Pasta miso, ingredientul special al bucătăriei japoneze
Bucătăria japoneză este din ce în ce mai apreciată și în România. Nu doar că există o mulțime de restaurante cu specific, dar și în supermarketuri gătești ingrediente pentru a-ți putea prepara acasă bucate din Țara Soarelui Răsare. Pasta miso este unul dintre acestea.
Miso este o pastă foarte aromată preparată din boabe de soia fermentate. Apoi se amestecă cu sare și koji, un mucegai folosit și pentru a face sake, băutura tradițională a japonezilor. În rețeta de miso se mai pot găsi și orez, secară, orz sau alt tip de cereale.
În bucătăria japoneză se folosește acest ingredient într-o mulțime de preparate, însă cel mai cunoscut este supa miso. Pe lângă aceasta vei mai găsi pasta în sosuri, dressinguri, tocănițe și marinade. Dacă vrei să dai mai multă aromă brânzei tofu, orezului, omletei, legumelor sau tăițeilor poți să adaugi o lingură de miso. Aceasta va aduce acel gust umami pe care îți va invada toate simțurile.
Pasta miso este perfectă ca bază pentru multe mâncăruri pentru că se dizolvă foarte ușor în apă. În Japonia se folosește de obicei, dashi, care este o supă de pește.
Apoi, potrivit tradiției locale următorul ingredient trebuie să fie unul specific anotimpului în care se prepară mâncarea. Acesta este urmat de unul care contrastează cu anteriorul ca textură, aromă și culoare. Poți alege dintre creveți, pește, alge, cartofi, tofu ceapă verde, scoici, ridiche albă sau taro.
Ce gust pasta de soia
Gustul pastei miso diferă în funcție de cerealele folosite și de cât timp a fost lăsată la maturat. Deși te-ai aștepta să fie sărată, de obicei este dulceagă, cu o aromă destul de blândă. Totuși, depinde de tipul de miso pe care îl alegi. Află mai multe despre beneficiile consumului de soia.
Miso roșu
Miso roșu se prepară din boabe de soia, orz și alte cereale. De obicei este lăsată mai mult timp la maturat pentru ca aromele să aibă timp să se intensifice.
Miso alb
Miso alb se mai găsește și sub denumirea de shiro miro și se prepară din boabe de soia și orez. Se lasă mai puțin timp la maturat, motiv pentru care are un gust mai dulce și mai ușor.
Miso galben
Aroma pastei miso galbene este o îmbinare între cele două tipuri prezentate anterior. Se mai găsește și sub denumirea de shinsu miso și poate avea nuanțe de galben pal până la maro.
Cu ce se poate înlocui miso
Este destul de greu să găsești un substitut pentru pasta miso, însă dacă nu o poți găsi nicăieri sosul de soia este un bun înlocuitor. Are notele sărate ale acesteia și gustul de soia. De asemenea, mai poți încerca cu sos de pește. Jumătate de lingură de sos de soia sau jumătate de linguriță de sos de pește pot înlocui o lingură de pastă miso.
Ce efecte are pasta miso asupra sănătății
Pe lângă gustul său bun, pasta miso ajută foarte mult și la digestie. Datorită faptului că este preparată din boabe de soia fermentate conține probiotice care sunt bune pentru sistemul digestiv.
Totuși, ține cont că este foarte bogată în sodiu, ceea ce poate fi un pericol dacă suferi de boli cardiovasculare sau de hipertensiune arterială.
Supă miso
Supa miso este cel mai cunoscut preparat în care se folosește pasta de soia. Este una dintre cele mai comune mâncăruri în Japonia.
Ingrediente
- 5 g alge marine wakame uscate
- 1l dashi
- 200 g tofu proaspăt tăiat în cuburi de 1 cm
- 2 linguri de pastă miso albă
- 3 linguri de pastă miso roșie
- 1 legătură de ceapă verde
Mod de preparare
Se pun algele wakame într-un castron mic și se acoperă cu apă rece. Se lasă 5 minute până când frunzele se hidratează complet.
Se încălzește dashi până când ajunge la punctul de fierbere. Apoi se adaugă tofu și se gătește timp de 1 minut înainte de a adăuga algele marine.
Se dă focul mai mic. Se pun ambele tipuri de miso în amestecând până când pasta se topește încet în dashi. După aceea se oprește focul imediat. Se servește cu ceapă verde tocată presărată deasupra.