Care este cea mai nesănătoasă friptură, potrivit experților
O friptură suculentă îți trezește toate simțurile. Dacă are și puțină grăsime, atunci gustul ei va fi și mai savuros. Dar nu este întotdeauna cea mai bună idee, nici pentru silueta ta, nici pentru sănătate. Descoperă care este cea mai nesănătoase friprută, potrivit experților.
Dacă ieși să mănânci la restaurant și vrei să savurezi o friptură, trebuie să te gândești bine ce alegere faci. Carnea este în general o sursă bună de proteine, dar poți cădea în capcana de a alege cea mai nesănătoasă friptură din meniu. Experții de la EatThis.com au făcut un top al celor mai nepotrivite tipuri de carne pe care le poți comanda atunci când servești masa în oraș.
Atunci când alegi o anumită bucată de carne contează foarte mult câtă grăsime are, dacă vrei să ai un stil de viață sănătos. Deși porțiunile mai grase sunt în general mai gustoase, au un aport caloric mai mare și efecte negative asupra sănătății. Sistemul cardiovascular va fi primul care va avea de suferit, mai ales dacă îți faci un obicei din a consuma acest tip de preparate.
Descoperă ce tip de carne trebuie să alegi pentru a te asigura că nu mănânci cea mai nesănătoasă friptură?
Antricotul, cea mai grasă bucată de carne
Antricotul este cea mai proastă alegere. Nu doar că este plin de grăsime, dar are și o cantitate foarte mare de grăsimi saturate. Acestea se vor depune pe vasele de sânge și în scurt timp analizele tale vor arăta colesterol crescut. Dacă vei continua să mănânci antricot și inima va avea de suferit.
Potrivit Departamentului American pentru Agricultură (USDA) o bucată de antricot conține 63 g de grăsime care înseamnă 93% din cât are voie un adult să consume zilnic. Dintre acestea 28 g sunt grăsimi saturate care înseamnă 140% din doza zilnică admisă. Asociația Americană a Inimii recomandă un consum maxim de 13 g de grăsimi saturate pentru un adult sănătos. Un antricot depășește cu mult această cifră.
Suculentă și parfumată, carnea la grătar este preferata celor mai mulți dintre noi. Descoperă și cum să faci cea mai bună friptură de vită la cuptor.
Nu doar conținutul de grăsime este foarte mare, ci și cel caloric. O singură porție are 847 calorii. Un adult care are și activitate fizică moderată ar trebui să aibă un aport maxim de 2000-2200 calorii.
Toate aceste cifre sunt doar pentru friptură, dar de cele mai multe ori carnea este unsă cu unt care are și el o cantitate mare atât de grăsimi, cât și de calorii. În plus, alături va veni și o garnitură care, în funcție de conținut, va aduce și ea câte zeci până la sute de calorii.
Mușchiulețul, alegerea perfectă
Dacă vrei să te bucuri de o friptură fără să îți faci griji legate de calorii și grăsimi alege mușchiulețul. O porție de 100 de grame are 207 calorii, 12 grame de grăsimi, din care 4.8 saturate, potrivit sursei citate mai sus. În plus este o sursă mult mai bună de proteine. Are un aport de 23 de grame la 100 de grame de carne.
Află totul și despre greșeala pe care să nu o faci niciodată când comanzi friptură, potrivit bucătarilor.
Alături de mușchiuleț alege să pui o garnitură de legume trase la tigaie. Pot fi ciuperci, sparanghel, baby morcovi, spanac. De asemenea, poți să consumi o salată de crudități.