Vei începe cu pregătirea compoziției de ciocolată, care va trebui topită împreună cu 225 gr de unt. Poți apela la baia de aburi sau la microunde pentru a topi ingredientele. Apoi lași compoziția la răcorit și pornești cuptorul la 180 de grade Celsius, pentru a avea timp să se încălzească.

Pregătește și o tavă cu dimensiunile aproximative de 23/36 cm. Unge bine baza tăvii și lateralele cu unt moale și presară zahăr peste acesta.

Cum prepari rețeta de prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată

După ce ai pregătit ciocolata, poți pregăti și caisele pe care le speli, le scurgi și le ștergi cu prosoape de hârtie. Secționează-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii. Apoi așază-le la baza tăvii cu decupajul în jos, la distanțe de 2-3 mm una, pentru a putea secționa prăjitura printre ele.

Pentru a pregăti compoziția blatului de prăjitură, mai întâi separă albușurile de gălbenușuri în două boluri. presară un praf de sare peste albușuri și mixează-le până când devin spumoase. Adaugă treptat zahărul, în timp ce mixezi energic. Când obții o bezea fermă, îndepărtează mixerul și folosește o spatulă.

Încorporează în bezea ciocolata topită și ușor călduță, amestecând încet cu spatula, până la omogenizarea compoziției. Apoi încorporează și gălbenușurile, amestecând delicat pentru a nu se lăsa compoziția.

Dizolvă bicarbonatul în sucul de lămâie și adaugă-l în compoziție. Apoi, adaugă făina trecută prin sită împreună cu praful de copt.

Omogenizează bine compoziția de blat cu ciocolată și întinde-o peste caise. Nivelează-o uniform la suprafață, apoi introdu tava în cuptorul încălzit și coace delicioasa prăjitură răsturnată cu caise și ciocolată pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.

După coacere răstoarnă imediat prăjitura pe un platou încăpător, pentru a nu se lipi caisele de baza tăvii. Porționează prăjitura doar după răcirea completă, pentru a nu se deforma. Poți presăra zahăr pudră pe deasupra sau o poți lăsa cum este, pentru a se vedea mai bine contrastul de culori.

Iar dacă mai dorești să prepari și alte deserturi cu caise, poți încerca rețeta de prăjitură duo cu caise și cremă de mascarpone.