Cum să faci cei mai crocanți cartofi prăjiți la air fryer
Te întrebi dacă poți face cei mai crocanți cartofi prăjiți la air fryer în mai puțin de 30 de minute? Noi îți spunem că se poate! Vor fi crocanți la exterior și pufoși la interior, dar fără fie nevoie să folosești ulei încins în cantități mari.
Cartofii prăjiți sunt pe placul tuturor, nu costă mult și sunt extrem de versatili. Poți să îi mănânci drept garnitură pentru orice fel de carne sau simpli cu brânză, diverse sosuri sau salate. Problema este că atunci când sunt prăjiți în ulei nu doar că pun în pericol silueta, dar au și efecte nedorite asupra sănătății.
Consumați des produc probleme sistemului digestiv și, după un timp, vei observa și că ai colesterolul crescut.
Descoperă și ce se întâmplă în corpul tău atunci când mănânci cartofi. Care sunt cele mai recente dezvăluiri ale specialiștilor.
Cum să gătești cartofi prăjiți la air fryer
Există totuși o modalitate să faci cartofi prăjiți care să nu pună atât de multe probleme asupra sănătății. Pot fi gătiți la air fryer. În plus, nu va mai trebui să cureți aragazul și locurile pe unde sar picături de ulei la final.
Cartofii prăjiți la air fryer vor fi crocanți, dar nu vor avea același gust ca atunci când sunt prăjiți în ulei. Totuși, se apropie de varianta originală.
Aparatul air fryer este de fapt o friteuză cu aer cald care funcționează practic ca un cuptor cu convecție. Diferența este că are spațiul mai mic și mai compact. Aerul circulă la o temperatură ridicată, uniform în jurul alimentelor, ceea ce face ca acestea să se gătească mai repede decât într-un cuptor tradițional. La final au un exterior crocant, fără să fie nevoie de ulei.
Care sunt cele mai bune soiuri de cartofi pentru acest preparat
Soiurile de cartofi care se potrivesc cel mai bine pentru a fi prăjiți la friteuza cu aer cald sunt russet și yukon gold, ambele fiind soiuri de cartofi albi. Totuși, primii se comportă cel mai bine. Dacă nu îți dai seama care sunt, pentru că producătorii și furnizorii de la noi nu etichetează și soiul, poți alege să cumperi săculeți pe care este inscripționat ”pentru prăjit”. Încearcă să alegi cartofi mai lungi pentru că vor avea un aspect mai plăcut.
Înainte de a-i pune la prăjit trebuie să îi speli bine, să îi cureți de coajă și să îi tai în felii groase de aproximativ 1 cm. Acestea vor fi apoi tăiate în ”paie” cât mai subțiri pentru a se găti mai repede. Înainte de a-i pune la gătit, lasă-i în apă rece timp de minimum o oră. În felul acesta se mai elimină o parte din amidon și vor fi și mai crocanți.
Ingrediente
Mod de preparare
Se curăță cartofii și se taie în bastonașe cât mai subțiri. Se lasă într-un castron cu apă cu gheață timp de cel puțin o oră sau până la 24 de ore la frigider. Se preîncălzește aparatul de air fryer la 200° C timp de aproximativ 15 minute. Se scot cartofii din castronul cu apă și se așează pe un prosop de hârtie sau un prosop curat de bucătărie. Se usucă bine, apoi se transferă într-un castron mediu și se amestecă cu ulei, rozmarin, sare și piper.
Se scoate coșul de la friteuza cu aer cald și se adaugă cartofii, poziționându-i cât mai uniform. Se programează cronometrul pentru 10 minute și se prăjesc cartofii. După acest interval de timp se verifică dacă nu sunt bucăți care s-au ars. Acestea se scot și se continuă prăjirea pentru cele care mai au nevoie.