Cum să scoți mai ușor prăjiturile din formele în care le-ai copt
Prăjitura pe care tocmai ai făcut-o miroase divin, a crescut și arată ca în reviste. Când trebuie să o scoți din forma în care ai copt-o îți dai seama că nu vei reuși să o faci fără să-i strici marginile sau chiar să o rupi de tot. Hai să descoperim mai multe despre cum să scoți mai ușor prăjiturile din formele de copt.
Dacă ai reușit să strici forma prăjiturii pe care tocmai ai copt-o mai ai o șansă să o repari folosind frișcă sau altă cremă. Totuși, nu toate au nevoie să fie ”îmbrăcate” așa că ai nevoie de o soluție ca atunci când întorci tava prăjitura ta să iasă aproape singură.Din fericire, există soluții pentru ca nicio prăjitură să nu se mai lipească de formă în timpul coacerii. Iată care sunt acestea, potrivit TheSpruceEats.com.
Cum să scoți prăjiturile din forme
Hârtia de copt este cea mai sigură soluție pentru ca prăjiturile tale să nu se lipească. Totuși are dezavantajul că nu poate fi folosită în orice fel de tavă din cauza formelor neregulate.
Totuși, dacă ai tăvi cu forme rotunde, pătrate sau dreptunghiulare nu ezita să o folosești. Este foarte utilă dacă vrei să însiropezi o prăjitură, dacă este nevoie să o întorci.
Unge formele de copt cu ulei
Indiferent dacă folosești o formă cu suprafață neaderentă sau nu, este bine să folosești unt sau ulei pentru a o unge. Ai grijă să nu pui prea mult și să întinzi grăsimea în mod uniform, pe toată suprafața.
Sunt cofetari care recomandă grăsimea vegetală pentru că nu influențează gustul final al prăjiturii și este și mult mai ieftină decât uleiul sau untul. În plus, untul se arde foarte repede și va da o crustă mult prea închisă la culoare.
Dacă totuși vrei să folosești ulei, alege-l pe cel de floarea-soarelui și caută varianta sub formă de spray pentru a doza corect cantitatea folosită.
Ungerea formelor se poate folosi pentru aproape orice tip de prăjituri, mai puțin pentru cele cu textură buretoasă, cum este pandișpanul.
Folosește făină
Făina va crea o crustă subțire ceea ce le va permite prăjiturilor să se dezlipească mai ușor de tavă. Dacă faci o prăjitură cu ciocolată poți pudra fundul tăvii cu pudră de cacao în loc de făină. În felul acesta nu vei avea urme albe care pot fi inestetice.
Unii cofetari consideră că făina nu aduce niciun plus prăjiturii așa că recomandă ca tava să fie tapetată cu zahăr sau alune tocate foarte mărunt. În cazul în care folosești zahăr trebuie să scoți prăjitura din tavă înainte să se fi răcit complet.
Dacă mai întâi ungi tava cu grăsime și apoi presari făină, folosește o strecurătoare mică pentru a te asigura că pui un strat egal și că ajungi în toate colțurile.
Care este cea mai bună protecție în funcție de tipul de tavă
Cu cât compoziția prăjiturii va avea mai multe ingrediente cu atât există riscul mai mare să se lipească de tavă. De vină sunt procesele chimice care survin în urma expunerii la temperaturi înalte a proteinelor și a zaharurilor. Hai să aflăm împreună care este cea mai bună protecție în funcție de tipul de tavă pe care îl folosești.
Tăvi rotunde
Pentru tăvile rotunde poți folosi orice fel de metodă. În cazul hârtiei de copt cel mai bine este să decupezi o formă rotundă pe care să o pui pe fundul tăvii și alta pentru margini. Dacă vei pune o foaie întreagă va trebui să o așezi astfel încât să nu se formeze diverse modele inestetice pe prăjitură. Noi îți propunem o rețetă simplă de chec cu lămâie.
Tăvi pătrate
Tăvile pătrate sunt cele mai ușor de protejat. Poți folosi oricare dintre metode fără prea mari bătăi de cap.
Formă pentru guguluf
Forma pentru chec guguluf poate fi unsă cu ulei și presărată apoi cu făină. Este recomandat să folosești o pensulă pentru a te asigura că ajungi în toate locuri. Insistă pe tubul central de care se lipesc cel mai des prăjiturile.
Tavă dreptunghiulară
Tăvile dreptunghiulare pentru chec sau cozonac pot fi unse cu ulei, unt sau altă grăsime, pudrate cu făină, dar poți folosi și hârtie de copt.
Tăvi rotunde cu fund detașabil
Dacă faci prăjituri clasice poți folosi oricare dintre metodele de protecție. Dacă faci cheesecake poți chiar să aplici un strat subțire de ulei și apoi să pui foaie de copt. În felul acesta îți va fi mult mai ușor să o scoți din tavă, iar aspectul ei să se păstreze intact.
Tava cuptorului sau alte tăvi cu margini mici
Acest tip de tăvi permit orice fel de metodă. O vei alege în funcție de preferințe, dar și în funcție de tipul de aluat pe care urmează să îl coci.