Cum să scoți mai ușor prăjiturile din formele în care le-ai copt

Prăjitura pe care tocmai ai făcut-o miroase divin, a crescut și arată ca în reviste. Când trebuie să o scoți din forma în care ai copt-o îți dai seama că nu vei reuși să o faci fără să-i strici marginile sau chiar să o rupi de tot. Hai să descoperim mai multe despre cum să scoți mai ușor prăjiturile din formele de copt.

O femeie care te învață cum să scoți prăjiturile din formele în care le-ai copt
Este important să pregătești formele înainte de a pune aluatul în ele / Profimedia Images

Dacă ai reușit să strici forma prăjiturii pe care tocmai ai copt-o mai ai o șansă să o repari folosind frișcă sau altă cremă. Totuși, nu toate au nevoie să fie ”îmbrăcate” așa că ai nevoie de o soluție ca atunci când întorci tava prăjitura ta să iasă aproape singură.Din fericire, există soluții pentru ca nicio prăjitură să nu se mai lipească de formă în timpul coacerii. Iată care sunt acestea, potrivit TheSpruceEats.com.

Cum să scoți prăjiturile din forme

Hârtia de copt este cea mai sigură soluție pentru ca prăjiturile tale să nu se lipească. Totuși are dezavantajul că nu poate fi folosită în orice fel de tavă din cauza formelor neregulate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Totuși, dacă ai tăvi cu forme rotunde, pătrate sau dreptunghiulare nu ezita să o folosești. Este foarte utilă dacă vrei să însiropezi o prăjitură, dacă este nevoie să o întorci.

Unge formele de copt cu ulei

Indiferent dacă folosești o formă cu suprafață neaderentă sau nu, este bine să folosești unt sau ulei pentru a o unge. Ai grijă să nu pui prea mult și să întinzi grăsimea în mod uniform, pe toată suprafața.

Sunt cofetari care recomandă grăsimea vegetală pentru că nu influențează gustul final al prăjiturii și este și mult mai ieftină decât uleiul sau untul. În plus, untul se arde foarte repede și va da o crustă mult prea închisă la culoare.

Dacă totuși vrei să folosești ulei, alege-l pe cel de floarea-soarelui și caută varianta sub formă de spray pentru a doza corect cantitatea folosită.

Ungerea formelor se poate folosi pentru aproape orice tip de prăjituri, mai puțin pentru cele cu textură buretoasă, cum este pandișpanul.

Citește și

Folosește făină

Făina va crea o crustă subțire ceea ce le va permite prăjiturilor să se dezlipească mai ușor de tavă. Dacă faci o prăjitură cu ciocolată poți pudra fundul tăvii cu pudră de cacao în loc de făină. În felul acesta nu vei avea urme albe care pot fi inestetice.

Unii cofetari consideră că făina nu aduce niciun plus prăjiturii așa că recomandă ca tava să fie tapetată cu zahăr sau alune tocate foarte mărunt. În cazul în care folosești zahăr trebuie să scoți prăjitura din tavă înainte să se fi răcit complet.

Dacă mai întâi ungi tava cu grăsime și apoi presari făină, folosește o strecurătoare mică pentru a te asigura că pui un strat egal și că ajungi în toate colțurile.

Care este cea mai bună protecție în funcție de tipul de tavă

Cu cât compoziția prăjiturii va avea mai multe ingrediente cu atât există riscul mai mare să se lipească de tavă. De vină sunt procesele chimice care survin în urma expunerii la temperaturi înalte a proteinelor și a zaharurilor. Hai să aflăm împreună care este cea mai bună protecție în funcție de tipul de tavă pe care îl folosești.

Tăvi rotunde

Pentru tăvile rotunde poți folosi orice fel de metodă. În cazul hârtiei de copt cel mai bine este să decupezi o formă rotundă pe care să o pui pe fundul tăvii și alta pentru margini. Dacă vei pune o foaie întreagă va trebui să o așezi astfel încât să nu se formeze diverse modele inestetice pe prăjitură. Noi îți propunem o rețetă simplă de chec cu lămâie.

Tăvi pătrate

Tăvile pătrate sunt cele mai ușor de protejat. Poți folosi oricare dintre metode fără prea mari bătăi de cap.

Formă pentru guguluf

Forma pentru chec guguluf poate fi unsă cu ulei și presărată apoi cu făină. Este recomandat să folosești o pensulă pentru a te asigura că ajungi în toate locuri. Insistă pe tubul central de care se lipesc cel mai des prăjiturile.

Tavă dreptunghiulară

Tăvile dreptunghiulare pentru chec sau cozonac pot fi unse cu ulei, unt sau altă grăsime, pudrate cu făină, dar poți folosi și hârtie de copt.

Tăvi rotunde cu fund detașabil

Dacă faci prăjituri clasice poți folosi oricare dintre metodele de protecție. Dacă faci cheesecake poți chiar să aplici un strat subțire de ulei și apoi să pui foaie de copt. În felul acesta îți va fi mult mai ușor să o scoți din tavă, iar aspectul ei să se păstreze intact.

Tava cuptorului sau alte tăvi cu margini mici

Acest tip de tăvi permit orice fel de metodă. O vei alege în funcție de preferințe, dar și în funcție de tipul de aluat pe care urmează să îl coci.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată, decorate cu zahăr pudră
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Chifle pufoase umplute cu cremă de ciocolată (Buchty / Brioche umplute)
Frico veneto
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Frico veneto. Rețeta tradițională italiană cu cartofi și brânză
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie decorate cu frunze de busuioc
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
Pateuri din foietaj cu ciuperci, mozzarella, ardei și ceapă roșie
șalotă
Ceapă galbenă vs. șalotă. Cum să le folosești pentru a da gust preparatelor
Ceapă galbenă vs. șalotă. Cum să le folosești pentru a da gust preparatelor
ciocolata alba
Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
Din ce se face ciocolata albă. Cum o poți prepara acasă, rețeta simplă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
pește prăjit
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
Ce pește merge prăjit? Cum îl gătești perfect în crustă de mălai: vezi rețeta
O farfurie cu un preparat cu pește pentru a ilustra un articol despre sosuri pentru pește.
Galerie foto
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sosuri pentru pește simple și gustoase. 5 rețete delicioase
Sticle, borcane și capace
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Cum se sterilizează borcanele și sticlele pentru conserve
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
prea multă sare în mâncare
05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
condimente indiene
05:22
Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit în pahar, alături de rodie secționată, jumătate de grapefruit, felii de sfeclă și bucăți de țelină apio
31 octombrie, 06:01
Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată
cartofi prăjiți în tigaie
31 octombrie, 05:40
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
31 octombrie, 05:32
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
30 octombrie, 06:06
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Două sticle cu suc de sfeclă roșie și sfeclă roșie proaspătă
30 octombrie, 05:04
Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Horoscopul chinezesc pentru luna noiembrie 2025. Vezi ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
Horoscopul chinezesc pentru luna noiembrie 2025. Vezi ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
Horoscopul chinezesc pentru luna noiembrie 2025. Vezi ce rezervă astrele pentru fiecare zodie
Crimă rezolvată cu ajutorul unei fetiţe de 12 ani. Bătrână, otrăvită de o tânără pentru locuinţă
Crimă rezolvată cu ajutorul unei fetiţe de 12 ani. Bătrână, otrăvită de o tânără pentru locuinţă
Crimă rezolvată cu ajutorul unei fetiţe de 12 ani. Bătrână, otrăvită de o tânără pentru locuinţă
Românul celebru s-a revoltat după ce a fost pus să se descalţe în aeroport: amp;#8220;E umilitor”
Românul celebru s-a revoltat după ce a fost pus să se descalţe în aeroport: amp;#8220;E umilitor”
Românul celebru s-a revoltat după ce a fost pus să se descalţe în aeroport: amp;#8220;E umilitor”
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Bogdan de la Ploiești, mesaj ascuns în noua melodie cântată pentru Cristina Pucean. Modelul din videoclip seamănă izbitor cu ea
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa Berghain? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Ce semnificație are colierul în formă de inimă purtat de Rosalía în piesa „Berghain”? Cât costă medalionul
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie

Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase

Ce se poate prepara din linte roșie. 5 rețete rapide și delicioase

Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității

Suc de sfeclă roșie. Rețeta elixirului rubiniu al vitalității

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

Smoothie de sfeclă roșie cu rodie și grapefruit. O băutură energizată

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească

Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
închide