Ceai cu lapte vs. bubble tea. Care este mai bun pentru sănătatea organismului
Ca în orice alt aspect al vieții există o modă și în ceea ce privește băuturile. Fie că este sezonier sau dictat de vreun serial, trendul face ca toată lumea să caute un anumit preparat. Acum a venit vremea ceaiului, dar nu orice fel de ceai. La mare căutare sunt două variante: ceaiul cu lapte și ceaiul cu bule sau bubble tea. Ceai cu lapte vs. bubble tea. Descoperă și tu care este mai bun pentru sănătatea organismului.
Ceaiul cu lapte și bubble tea nu prea au nimic în comun. Ceaiul cu bule își are originea în Taiwan, în timp ce ceaiul cu lapte se poate referi la o varietate de sortimente ce vin din mai multe culturi diferite, inclusiv India, Thailanda, Myanmar și chiar Mongolia.
Ambele variante au devenit populare în întreaga lume, fiind uneori adaptate preferințelor gustative locale.
Ceai cu lapte vs. bubble tea
Baza ambelor tipuri de ceai o reprezintă ceaiul verde și, cel mai adesea, cel negru. În unele variante este mai concentrat, în altele mai ușor, în funcție de tradiția zonei.
Ce este ceaiul cu lapte
Ceaiul cu lapte este de fapt o denumire generică pentru orice fel de ceai în care se pune lapte. Multe culturi, în special cele asiatice, au propriile lor versiuni ale acestei băuturi. Chai este băutura preferată în India, unde ceaiul nu se servește altfel decât cu lapte adăugat.
Ceaiul cu gheață thailandez este o băutură pe care o vei găsi în aproape orice meniu de restaurant. Se prepară din ceai negru de Ceylon, lapte și zahăr.
Uneori i se adaugă și condimente, precum anason stelat și cardamom, pentru un plus de aromă. Suutei tsai este un ceai mongol făcut cu lapte și sare, iar Myanmar are o varietate cunoscută sub numele de laphet yay.
Acesta se prepară din ceai negru foarte concentrat și un amestec de lapte evaporat și lapte condensat.
Hong Kong Milk Tea este un tip de ceai cu lapte, cunoscut și sub numele de „pantyhose tea” datorită sacului de nailon folosit la filtrare.
După cum îi spune și numele este foarte popular în Hong Kong. Este făcut din ceai negru și lapte condensat, ceea ce îi dă o consistență cremoasă.
Ce este bubble tea
Ceaiul cu bule, cunoscut și sub denumirea de bubble tea a apărut în Taiwan în anii 1980. Nu se știe de unde a apărut ideea lui, pentru că există mai multe legende urbane cu privire la originea lui.
Singurul lucru care nu poate fi contestat este că de acolo a devenit popular în toată lumea. Peste tot vei găsi un magazin care vinde bubble tea sau îl vei putea comanda în ceainării sau cafenele.
Evident că a fost adaptat preferințelor locale în ceea ce privește aromele, însă esența rămâne aceeași.
Se prepară din ceai verde sau negru și lapte, însă mai are un ingredient care îl face diferit de orice alt tip de ceai: boabe de tapioca.
Acestea sunt fierte până devin moi, apoi lăsate să se înmoaie într-un sirop dulce, pentru a obține o consistență și o aromă speciale.
Unele variante de bubble tea conțin gheață pentru a oferi o băutură răcoritoare în zilele fierbinți de vară. De asemenea, i se mai adaugă topping-uri precum aloe vera, vanilie, căpșuni, mango sau alte fructe.
Unele studii spun că bubble tea, băutura populară printre copii și adolescenți, poate provoca dependență și depresie.