Totul despre cartofii dulci. Când este bine să îi cumperi și cu ce se potrivesc
Cartofii dulci se consumă în majoritatea zonelor de pe glob pentru că sunt foarte gustoși și versatili. Se pot coace, îi poți găti la aburi, la grătar sau îi poți consuma sub formă de piure. Pentru că popularitatea lor a crescut mult în ultimul timp, află totul despre cartofii dulci.
Cartofii dulci, ipomoea batatas, sunt originali din America Centrală și de Sud unde sunt cultivați de mii de ani. De acolo s-au răspândit în întreaga lume și au intrat în gastronomia internațională. Nu au nevoie de condiții speciale pentru a crește și se pot păstra foarte ușor pentru perioade lungi de timp.
Totul despre cartofii dulci
Sezonul lor este destul de lung, de la sfârșitul toamnei până primăvara devreme. Cresc în sute de varietăți, de la pulpă albă până la mov. Cei cu pulpă portocalie au un grad de umiditate mai mare, în schimb ce cei albi sau mov sunt mult mai uscați.
Când este cel mai bine să cumperi cartofi dulci
Cartofii dulci se găsesc în magazin pe tot parcursul anului, totuși sezonul lor este mai scurt de atât. Se culeg de obicei la sfârșitul toamnei până primăvara devreme. În plus, ei nu ajung în galantar imediat ce sunt culeși. Au nevoie de o perioadă de timp pentru a se sta în depozite. Acest răgaz influențează apoi cât de dulci sunt, dar și textura pe care o vor avea. Cu cât stau mai mult cu atât vor fi mai buni.
Câte tipuri de cartofi dulci există
În întreaga lume sunt disponibile mii de tipuri de cartofi dulci. Îi vei găsi în tot felul de forme, culori, mărimi, texturi. Evident, fiecare vine din zone diferite ale lumii și a stat o perioadă diferită la zvântat în depozite.
Atunci când îi gătești, trebuie să ții cont de cât de uscați sunt. Ca regulă generală, cei care au pulpa albă sau mov sunt destul de uscați, în timp ce cartofii dulci portocalii au un grad de umiditate mai mare. Cei din urmă sunt mult mai moi, mai catifelați și pot avea uneori un gust cu note stringente.
Cum alegi cartofii dulci
Caută cartofii dulci fermi, cu coaja fină. Dacă au semne de îmbătrânire ca niște riduri, pete negre sau moi și semne că încep să încolțească nu mai sunt buni de consum. Poți să îi apeși ușor cu mâna și dacă par să aibă consistența unui burete mai bine alege altceva.
Unii cartofi dulci sunt foarte mari, însă cel mai bine este să îi alegi pe cei de mărime medie. Vor fi mai ușor de manevrat și vor avea și textura și aromele mai intense.
Cum se păstrează cartofii dulci
Cel mai bine este să depozitezi cartofii dulci în locuri uscate, întunecate, unde temperatura nu depășește 10°C. În felul acesta vor rezista luni bune.
Nu este recomandat să îi pui la frigider pentru că nu le place frigul. Dacă nu ai o pivniță sau o cămară, pot sta și la temperatura camerei fără să încolțească.
Cum se gătesc cartofii dulci
Cartofii dulci trebuie spălați înainte utilizare mai ales dacă îi vei găti cu tot cu coajă. Dacă îi cureți, pune-i într-un vas cu apă rece pentru a preveni decolorarea.
Cartofii dulci reprezintă o alternativă excelentă la cartofii clasici în majoritatea rețetelor. Pot fi fierți, prăjiți sau gătiți la abur până se înmoaie ori transformați în piure.
Cartoful dulce copt, asemănător unui cartof copt clasic, trebuie gătit la foc mediu timp de aproximativ 45 de minute. Coacerea cartofilor dulci pe grătar este o metodă excelentă pentru a adăuga caramelizare și aromă suplimentară. Una dintre cele mai bune metode de a servi cartofii dulci este sub formă de chipsuri.
Cu ce arome se pot combina cartofii dulci
Cartofii dulci se combină bine cu aromele mai înțepătoare, așa că sunt asociați în mod ideal cu pudră de curry, chimen, ardei iute, piper, boia de ardei, suc de citrice și ghimbir, precum și scorțișoară și nucșoară. Spanacul bogat în fier și sfecla roșie își potențează dulceața naturală în combinație cu cartofii dulci, la fel ca și carnea cu aromă puternică, cum ar fi mielul, chorizo și rața .