Desertul copilăriei: tort profiterol

Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului: Desert
bucătăria: Franceză

Tort profiterol, desertul pe care poți să-l faci cu orice ocazie. Îți mai amintești de micile gogoșele cu frișcă și înghețată? Un desert de weeekend sau poate unul pentru o zi specială, tortul profiterol te scoate oricând din încurcătură.

Publicat: 30 iulie 2022, 07:26 / Actualizat: 2 august 2022, 18:37
Tort profiterol, desertul cu care nu dai greș la nicio ozazie specială / RețeteFelDeFel.ro

Este foarte interesantă combinația dintre mousse de ciocolată, choux-uri umplute cu frișcă și multă, multă ciocolată. Cei care preferă eclerele și profiterolul sunt obișnuiți cu acest gust special. De ce să nu încerci și un tort profiterol? Nu este o rețetă simplă, dar rezultatul final merită puțin efort. Merge de minune cu una dintre aceste băuturi de vară.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a face blatul. Într-un bol de mărime medie pune făina, pudra de cacao, zahărul, praful de copt și bicarbonatul și amestecă până se omogenizează. În alt bol pune ouăle, uleiul, cafeaua și iaurtul și amestecă bine. Apoi unește cele două compoziții și mixează până se încorporează.

Când este gata, pune aluatul rezultat într-o tavă cu pereți detașabili și acoperă cu hârtie de copt. Pornește cuptorul la 175 °C și coace blatul timp de 35-40 de minute. Verifică dacă blatul este copt cu ajutorul scobitorii. Când iese curată, înseamnă că blatul este gata. Nu-l lăsa prea mult la cuptor pentru că se va usca și întări. Când este gata, lasă-l pe un blat de lemn să se răcească.

Partea a doua: choux-urile

Într-o cratiță pune apa, untul tăiat cubulețe mici și sarea și pune-o pe aragaz la foc mic. Când a început să fiarbă adaugă făina. Amestecă energic cu o lingură de lemn pentru a omogeniza compoziția. Amestecă până când, pe fundul avsului, se formează o peliculă de aluat.

Transferă totul într-un bol să se răcească puțin. Cât este încă ușor călduț începe să adaugă ouăle, unul câte unul. Ai grijă ca ouăle să fie la temperatura camerei. Poți să folosești o lingură de lemn sau mixerul. Amestecă bine până când obții un aluat gros, cu o consistență cleioasă care curge de pe spatula.

Cu ajutorul unui poș formează choux-urile de dimensiuni puțin mai mari decât o cireașă. Vor ieși aproximativ 25 de bucăți. Se coc la 220 °C timp de 15 minute. Apoi redu temperatura cuptorului la 180 °C și lasă-le la copt până se rumenesc.

Partea a treia: mousse-ul de ciocolată

Pune gelatina la hidratat cu apă. Apoi mixează bine smântâna pentru frișcă. Rupe ciocolata în bucățele cât mai mici și pune-o într-o cratiță împreună cu laptele. Pe aragaz pune o cratiță mai mare cu apă în care să intre cratița cu ciocolată și lapte. Ai grijă să rămână suficient spațiu între apa din cratița mare și fundul cratiței mici. Când este topită bine ciocolata adaugă gelatina și amestecă până se omogenizează complet. Trage cratița de pe foc și las-o să se răcească până ajunge la temperatura camerei. Când este răcită suficient, adaugă frișca și amestecă până se încorporează complet. Dacă ești fan mousse-uri, îți recomandăm acest mousse de ciocolată cu lichior Sherry.

Separat mixează friscă, vanilia și zahărul pentru umplerea choux-urilor. Dacă ți-au ieșit 25 de choux-uri, pune 14 în interiorul tortului și păstrează cele mai frumoase gogoșele pentru ornare. Umple-le pe toate cu frișca rezultată mai sus.

Partea a patra și cea mai important este asamblarea torului

Taie blatul în două părți egale. Lasă o parte din blat în forma în care l-ai copt. Întinde un sfert din mousse și așază cele 14 gogoșele umplute cu frișcă. Apoi adaugă restul de mousse. Pune a doua parte de blat peste și presează ușor. Deasupra pune o folie alimetară și bagă tortul în frigider, la rece. Este de preferat să-l lași la rece peste noapte.

Glazura se pune a doua zi și se face din ciocolată, smântână pentru frișcă și uleiul. Pune pe tort gogoșelele rămase, ornează cu frișcă după cum îți place și apoi toarnă glazura.

Citește și

Profiterolul este combinația perfectă dintre ciocolată, vanilie și frișcă

Deși multă lume a crezut că numele vine din Franța, adevărul este că originile profiterolului sunt în Gibraltar. Nobilii consumau aceste “gogoșele” umplute cu frișcă și vanilie. Cele mai bune aveau și ciocolată topită deasupra.

Pe lista dulciurilor preferate de români lângă tort Profiterol mai stau Amandina, Doboșul, Ora 12 și Excelentul.

Ca să-ți fie mai ușor poți să faci blatul și micile chox-uri într-o zi și în ziua următoare restul.

Folosește numai ingrediente de calitate. Pentru un gust mai bun, folosește iaurt cât mai gras. Îi va da o textură moale și compoziția se va omogeniza mai uniform. Și untul pe care-l folosești în prepararea choux-urilor trebuie să fie cât mai gras. Acestea vor ieși foarte pufoase.

Iată 3 trucuri pentru a obține gelatina potrivită pentru tort profiterol:

La dulciurile la care folosești gelatină este foarte important să îți reușească o hidratare corectă. Astfel eviți să ai cocoloașe nedorite.

Hidratează bine gelatina

Gelatina nu se folosește niciodată așa cum o cumperi. Trebuie hidratată și chiar foarte bine. Pentru gelatina pudră folosește 2 sau 3 linguri de apă, pentru gelatina foi 5, 6 linguri de apă sau atât cât absorb ele în funcție de tipul lor.

Folosește-o în compoziții calde

Gelatina nu se amestecă niciodată într-o compoziție rece pentru că nu se încorporează. Pericolul este să se solidifice neuniform și să dea o textură neplăcută. Fii atentă la asta când faci tort profiterol ca să nu ai parte de surprize neplăcute.

Prepară desertul înainte și adaugă gelatina la final

O dată adăugată în compoziție aceasta începe să lucreze și preparatul se va întări, deci nu-l vei mai putea modela după cum dorești.

Poftă bună!

Citește și
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Cele mai noi articole hellotaste
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
21 noiembrie, 05:28
Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat
20 noiembrie, 05:25
Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente Dovleac copt picant, cu usturoi și alte condimente
20 noiembrie, 05:12
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...

Parteneri

Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Sezonul Săgetătorului aduce schimbări majore pentru zodii. Află dacă te numeri printre nativii care trec prin transformări
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
Când scăpăm de vortexul polar şi ninsori. Jumătate din ţară, paralizată de zăpezi
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
„Până la Valentina am avut tot ce mi-a plăcut ochiului” Decizia radicală a lui Cristi Borcea, care i-a schimbat complet ultima căsnicie!
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste două zile
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Grevă pornită de un robot. Cum a convins mașinăria alți 12 roboți să își părăsească postul de lucru
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Cum poți stimula creierul copilului încă de la o vârstă fragedă: recomandări pentru părinți
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Miley Cyrus a pozat în lenjerie intimă pentru revista Harper’s Bazaar. Vedeta a vorbit despre trecutul ei tumultuos
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
Memoria celulară a obezității poate afecta procesul de slăbire. Oamenii de știință au analizat ce rol are în gestionarea unei greutăți corporale optime
fresh

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă