Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant. 8 sfaturi utile
Ramenul este un preparat japonez clasic, constând din tăiței de grâu serviți într-un bol de supă aromată, completată cu diverse toppinguri. Originar din China, ramenul a fost adoptat și transformat în Japonia. Supa ramen poate varia enorm, având baze de carne, pește, miso sau soia, iar toppingurile comune includ felii de carne de porc (chashu), ouă marinate, alge marine (nori), ceapă verde și legume. Descoperă și tu cum se mănâncă corect ramenul la restaurant.
Restaurantele care servesc ramen, cunoscute sub numele de ramen-ya, sunt răspândite în întreaga Japonie și în multe alte țări, fiecare având propria rețetă unică.
Ramen-ya-urile sunt adesea specializate într-un anumit tip de supă.
Cum se mănâncă corect ramenul la restaurant
De exemplu, tonkotsu ramen, specific regiunii Fukuoka, este cunoscut pentru supa sa albă, densă și bogată, obținută din fierberea oaselor de porc pentru o perioadă îndelungată. Shoyu ramen, popular în Tokyo, are o supă pe bază de soia, ușoară și clară. Miso ramen, originar din Hokkaido, folosește pastă de miso pentru a crea o supă consistentă și aromată.
Nu mănânci ramenul imediat ce este adus la masă
Ramen-ul este un preparat care trebuie mâncat imediat ce este adus la masă pentru că atunci aromele sunt cele mai puternice. Dacă aștepți, tăițeii absorb supa, schimbându-și textura, dar și căpătând o altă aromă. Supa pentru ramen are nevoie de câteva zile pentru a fi preparată, iar tăiețeii se pun la final.
Acest lucru se traduce că imediat ce ramenul este asamblat în bol trebuie să-l savurezi imediat.
Nu ești deschisă la ingrediente noi
Ramen-ul este un preparat foarte versatil, încât poți să pui orice fel de topping și va fi la fel de gustos. Poți să îl personalizezi mai ales dacă varianta pe care ai cerut-o ai mai încercat-o.
În felul acesta știi foarte bine ce altceva s-ar mai potrivi. Dacă totuși ai nevoie de inspirație poți întreba ospătarul sau, în unele restaurante, vei găsi sugestii chiar în meniu.
Nu știi diferența dintre tipurile de supe de ramen
Când vine vorba despre ramen nu doar toppingurile sunt diferite, ci și supa. Fiecare tip îți va oferi o experiență culinară diferită. Cele patru tipuri principale sunt shio (ramen sărat), shoyu (ramen cu sos de soia), tonkotsu (ramen de porc) și miso (de obicei un ramen galben în supă miso).
Ramenul Shio și shoyu sunt mai ușoare, dar pot fi și pline de aromă. Sunt perfecte dacă nu vrei un preparat foarte gras.
Tonkotsu ramen, pe de altă parte, este mai bogat și mai cremos. Miso va fi adesea folosit pentru ramen vegetarian. Este un bulion sărat, umami, care seamănă oarecum cu shio ramen.
Alegi mereu același tip de tăiței
Dacă nu ai mâncat prea des ramen s-ar putea să fi rămas cu impresia că se folosesc doar tăiței instant, subțiri și scurți. Totuși, există multe alte tipuri care diferă prin grosime, textură, chiar și ingrediente. fiecare dintre ele pot schimba cu totul ramen-ul.
Cele mai populare tipuri de tăiței sunt Chijiremen—au o textură ondulată și sunt excelenți pentru a reține mai mult din supa ramen, Hakata—sunt tăiței sunt subțiri, drepți și gătesc foarte repede, fiind utilizați frecvent în ramen tonkotsu, Futomen—au o grosime mai mare și sunt perfecți pentru supele de ramen consistente, precum tonkotsu sau miso ramen, Hosomen—sunt tăițeii subțiri sunt mai delicați și au o consistență mai fină, tăiței din grâu integral, Hiyamugi– sunt subțiri și albi, fiind populari în timpul verii pentru preparate reci.
Nu folosești corect condimentele
În toate restaurantele asiatice în care se servește ramen sunt pe masă tot felul de sticle cu condimente. Cele mai comune sunt sosul de soia, oțetul de orez și uleiul de chili. Acestea pot fi amestecate pentru a completa gustul celorlalte ingrediente din ramen.
Ai putea totuși să guști din ramen și să adaugi doar ceea ce ți se pare potrivit. Bolul de ramen vine cu o supă deja extrem de aromată, așa că adăugarea altor condimente ar face-o prea copleșitoare.
Nu folosești corect ustensilele pentru ramen
Dacă nu ești familiarizată cu ramen-ul, este posibil să nu știi cum să-l mănânci corect atunci când ești la restaurant. În restaurant ți se vor pune la dispoziție două ustensile diferite: betisoare și o lingură de ramen. Lingura va fi foarte lată, adâncă și de obicei ceramică.
Pentru a mânca o mușcătură adecvată de ramen, ia mai întâi lingura în mâna nedominantă, apucând bețișoarele în mâna dominantă. Poți folosi bețișoarele pentru a lua o porție mică de tăiței din castron. Folosește lingura de ramen pentru supă.
De asemenea, poți folosi lingura pentru a lua din bol o combinație de tăiței, supă și toppinguri. De obicei, atunci când mănânci tăiței ramen, ar trebui să ții întotdeauna un capăt al tăițeilor cu bețișoarele, mai degrabă decât să-i lași în întregime în lingură. Este perfect acceptabil să bei bulionul din vasul de ramen dacă vrei.
Nu respecți eticheta restaurantului
Când intri într-un restaurant de ramen trebuie să ții cont de faptul că trebuie să respecți o etichetă. Dacă mănânci cu bețișoare, nu trebuie să le lași niciodată în picioare în bol.
Acest lucru simbolizează de fapt moartea în multe culturi.
Dacă trebuie să așezi bețișoarele jos, pune-le în lateral pe un suport pentru bețișoare. Dacă nu este unul în apropiere, poți folosi o farfurie sau o margine de șervețel pentru a sprijini vârfurile bețișoarelor. Este considerat nepoliticos să îți așezi bețișoarele pe marginile castronului.
Dacă intenționezi să împarți unele dintre felurile de mâncare cu alte persoane de la masa, nu trece niciodată mâncarea direct din bețișoarele tale în ale altcuiva. Și acest simbolizează tot moartea.
Nu ceri ustensile potrivite pentru tine
Dacă nu poți să mănânci tăițeii cu bețișoarele este acceptabil să ceri o furculiță. Deși este mai obișnuit să mănânci ramen cu bețișoare și cu o lingură de ramen, nimeni nu o să te judece dacă nu reușești și ceri ceva pe care îl poți manipula mai ușor.
Vei folosi în continuare lingura de ramen pentru a mânca supa și toppingurile. Cel mai important este că poți să mănânci și să te bucuri) de ramen.