Fructe cu index glicemic scăzut. 9 variante de care să te bucuri toamna aceasta

Dacă ai diabet sau prediabet vrei să controlezi nivelul de zahăr din sânge, iar acest lucru înseamnă că ești foarte atentă la tot ceea ce consumi. Multe dintre alimente le-ai eliminat deja din meniul tău pentru că au foarte mulți carbohidrați. Nu este și cazul fructelor pentru că nu toate conțin multe zaharuri. Iată o listă cu fructe cu index glicemic scăzut. Aceste variante sunt perfecte pentru orice perioadă din an.

O farfurie plină cu frcute cu indice glicemic scăzut
Fructele cu index glicemic scăzut au o cantitate mică de zaharuri și multe fibre / Shutterstock

De cele mai multe ori medicii interzic consumul de fructe în cazul persoanelor diabetice sau a celor care au predispoziție pentru această afecțiune. Totuși, uneori ți se poate face poftă și vei vrea să mănânci ceva dulce.

Vestea bună este că există fructe cu index glicemic mic, ceea ce înseamnă că nu vor crește cantitatea de zahăr din sânge.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Fructe cu index glicemic scăzut

Ca să nu stai să face toate aceste calcule înainte de a mânca un fruct sau altul am făcut o listă cu fructele cu index glicemic mic.

Mere

Se spune că un măr pe zi ține medicul departe, dar poate ajuta și la gestionarea nivelului ridicat de zahăr din sânge. O meta-analiză a mai multor studii și a peste 330.000 de pacienți a constatat că persoanele care consumă mere zilnic au un risc mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 .

Merele sunt bogate în fibre, așa că durează mai mult pentru a se digera. Acest lucru reduce riscul de creștere a nivelului zahărului din sânge. În plus, cea mai mare parte a zahărului din mere provine din fructoză, care este diferită de zahărul procesat. 

Un studiu, publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică, a constatat că înlocuirea glucozei cu fructoza a dus la scăderea glicemiei și a nivelurilor de insulină după masă.

Pere

Perele au indice glicemic scăzut, cu un scor mediu IG de 30. Sunt bogate în vitaminele C, A, E, B2, B3 și B9, precum și minerale precum potasiul și calciul.

Trebuie să le consumi cu tot cu coajă, care este bogată în vitamina C. Aceasta îmbunătățește rezistența la insulină și scade nivelul de glucoză din sânge în mod natural.

Fructe de pădure

Căpșunile, zmeura, afinele și murele au indice glicemic mic. Au foarte puțin zahăr, dar multe fibre și antioxidanți. Datorită conținutului ridicat de fibre ajută la încetinirea absorbției zahărului în fluxul sanguin, prevenind creșterea glicemiei.

Sunt, de asemenea, surse excelente de antociani care îmbunătățesc sensibilitatea la insulină. Totuși, chiar și în cazul lor trebuie consumate cu moderație pentru că o cantitate prea mare poate duce la creșterea glicemiei.

Prune

Prunele au un indice glicemic de 40 și conțin vitaminele A, K și C. De asemenea, conțin și sorbitol, un zahăr natural din fructe care are nevoie de mai mult timp pentru a se digera. În plus, prunele sunt bogate în fibre.

Cireșe

Cireșele sunt au un indice glicemic foarte scăzut, cu un scor GI de 20 și un scor GL de 6.

Sunt bogate în vitaminele A, C și K, precum și potasiu, magneziu și calciu. De asemenea, conțin antioxidanți numiți antociani, care cresc sensibilitatea la insulină. 

Sensibilitatea la insulină ajută celulele să folosească zahărul mai eficient, împiedicându-l să se acumuleze în sânge.

Piersici

Piersicile au un scor IG de 42 și sunt sunt bogate în nutrienți, inclusiv vitaminele C și A, potasiu și fier. Se pot adăuga lor în smoothie-uri, salate, granola sau iaurt. 

Grapefruit

Grapefruitul nu este unul dintre cele mai dulci fructe, dar compensează prin aromă. Are un indice glicemic de 25 și conține 92 de miligrame de vitamina C, ceea ce reprezintă 100% din necesarul zilnic, scrie Healthline.com.

Grapefruitul este 91% apă și are 2- 4 grame de fibre per fruct. Această consistență unică le face foarte sățioase, în timp ce digestia este încetinită.

Lămâi, limete și portocale

Asociația Americană de Diabet consideră lămâile, limete și portocalele alimente perfecte pentru cei care suferă de diabet. Nu numai că au un conținut scăzut de zahăr, dar au și o mulțime de fibre, precum și minerale precum acid folic și potasiu.

Trebuie să le consumi întregi, nu sub formă de suc, pentru a beneficia și de conținutul ridicat de fibre.

Kiwi

Kiwi este unul dintre puținele fructe tropicale considerate sigure pentru femeile cu diabet. Are o cantitate impresionantă de vitamina C, potasiu și fibre și are doar 11 grame de carbohidrați. Încearcă și rețeta de budincă de chia și kiwi.

Ce fructe au indice glicemic ridicat

Fructele cu un index glicemic ridicat au o concentrație mai mare de zaharuri naturale și există probabilitatea de a vedea o creștere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. Totuși, nu trebuie să uiți că este important ca porțiile să fie mici, indiferent de ce fel fructe mănânci. Mai contează și ce mai mănânci la masă.

Fructele cu indice glicemic ridicat sunt pepenele, ananasul, bananele, strugurii, pepenele galben, smochinele, mango, stafidele.

Dacă suferi de diabet este important să discuți despre introducerea în alimentația ta a fructelor, indiferent de indicele lor glicemic.

Ce este indicele glicemic

Fructele cu index glicemic scăzut sunt fructe care nu provoacă o creștere semnificativă a zahărului din sânge. Cu cât scorul indicelui glicemic al unui fruct este mai scăzut, cu atât mai lent se eliberează zaharurile în sânge.

Atunci când persoanele cu diabet zaharat consumă fructe cu index glicemic ridicat, nivelurile lor de zahăr din sânge pot crește rapid, ceea ce duce la potențiale complicații.

Indicele glicemic (IG) măsoară cât de repede alimentele afectează nivelul zahărului din sânge. Mai exact, indică cât de repede și cât de mult un anumit aliment crește glicemia, în comparație cu glucoza pură (zahărul din sângele nostru), care are un IG de 100.

IG clasifică alimentele pe o scară de la 1 la 100. Scorurile IG se împart în trei categorii:

  • Indice glicemic scăzut: 55 sau mai jos
  • Indice glicemic moderat: 56-69
  • Indice glicemic ridicat: 70 sau mai mult

Alți factori care influențează evaluarea glicemică a unui aliment sunt tipul de carbohidrați în care se încadrează, cantitatea de fibre sau grăsimi din alimente și prezența acizilor grași. În general, alimentele cu multe fibre, grăsimi și proteine ​​au adesea un IG mai scăzut în comparație cu cele care au cantități mai mici din aceste componente.

Ce reprezintă încărcătura glicemică

Indicele glicemic vă spune doar cât de repede vă va crește glicemia un aliment, în timp ce încărcătura glicemică arată cât de repede acesta face ca zahărul să pătrundă în sânge și cât de mult zahăr (glucoză) pe porție oferă. Calcularea încărcăturii glicemice (GL) se face foarte ușor. GL= (IG x cantitatea de carbohidrați)/100.

La fel ca GI, scorurile GL se împart în trei categorii:

  • Încărcătura glicemică mică: 0 până la 10
  • Încărcătura glicemică moderată: 11 – 19
  • Încărcătura glicemică ridicată: 20 sau mai mult
Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de Mâncare de cartofi cu fasole verde în bol negru
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Mâncare de cartofi cu fasole verde. Rețetă pentru un prânz savuros
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cele mai bune fructe din lume puse într-un coș
Galerie foto
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
Top 10 cele mai bune fructe din lume. Descoperă în ce regiuni cresc
alimente pentru oase puternice pe o masă albă
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
Alimente recomandate pentru oase puternice. Ce poți să mănânci zilnic dacă ești vegetariană
O persoană care se măsoară în talie în timp ce privește o farufie cu alimente sănătoase
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
11 obiceiuri alimentare care te împiedică să scapi de grăsimea abdominală, potrivit experților
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
bol cu orez cu lapte
22 iulie, 08:27
Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos Cât se fierbe orezul cu lapte. Trucul pentru a-l obține cremos și gustos
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă în borcane
22 iulie, 08:23
Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri Castraveți în suc de roșii pentru iarnă, ideali pentru mâncăruri
Porții de negresă din albușuri cu glazură de ciocolată, decorate cu frunze de mentă, pe două farfurii
21 iulie, 11:48
Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată Negresă din albușuri cu glazură de ciocolată
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
21 iulie, 11:16
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Loukoumades. Rețetă de gogoșele cu miere și scorțișoară
Sunt mândră că sunt româncă. S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
"Sunt mândră că sunt româncă". S-au născut în Kenya, dar vor reprezenta România la Jocurile Olimpice şi au planuri mari
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Denis Alibec a rupt tăcerea despre noua iubită, o campioană mondială şi europeană la gimnastică. Tânără arată răvăşitor
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Dana Budeanu, apariție de senzație într-o ținută cu decolteu adânc, de ziua ei. Cum s-a pozat la 45 de ani
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Irina Baeva vorbește pentru prima și ultima oară despre despărțirea de Gabriel Soto. Se zvonește că rusoaica ar fi fost infidelă
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Aurora boreală ar putea fi vizibilă iar în România. Când ar avea loc fenomenul inedit
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Tartă cu ciocolată albă și zmeură
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Bolile transmise prin apă la sugari și copiii mici. Ce să faci ca să le previi
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Rihanna și A$AP Rocky s-au bucurat de o întâlnire romantică în oraș. Cei doi parteneri au purtat ținute asortate
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
Usturoiul poate reduce colesterolul și glicemia. Ce spun studiile
fresh
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
închide