomandat să fie consumate imediat după preparare.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două borcane cu ghiveci de legume pentru iarnă
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ciurigăi sau minciunele pe un platou
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Salată de ardei copți cu măsline și capere în bol alb, decorată cu pătrunjel și susan
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Două borcane cu dulceață de prune și nuci, un borcan cu batoane de scorțișoară și un bol cu nuci
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Dulceață de prune cu nuci, mai gustoasă și mai consistentă
Două pahare pline cu must alături de câțiva struguri
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Cum se face mustul. Pașii de urmat ca să obții o băutură aromată
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
gogoși fără prăjire
Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Cele mai pufoase gogoși fără prăjire. Rețeta simplă
Gogoși pufoase cu unt în aluat pe o farfurie albă, alături de un bol cu zahăr și o sită
Galerie foto
Gogoși pufoase cu unt în aluat. Desert simplu și delicios
Gogoși pufoase cu unt în aluat. Desert simplu și delicios
minciunele pe o farfurie albastră
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Minciunele, cele mai subțiri și delicioase gogoși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
mousse de dovleac pus în două pahare mici pe o tavă transparentă
06:51
Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
ciocolata dubai pe un blat de bucătărie
06:15
Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut Cum se face ciocolata Dubai cu fistic. Desertul viral, foarte ușor de făcut
Porție de prăjitură cu ciocolată și bile de cocos pe o farfurie cu linguriță, alături de platoul cu prăjituri
11 septembrie, 08:53
Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos
Porție de ardei copți cu smântână
11 septembrie, 05:30
Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă
Marmeladă de ardei iuți în borcan și pe felie de pâine, alături de ardei secționați și un cuțit
10 septembrie, 06:40
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive
Lichior de smochine în două pahare și smochine proaspete
10 septembrie, 06:26
Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin
Trei borcane cu tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă, alături de roșii, dovlecel și verdeață
9 septembrie, 07:05
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară porționat
9 septembrie, 06:25
Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă Chec cu pere și nuci, aromat cu scorțișoară. Desert de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
1
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Ghiveci de legume pentru iarnă. Rețeta care adună toată savoarea legumelor la un loc
Dacă vrei să aduni toată savoarea legumelor de vară și de toamnă la un loc, prepară rețeta de ghiveci de legume pentru iarnă. Nu este o rețetă complexă, dar necesită mai...
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
2
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă. Rețetă simplă și ușoară
Rețeta de tocană de dovlecei cu ardei și orez pentru iarnă este o rețetă tradițională românească, perfectă pentru a conserva aromele legumelor în borcane pe care le poți deschide în zilele...
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
3
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Ciurigăi sau minciunele. Rețetă tradițională din Maramureș
Dacă ești în căutare de rețete tradiționale cu gust delicios de copilărie, avem pentru tine o rețetă de ciurigăi sau minciunele. Este o rețetă tradițională din bucătăria maramureșeană, mult apreciată în...
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
4
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Salată de ardei copți cu măsline și capere. Rețetă cu arome mediteraneene
Rețeta de salată de ardei copți cu măsline și capere este o rețetă simplă și plină de arome mediteraneene. Prepar-o și tu urmărind mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Este...
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
5
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă, simplă și ușor de preparat
Printre conservele pe care ți-ai propus să le prepari în acest sezon, poți face loc și pentru rețeta de tocăniță de roșii cu ardei pentru iarnă. Este o rețetă simplă și...
Parteneri
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
5 zodii cu cel mai bun horoscop pe 13 septembrie 2024. Vezi dacă te numeri printre ele
Vremea de mâine 13 septembrie. Va fi mai cald decât normalul perioadei în cea mai mare parte a țării. În unele zone, sunt așteptate ploi
Vremea de mâine 13 septembrie. Va fi mai cald decât normalul perioadei în cea mai mare parte a țării. În unele zone, sunt așteptate ploi
Vremea de mâine 13 septembrie. Va fi mai cald decât normalul perioadei în cea mai mare parte a țării. În unele zone, sunt așteptate ploi
Ce a putut să spună Valentina Pelinel despre socrii ei! Detalii rare despre părinţii lui Cristi Borcea
Ce a putut să spună Valentina Pelinel despre socrii ei! Detalii rare despre părinţii lui Cristi Borcea
Ce a putut să spună Valentina Pelinel despre socrii ei! Detalii rare despre părinţii lui Cristi Borcea
Adelina Chivu, primul interviu după anunțul că ea și Mihai Morar prezintă X Factor România. A revenit în televiziune după 16 ani
Adelina Chivu, primul interviu după anunțul că ea și Mihai Morar prezintă X Factor România. A revenit în televiziune după 16 ani
Adelina Chivu, primul interviu după anunțul că ea și Mihai Morar prezintă X Factor România. A revenit în televiziune după 16 ani
Află totul despre Münir Can Cindoruk din serialul Safir. Detalii despre îndrăgitul actor
Află totul despre Münir Can Cindoruk din serialul Safir. Detalii despre îndrăgitul actor
Află totul despre Münir Can Cindoruk din serialul Safir. Detalii despre îndrăgitul actor
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Dârele lăsate de avioane pe cer trebuie să fie monitorizate. Companiile aeriene au luptat împotriva deciziei UE
Ciorbă de vită cu castraveți murați și orz perlat
Ciorbă de vită cu castraveți murați și orz perlat
Ciorbă de vită cu castraveți murați și orz perlat
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Pizza pentru copii. Rețeta sănătoasă pe care o poți prepara pentru micuțul tău
Joe Jonas și Sophie Turner au ajuns la o înțelegere, la 1 an după ce cântărețul a cerut divorțul de actriță. Mariajul lor este distrus și iremediabil
Joe Jonas și Sophie Turner au ajuns la o înțelegere, la 1 an după ce cântărețul a cerut divorțul de actriță. Mariajul lor este „distrus și iremediabil”
Joe Jonas și Sophie Turner au ajuns la o înțelegere, la 1 an după ce cântărețul a cerut divorțul de actriță. Mariajul lor este „distrus și iremediabil”
Băuturi care îți pot întări imunitatea toamna. Cum îți poți pregăti organismul pentru anotimpul rece
Băuturi care îți pot întări imunitatea toamna. Cum îți poți pregăti organismul pentru anotimpul rece
Băuturi care îți pot întări imunitatea toamna. Cum îți poți pregăti organismul pentru anotimpul rece
fresh
Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Marmeladă de ardei iuți, ideală pentru sosuri sau aperitive

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Lichior de smochine. O băutură rafinată și cremoasă cu gust divin

Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă

Ardei copți cu smântână. Rețetă pentru o masă delicioasă

Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos

Prăjitură cu ciocolată și bile de cocos. Un desert spectaculos

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă

Mousse de dovleac, cel mai cremos desert de toamnă
închide