Două sosuri clasice: olandez și bearnaise. Care este diferența dintre ele și cum se folosește fiecare

Orice preparat culinar poate fi îmbunătățit cu un sos potrivit alături. Sosul olandez și cel bearnaise sunt asemănătoare, însă atât de diferite. Unul este un sos de bază, pe cât de simplu, pe atât de catifelat, celălalt îl are la bază pe primul, însă mult mai aromat și mai complex.

Sos bearnaise și sos olandez
Sosul bearnaise are la bază sosul olandez, dar este mult mai aromat / Shutterstock

Gastronomia franțuzească a dat lumii cinci ”sosuri mamă” care sunt baza tuturor sosurilor pe care le găsim în farfurii. Sosul olandez este unul dintre ele, iar de la el au fost create altele, multe dintre ele intrate și ele în categoria celor clasice, cum este sosul Béarnaise

Ce este sosul olandez

Sosul olandez este foarte cremos / Shutterstock
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Sosul olandez este un sos clasic din bucătăria franceză, cunoscut pentru textura sa cremoasă și gustul bogat și untos. Acesta este unul dintre cele cinci sosuri de bază ale bucătăriei franceze, cunoscute sub numele de “mère sauces” sau “sosuri mamă“. Sosul olandez este apreciat pentru versatilitatea sa și este adesea folosit pentru a acompania diverse preparate din legume, pește sau ouă.

Sosul olandez este un sos emulsifiat, preparat din gălbenușuri de ou, unt clarifiat și suc de lămâie sau oțet. Sosul are o culoare galben deschis și o consistență bogată și cremoasă.

Cum se prepară sosul olandez

Prepararea sosului olandez necesită atenție și răbdare pentru a obține o emulsie stabilă. Gălbenușurile de ou sunt bătute la bain-marie pentru a preveni gătirea prea rapidă și pentru a obține o consistență cremoasă. Apoi, se adaugă încet untul clarifiat, în timp ce se bate continuu pentru a crea o emulsie. În final, se adaugă suc de lămâie sau oțet pentru a echilibra gustul untos al sosului cu o notă acidulată.

Cum se consumă sosul olandez

Sosul olandez se folosește cel mai des cu ouă benedict, unde este turnat peste ouă poșate și felii de șuncă așezate pe jumătăți de chifle englezești. De asemenea, este folosit pentru a acompania sparanghelul gătit la aburi sau prăjit, peștele la grătar și alte legume. Sosul poate transforma preparatele simple în feluri de mâncare rafinate și sofisticate, adăugând un strat de gust și textură.

Sosul olandez trebuie fie servit imediat după preparare, deoarece emulsia poate să se destabilizeze dacă este păstrată prea mult timp. Dacă este necesar să fie păstrat, sosul poate fi ținut la cald într-un bain-marie, dar nu trebuie reîncălzit direct pe foc, deoarece acest lucru poate cauza separarea ingredientelor.

Ce este sosul Béarnaise

Sosul Béarnaise are o aromă foarte complexă/ Shutterstock

Sosul Béarnaise este un sos clasic franțuzesc, derivat din sosul olandez, dar căruia i s-au mai adăugat și alte ingrediente pentru un gust mai complex și rafinat. Are o textură bogată și cremoasă, motiv pentru care se potrivește foarte bine cu fripturile de carne roșie, dar și cu peștele sau legumele.

Sosul Béarnaise este tot o emulsie preparată din gălbenușuri de ou, unt clarifiat și o reducție de oțet din vin alb și vin alb, infuzată cu ierburi aromatice precum tarhon și șalotă.

Cum se prepară sosul Béarnaise

Prepararea sosului Béarnaise începe prin prepararea unei reducții de oțet și vin alb, împreună cu șalotă tocată mărunt, tarhon și piper. Compoziția se fierbe până când lichidul se reduce semnificativ, rămânând o aromă foarte concentrată. După ce reducția se răcește ușor, este strecurată pentru a elimina părțile solide.

Gălbenușurile de ou sunt apoi bătute la bain-marie, similar cu sosul olandez, iar reducția de tarhon este adăugată treptat. Se adaugă încet unt clarifiat, bătând continuu pentru a obține o emulsie stabilă. În final, sosul este asezonat cu sare și piper și se adaugă tarhon proaspăt tocat pentru un plus de aromă.

Cum se consumă sosul Béarnaise

Sosul Béarnaise este adesea asociat cu fripturi de carne roșie, cum ar fi filet mignon sau rib-eye, datorită capacității sale de a complementa și intensifica aromele bogate ale cărnii. De asemenea, este excelent pentru cu peștele la grătar, în special peștele alb, și legumele prăjite sau gătite la aburi, cum ar fi sparanghelul sau cartofii noi. Gustul său complex și textura sa catifelată adaugă o notă sofisticată preparatelor culinare.

Sosul Béarnaise trebuie servit imediat după preparare, deoarece emulsia poate să se destabilizeze dacă este păstrată prea mult timp. Dacă este necesar să fie păstrat, sosul poate fi ținut la cald la bain-marie. Nu trebuie reîncălzit direct pe foc, deoarece acest lucru poate cauza separarea ingredientelor.

Citește și
CELE MAI CITITE
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Felii de ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon pe un platou cu roșii și un bol cu sos
11 iulie, 05:35
Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon
Tartă cu vanilie și zmeură, decorată cu frunze de mentă
11 iulie, 05:25
Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
Două pahare pline cu kombucha
10 iulie, 17:13
(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății (P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății
Porții de tartă cu ciocolată albă și zmeură, una într-o mână
10 iulie, 05:24
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat
Pui întreg la cuptor cu unt si ierburi aromate, alături de legume în tavă
10 iulie, 05:20
Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros
Două cornete cu înghețată cu lavandă și flori de lavandă
9 iulie, 05:22
Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence Înghețată cu lavandă. Desert răcoros cu note fine de Provence
Porții de cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
9 iulie, 05:19
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant. O explozie de arome și texturi
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
8 iulie, 05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
Justin Bieber a lansat un nou album. Cântărețul a publicat imagini emoționante pentru a promova SWAG
EXCLUSIV. Directorul de la stat care şi-a redus salariul cu 40.000 de lei: A existat o frustrare
EXCLUSIV. Directorul de la stat care şi-a redus salariul cu 40.000 de lei: "A existat o frustrare"
EXCLUSIV. Directorul de la stat care şi-a redus salariul cu 40.000 de lei: "A existat o frustrare"
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
amp;#8220;Mi-a luat asta tot” Fostul milionar român şi-a pierdut toată averea şi a ajuns să locuiască la Florin Prunea!
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Cum arată Dilan Çiçek Deniz cu breton. Vedeta și-a schimbat imaginea pentru cel mai nou proiect profesional
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Donald Trump a anunțat administratorul NASA interimar. De ce cred mulți că e o lovitură pentru Elon Musk
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Chiftele de cartofi cu dovlecei și morcovi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Alimente care îți redau energia pentru întreaga zi
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Cum arată iubita lui Dorian Popa în costum de baie? Imagini cu Andreea pe plajă
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Tartă cu ciocolată albă și zmeură, elegantă și ușor de preparat

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Pui întreg la cuptor cu unt și ierburi aromate, pentru un prânz savuros

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

Ruladă de pui cu ciuperci, în crustă de bacon

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

(P) Ingredientele care fac din kombucha un aliat al sănătății

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome

Tartă cu vanilie și zmeură. O combinație cuceritoare de texturi și arome
închide