Greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură, potrivit bucătarilor

Indiferent dacă iei masa într-un restaurant cu stele Michelin sau într-un restaurant normal, este bine să știi care este greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură. Există multe subiecte controversate în domeniul gastronomiei, de la lanțurile de fast-food până la efectele margarinei, dar nimic nu se compară cu cât de bine trebuie să fie gătită friptura.

Publicat: 6 august 2022, 06:47 / Actualizat: 19 august 2022, 17:29
Carne gătită și tăiată în felii, pusă pe un tocător din lemn
Dacă îți place friptura, este bine să știi că există o greșeală pe care nu e recomandat să o faci la restaurant atunci când o comanzi / Shutterstock

Anumite bucăți de friptură sunt mai sănătoase decât altele, iar gradul de gătire este o chestiune care ține de gusturile personale. În timp ce clienții au întotdeauna dreptate, iar opiniile referitoare la prepararea fripturii sunt o chestiune personală, există totuși câteva "adevăruri" care nu ar trebui ignorate.

Greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură

Mai simplu spus, cu cât o friptură este gătită mai mult, indiferent de tipul ei, cu atât își va pierde mai mult din proprietăți. Nu ar trebui să comanzi niciodată o friptură foarte bine făcută. Motivul este acela că se gătește la aproimativ 140 de grade și nu îi vei mai simți aroma, se topește grăsimea, iar textura ei devine greu de mestecat.

În timp ce gătirea excesivă a fripturii poate duce la uscarea cărnii și o poate face greu de mâncat, timpul mai mic de gătire poate fi o variantă. Dacă alegi o friptură rare spre medium-rare, grăsimea se va topi exact în timp ce savurezi bucata ta de carne. Dacă adori friptura din carne de porc, îți oferim câteva sfaturi pentru a învăța cum să marinezi carnea de porc pentru a savura o friptură cu gust irezistibil.

Citește și

Care sunt variantele de friptură în funcție de gradul în care sunt gătite

De la friptură în sânge la o friptură bine făcută, există o gamă largă de opțiuni de gătit, iar fiecare preferință vine cu propriile sale avantaje și dezavantaje. Adevărul este că, indiferent unde iei masa, felul în care este gătită friptura este foarte important. De aici și greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură.

Rare

Varianta rare nu se numără printre preferatele multor persoane. Aceasta presupune cel mai mic timp de gătire, iar carnea rămâne aproape crudă. Bucata de carne se prăjește pe fiecare parte câte 2 minute. În acest fel interiorul va rămâne crud în proporție de 70%.

Medium rare

Varianta medium rare pune în evidență aroma și suculența cărnii. Este friptura preferată de mulți gurmanzi. Carnea se gătește la o temperatură ridicată timp de 3 minute pe fiecare parte. Interiorul rămâne suculent, iar exteriorul va deveni rumen și apetisant. Greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură vine de la următoarele stadii ale fripturii.

Medium

Varianta medium se află între rare și bine făcut, fiind considerată cea pentru toate gusturile. Carnea se gătește câte 5 minute pe fiecare parte, la foc mediu. Friptura va deveni rozalie pe interior și maronie pe exterior.

Bine făcută

Aceasta este varianta cea mai puțin preferată de iubitorii de preparate fine. Pe lângă faptul că bucata de carne nu este gustoasă, nici nu este sănătoasă. Friptura se gătește la foc mic, timp de 10 minute pe fiecare parte. Există riscul ca aceasta să se ardă și să rămână fără gust.

Dacă nu știi ce să alegi încă, poți să începi cu un medium. Încearcă până ajungi să apreciezi cu adevărat savoarea unei fripturi medium-rare gătită ca la carte. Indiferent de gradul de gătire pe care îl preferi, ca garnitură poți alege spaghete de dovlecei, la tigaie. O rețetă simplă pe care o vei repeta și care este extrem de gustoasă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
pizza mexicană într-o tavă
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Te-ar mai putea interesa și
Un dovleac tăiat pe jumătate, pe un fundal negru, cu miere și ierburi aromatice deasupra
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
Cum să coci dovleac pentru garnituri, supe și piure. 3 metode la îndemâna oricui
O bucată de unt pe hârtie de copt, așezat pe un blat din lemn
Cum se păstrează corect untul. Află ce spun specialiștii
Cum se păstrează corect untul. Află ce spun specialiștii
Cele mai sănătoase legume într-un cos
Top 14 cele mai sănătoase legume. Ce să consumi ca să ai o sănătate de fier
Top 14 cele mai sănătoase legume. Ce să consumi ca să ai o sănătate de fier
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Dulceață de struguri fără sâmburi în bol de sticlă și în două borcane, alături de struguri albi, proaspeți
07:23
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
25 septembrie, 08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
25 septembrie, 07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Mai multe preparate cu ouă, gata de servit
25 septembrie, 06:39
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Două borcane cu compot de struguri alături de struguri proaspeți și o lămâie secționată
24 septembrie, 08:17
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
24 septembrie, 08:01
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
1
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
2
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
3
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Dacă te numeri printre cei care adoră savarinele la desert, îți recomandăm să încerci și o variantă de savarine cu ciocolată și frișcă. Este rețeta savarinelor clasice reinterpretată, cu gust deosebit...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
4
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Nectar de cătină cu miere și ghimbir în sticle și în pahare
5
Nectar de cătină cu miere și ghimbir. Un elixir pentru sănătate
Nectar de cătină cu miere și ghimbir. Un elixir pentru sănătate
A început sezonul cătinei și te gândești să profiți la maxim de beneficiile acesteia cât este proaspătă? Află că poți conserva cătina și pentru sezonul rece în diferite moduri. Îți oferim...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat
Mesaj care te lasă fără cuvinte pentru Bebeto, fiul Anamariei Prodan şi al lui Laurenţiu Reghecampf, chiar de la botezul lui Liam, unde puştiul nu a ajuns

Mesaj care te lasă fără cuvinte pentru Bebeto, fiul Anamariei Prodan şi al lui Laurenţiu Reghecampf, chiar de la botezul lui Liam, unde puştiul nu a ajuns

Mesaj care te lasă fără cuvinte pentru Bebeto, fiul Anamariei Prodan şi al lui Laurenţiu Reghecampf, chiar de la botezul lui Liam, unde puştiul nu a ajuns
Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Halil İbrahim Ceyhan din “Moștenirea lansează o nouă piesă. Cum a apărut vedeta în mediul online

Halil İbrahim Ceyhan din “Moștenirea” lansează o nouă piesă. Cum a apărut vedeta în mediul online

Halil İbrahim Ceyhan din “Moștenirea” lansează o nouă piesă. Cum a apărut vedeta în mediul online
Ce s-ar întâmpla dacă ai ajunge într-o gaură neagră, potrivit experților. Corpul tău ar trece printr-o transformare inedită

Ce s-ar întâmpla dacă ai ajunge într-o gaură neagră, potrivit experților. Corpul tău ar trece printr-o transformare inedită

Ce s-ar întâmpla dacă ai ajunge într-o gaură neagră, potrivit experților. Corpul tău ar trece printr-o transformare inedită
Empanadas cu ton în sos de roșii

Empanadas cu ton în sos de roșii

Empanadas cu ton în sos de roșii
#inked. Jason Momoa s-a tatuat pe cap, dar nu mulți știu cum a decurs, de fapt, procesul

#inked. Jason Momoa s-a tatuat pe cap, dar nu mulți știu cum a decurs, de fapt, procesul

#inked. Jason Momoa s-a tatuat pe cap, dar nu mulți știu cum a decurs, de fapt, procesul
fresh
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
închide