Ceapa încolțită mai poate fi consumată? Iată în ce condiții
Ceapa este una dintre cele mai consumate legume. Ai nevoie de ea în salate, în supe și ciorbe, tocănițe, plăcinte sărate, budinci, sosuri. Dă gust în orice mâncare ai pune-o, iar dacă o caramelizezi aduce și o textură crocantă de care te vei îndrăgosti. Ce te faci când te apuci de gătit și vezi că din ceapa ta au răsărit niște lăstari verzi? Află dacă ceapa încolțită mai poate fi consumată. Vezi ce spun specialiștii și ce reguli trebuie să respecți.
Ceapa este o legumă extrem de rezistentă. Când sunt depozitate corespunzător, anumite soiuri pot fi consumate chiar și câteva luni. Cu toate acestea, se poate întâmpla să constați că ceapa ta a încolțit.
Acest lucru se traduce prin faptul că începe să se strice. În cazul unor tipuri de legume, cum ar fi cartofii , poate însemna chiar că nu mai sunt siguri pentru consum.
Ceapa încolțită mai poate fi consumată?
Spre deosebire de cartofi, unde planta matură este toxică pentru oameni, toate părțile unei cepe pot fi consumate în siguranță.
Nu trebuie să îți faci griji când vedeți muguri verzi ieșind din ea. De fapt, nici nu trebuie să îi rupi. Germeni de ceapă nu sunt la fel ca ceapa verde, dar au un gust destul de asemănător. Așa că nu ezita să le tăi și să îi folosești în preparatele tale.
Ceapa încolțită este în general sigură de mâncat, dar mai sunt câteva lucruri importante de știut. Pentru a oferi suficienți nutrienți pentru ca mugurii să crească, ceapa folosește zaharurile care sunt prezente în mod natural în bulb.
Acest lucru va epuiza treptat dulceața pe care o găsești în mod normal într-o ceapă proaspătă. Dacă vei găti ceapa, nu vei simți acest lucru. Totuși, dacă o pui crudă în salate sau în alte preparate care nu necesită tratament termic ar trebui să știi că ceapa va avea un gust mai astringent.
Există și situații în care ar trebui să arunci ceapa încolțită. Dacă constați că este moale, curge din ea o zeamă sau dezvoltă mucegai nu mai este sigură pentru consum, spun specialiștii de la Delish.
De ce încolțește ceapa
Încolțirea este o etapă naturală a ciclului de viață a cepei. Procesul începe atunci când ceapa este expusă la condițiile potrivite de creștere.
Află și ce tipuri de ceapă există și când se folosește fiecare.
Nu trebuie neapărat să stea în pământ pentru ca acest lucru să se întâmple. Când este depozitată în locuri calde, umede și/sau pline de lumină, ceapa este practic păcălită să creadă că este primăvară și să înceapă procesul de încolțire.
Cum previi încolțirea cepei
Cea mai evidentă metodă de a preveni încolțirea cepei este să o consumi într-un timp relativ scurt după ce o cumperi. Dacă obișnuiești să cumperi cantități mai mari poți să îi crești perioada de viață depozitând-o în mod adecvat, scrie EatThis.com.
Ceapa nu trebuie păstrată în locuri cu temperaturi ridicate și nici cu umiditate. Trebuie pusă într-o cameră întunecată, cum ar fi o cămară sau într-un dulap departe de aragaz sau cuptor.
De asemenea, este bine să nu o ții împreună cu cartofii pentru că îi va face să încolțească mai repede. În zilele caniculare de vară este indicat să o păstrezi chiar în frigider în sertarul pentru legume.