Cu copiii în bucătărie. Ce sarcini le poți da în funcție de vârstă
Mulți părinți se tem să își ia copiii cu ei în bucătărie, uitând că pot transforma gătitul într-o activitate care să aducă timp de calitate petrecut împreună, dar și într-o oportunitate prin care cei mici învață lucruri noi. Încă de la 2 ani copiilor li se pot da responsabilități în bucătărie, iar ei vor fi bucuroși să le îndeplinească.
Pentru multe familii bucătăria este camera de reuniune a familiei. Acolo se poartă discuții, se fac planuri, se creează amintiri.
De ce să nu aibă acestea în centru părinți și copii care se distrează gătind?
Cu copiii în bucătărie
Dacă nu știi ce activități sunt potrivite și sigure pentru cei mici, în funcție de vârstă, specialiștii de la Huffpost.com au pregătit o listă pentru tine. Hai să aflăm împreună cum te poți bucura de activități casnice alături de cei mici. Uite ce activități sunt recomandate pentru aceștia în funcție de vârsta pe care o au.
Între 2 și 4 ani: lasă-i să adauge ingrediente și să amestece în boluri
Între 2 și 4 ani este perioada în care copiii își creează o legătură cu mâncarea. Tot atunci își formează preferințe culinare. Dacă nu vrei un copil mofturos, lasă-l și pe el să participe la gătit. Sarcinile pe care i le dai în bucătărie pot ajuta la dezvoltarea motricității, dar îi pot expune la gusturi, mirosuri și texturi diverse, îi pot face curioși să încerce alimente.
Una dintre sarcinile pe care i le poți da unui copil de 2-4 ani este măsurarea ingredientelor și, ulterior, vărsarea acestora în vasul de gătit.
De asemenea, pot amesteca o salată de fructe, de exemplu. La început pot avea nevoie de ajutor, însă cu cât vor exersa mai mult, cu atât vor fi mai experimentați și vor face mai puțină mizerie în jur.
Între 4-7 ani: pot pune și strânge masa
Pusul și strânsul mesei pot fi activități care îi învață pe cei mici să fie responsabili și le dezvoltă capacitățile motorii.
Atunci când trebuie să ia mai multe obiecte, din mai multe locuri, pe care apoi să le așeze într-o anumită ordine, copiii învață să se coordoneze în spațiu și să se ordoneze.
Este important să îi explici cât se poate de clar ceea ce are de făcut.
Între 5-8 ani: învață să citească o rețetă
La această vârstă copiii au capacitatea cognitivă să urmeze o listă de instrucțiuni în ordine cronologică. Este momentul potrivit să te asiste la prepararea unei rețete.
Tu trebuie să îi explici fiecare pas în parte, să îi spui care este rostul fiecărui pas, eventual să îl întrebi și pe el de ce crede că se întâmplă anumite fenomene.
Gătitul este pentru copii una dintre cele mai distractive metode de a învăța lucruri noi în joacă, împreună cu părinții. Încearcă alături de cel mic rețeta de miniomlete cu cartofi rași.
Între 8 și 10 ani: măsurarea cantităților din rețete
Între 8 și 10 ani copiii au deja cunoștințe matematice care le permit să facă socoteli simple. De exemplu, pot calcula ce cantități de ingrediente sunt necesare pentru a dubla sau înjumătăți cantitatea de produs finit.
Va învăța mult mai ușor că jumătate de cană de făină plus o altă jumătate de cană de făină înseamnă de fapt o cană întreagă.
Este important să adaptezi calculele la vârsta copilului pentru a nu-l frustra. În definintiv, e o ocazie să vadă că matematica are aplicabilitate și în viața de zi cu zi și poate fi și distractivă.
Între 9 și 12 ani: poate folosi aparatura din bucătărie
Copiii cu vârste cuprinse între 9 și 12 ani pot avea sarcini mult mai complexe în bucătărie, sub supravegherea unui adult. Pot folosi cuțite adevărate, pot folosi aragazul sau cuptorul.
Nu este momentul să îl lași să scoată o tavă grea din cuptor, dar poate pune la copt un preparat într-un recipient mai mic, poate amesteca într-o oală aflată pe foc.
Între 13 și 15 ani: poate realiza rețete complicate și poate avea inițiative în bucătărie
În adolescență copiii au deja propriile preferințe culinare bine stabilite, așa încât nu este de mirare că se vor apuca să gătească singuri diverse preparate. Practic, pot face orice fel de mâncare de la o simplă salată la un tort.
Nu trebuie să îl descurajezi oricâtă dezordine ar face în bucătărie. Folosește ocazia pentru a-l învăța despre cât de important este să faci curățenie în locul în care lucrezi.
Dacă a stat cu tine în bucătărie de când era mic aptitudinile sale ar putea să te uimească.
Între 16 și 17 ani: poate merge la cumpărături și realiza un meniu întreg
La 16-17 ani copilul tău se îndreaptă deja spre vârsta adultă și poate avea responsabilitatea cumpărăturilor zilnice. De asemenea, poate găti pentru el sau pentru restul familiei. Când face acest lucru este responsabilizat, se simte util.
Dacă gătiți împreună poate fi un moment de împărtășire a gândurilor, de confidențe.