Cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi. 4 trucuri care chiar funcționează

Când tai ceapa, aceasta eliberează în aer substanțe chimice iritante, care te fac să lăcrimezi. Uneori plângi de-a binelea, dar cum ceapa dă un gust atât de bun mâncărurilor, e greu să renunți la ea. Descoperă cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi.

Publicat: 29 iunie 2022, 09:00 / Actualizat: 30 iunie 2022, 9:01
Mai multe cepe, așezate pe o masă, alături de un cuțit
Nu toate tipurile de ceapă sunt la fel de iritante: ceapa dulce conține mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă / Shutterstock

Experții recomandă fie folosirea unui cuțit ascuțit atunci când tăi ceapa, fie să o răcești sau chiar să investești în gadgeturi speciale, potrivit Insider.com.

Ceapa a dezvoltat o cale biochimică pentru a se proteja de prădători. Când secționezi celulele unei cepe, acestea eliberează enzima aliinaza, împreună cu compuși cunoscuți sub numele de sulfoxizi de cisteină. Printr-o serie de reacții chimice ulterioare, un gaz volatil numit S-oxid propanetial este creat și se răspândește în aer. Pentru a elimina gazul din ochi și a se proteja, ochii lăcrimează.

Nu toate tipurile de ceapă sunt la fel de iritante: ceapa dulce conține mai puțin sulf decât ceapa roșie, albă și galbenă, așa că tinde să producă o reacție mai puțin intensă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cum să tai ceapa astfel încât să nu mai lăcrimezi

Pentru a opri sau reduce lacrimile va trebui să previi în primul rând eliberarea gazului iritant sau să împiedici să ajungă la ochi.

Fluxul de aer face o diferență enormă când vine vorba de ceapă. Dacă te afli într-o zonă bine ventilată va ajunge mai puțin gaz la ochii tăi. Încercați să lucrați sub hota pornită. Asigură-te că aerul suflă în jos, nu în sus, în ochi. Descoperă și o serie de tehnici de tăiere a legumelor în bucătărie și care sunt sfaturile oferite de Chef Roxana Blenche atunci când vrei să le pregătești pentru diferite preparate.

Folosește un cuțit ascuțit

Păstrarea cuțitelor ascuțite este în general o practică bună, dar deosebit de importantă atunci când lucrezi cu ceapa. Un cuțit ascuțit provoacă mai puține daune pulpei cepei, reducând cantitatea de gaz care este eliberată.

Un cuțit neascuțit nu va face decât să îngreuneze felierea și tăierea cubulețelor și va crește timpul petrecut în jurul gazului volatil. 

Pune ceapa la frigider înainte de a o tăia

Singurul lucru de care trebuie să ții cont este să îți organizezi timpul astfel încât să pui ceapa la frigider cu cel puțin 45 de minute înainte de a te apuca de gătit. Reacțiile chimice încetinesc la temperaturi mai scăzute. 

Încearcă să lucrezi rapid. Pe măsură ce ceapa se încălzește vei simți că ochii încep să te usture. Reține totuși că păstrarea cepei în frigider pe termen lung poate face să se strice mai repede, așa că ar trebui să utilizezi această metodă numai atunci când intenționezi să folosiți ceapa imediat.

Folosește protecție pentru ochi

Ochelarii de vedere sau ochelarii de soare standard pot ajuta, dar există și ochelari speciali pentru tăiatul cepei. Dacă nu găsești, ochelarii de înot sunt cei mai eficienți.

O femeie care ne arată cum să tai ceapa
Poți să tai ceapa purtând ochelari speciali de protecție / Shutterstock

Folosește diverse gadgeturi

Cumpără un robot de bucătărie bun care are cuțite pentru tocat sau răzuit. Vei reduce șansele de a plânge pentru că timpul de expunere este mai mic și ceapa este într-un mediu închis. O alternativă mai ieftină este tocătorul de legume, pe care îl poți folosi cu aproape orice tip de ingrediente și vei economisi o mulțime de timp cu pregătirea lor.

Dacă ești în criză de timp și ai nevoie ca totul să se întâmple rapid la prânz sau la cină, îți spunem cum poți să decongelezi carnea în mod corect.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
ceapa încolțită pe o masă de lemn
Ceapa încolțită mai poate fi consumată? Iată în ce condiții
Ceapa încolțită mai poate fi consumată? Iată în ce condiții
Un bol în care se amestecă crema de brânză cu un tel
Cum să înmoi mai repede crema de brânză
Cum să înmoi mai repede crema de brânză
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide