Înainte de a aprinde aragazul pentru prepararea siropului, spală bine mugurii de pin sub jet de apă rece pentru a îndepărta toate impuritățile.

Scurge-i bine și adaugă-i într-o cratiță mare. Toarnă cantitatea de apă peste ei și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate minimă. Lasă mugurii de pin să fiarbă în apă timp de de aproximativ 2 ore. Vei observa cum apa va căpăta culoarea verzui-maronie pe măsură ce mugurii eliberează substanțele lor benefice.

După ce s-au scurs cele două ore, strecoară lichidul printr-un tifon curat în altă cratiță. Presează bine mugurii în tifon pentru a extrage cât mai mult lichid posibil.

Cum prepari sirop din muguri de pin

Peste lichidul obținut adaugă zahărul. Așază din nou cratița pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate mică spre medie. Amestecă cu o spatulă, până când zahărul este complet dizolvat.

Îndepărtează spuma care se formează la suprafață și fierbe siropul la foc mic timp de 30-40 de minute. Este gata când va căpăta o consistență mai groasă, ca mierea. Adaugă sucul de lămâie pentru un plus de aciditate și un gust mai proaspăt.

Între timp, sterilizează sticlele și borcanele, dar și capacele aferente.

Descoperă aici mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.

Toarnă siropul fierbinte în sticle sau borcane sterilizate. Închide bine capacele și acoperă-le cu o pătură. Lasă-le să se răcească lent la temperatura camerei, apoi le poți depozita la loc răcoros și întunecat.

Cum se consumă siropul din muguri de pin

Poți lua câte o linguriță de sirop de 2-3 ori pe zi, pe post de medicament, pentru a calma tusea și a ameliora simptomele răcelii.

Îl poți folosi ca îndulcitor natural pentru ceaiuri, limonade, iaurturi sau diverse deserturi. Va oferi acestora o aromă distinctă și beneficii suplimentare pentru sănătate.

Mai poate fi folosit și la marinarea cărnii pentru friptură, dar și pentru a glazura diferite preparate dulci sau sărate.

Tot din categoria băuturilor răcoritoare și revigorante îți recomandăm să încerci și rețeta de sirop de coacăze roșii.