Efecte secundare ale consumului de alimente la grătar. Ce nu ai știut până acum
O dată cu venirea căldurii se înmulțesc ieșirile și întâlnirile cu prietenii. Ce poate fi mai relaxant și mai frumos decât un grătar în aer liber? Fie că preferi carnea de porc sau pe cea de pui, ori doar legume coapte, este bine să știi ce se află pe lista cu efecte secundare ale consumului de alimente la grătar.
Vara este sezonul grătarelor. Acesta este potrivit atât pentru o cină în aer liber, dar și pentru o relaxare de weekend. Indiferent ce metodă alegi pentru a face grătarul, există anumite efecte secundare despre care specialiștii ne avertizează.
Efecte secundare ale consumului de alimente la grătar
Dacă mănânci multe preparate la grătar există posibilitatea de agravare a unor boli cronice. E vorba despre afecțiuni ca cele de inimă, diabetul de Tip II sau Alzheimer. Un alt efect pe care este bine să-l știi este că alimentele la grătar pot grăbi procesul de îmbătrânire. Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că alimentele sunt gătite la temperaturi foarte mari, iar căldura este una uscată.
Pot agrava alergiile
Coacerea pe grătar poate crește nivelul de histamine ceea ce duce la reacții alergice sau la agravarea celor deja existente, în special pentru persoanele care sunt sensibile. Dacă ai unele alergii sau știi că ai un organism sensibil, ar fi indicat să cunoști aceste efecte secundare ale consumului de alimente la grătar. „Mecanismul exact nu se cunoaște, dar se pare că evaporarea lichidelor pe care le conțin alimentele, din cauza temperaturii foarte ridicate, emană o concentrație foarte mare de histamine”, susține Academia de Nutriție și Dieta din New York. Consumul regulat de carne roșie a fost asociat cu un risc crescut de colesterol și hipertensiune arterială. Ambele afecțiuni putând duce la boli de inimă. Iată lista cu oameni care nu ar trebui să mănânce carne roșie.
Pot cauza creșterea în greutate
Mâncarea la grătar este cel mai simplu mod de a găti fără grăsime, dar dacă de regulă consumi sosuri dulci, nu faci altceva decât să adaugi extra calorii. Marinarea cu ingrediente dulci sau folosirea unor sosuri la masă nu sunt sănătoase. Nu fac altceva decât să contribuie la acumularea câtorva kilograme în plus. Dacă ai ales să mănânci grătar, nu înseamnă că poți să pui orice lângă el.
De asemenea, dacă alegi să faci sos barbeque sau cumperi unul deja făcut, încearcă să eviți dextroza, fructoza, zahărul, mierea, siropul de arțar. Poți să le înlocuiești cu condimente naturale, ca curcuma, paprika, oregano, lămâie sau usturoi.
Pot crește riscul de a face cancer
Prepararea pe grătar produce multe hidrocarburi care sunt cunoscute a fi cancerigene din cauza arderilor incomplete ale elementelor care conțin carbon, adică ale grăsimilor din carne și a unor substanțe din legume. Acestea sunt 10 alimente pe care să nu le gătești niciodată la grătar, potrivit specialiștilor.
Fumul care se formează în timp ce faci grătarul este cel care conține multe hidrocarburi. Faptul că sursa de căldură este foarte aproape de alimente e foarte nociv. Mai trebuie să ai în vedere durata de preparare și tipul de carne pe care vrei să îl gătești.
De exemplu, grătarul cu cărbuni și așchii de lemn are cea mai mare degajare de hidrocarburi, indiferent de alimentele pe care le prepari.