Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii

Granola este pe lista scurtă de preparate pentru cei care vor să aibă o alimentație sănătoasă. Este un amestec de ingrediente bogate din punct de vedere nutritiv, ceea ce face să fie o alegere bună pentru micul dejun. De obicei conține fulgi de ovăz, nuci, semințe, fructe uscate și miere. Totuși, ce se întâmplă dacă vei consumi granola în fiecare zi? La ce concluzii au ajuns specialiștii.

Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
Fulgii de ovăz sunt baza granolei și oferă fibre, carbohidrați complecși și textura crocantă / Shuttertock

La prima vedere, granola este un aliment perfect pentru o viață sănătoasă. Are chiar o reputație de aliment dietetic, dar adevărul este undeva la mijloc. De obicei este preparat din cereale integrale, nuci și semințe, dar poate conține și o mulțime de grăsimi, zahăr și calorii.

Citește și

Granola a apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, fiind numită inițial „granula”. Dr. James Caleb Jackson, fondatorul unei școli adventiste din Statele Unite, a dezvoltat ”granula” ca o alternativă sănătoasă la dieta zilnică bogată în carne și alimente procesate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mai târziu, John Harvey Kellogg a preluat conceptul și a creat ceea ce astăzi numim „cereale Kellogg’s.” În anii ’60 și ’70, granola a devenit parte a mișcării pentru alimentația sănătoasă și a fost promovată ca o opțiune de mic dejun sănătos. Cu timpul, granola a evoluat și a devenit un amestec bogat în nutrienți și extrem de versatil.

Ce este granola

Granola este un amestec simplu, crocant de mai multe ingrediente. Pentru a o prepara, se folosesc fulgi de ovăz care se amestecă cu un îndulcitor precum mierea sau siropul de arțar, ulei și nuci, condimente sau nucă de cocos uscată. Descoperă cum prepari granola acasă. Rețeta simplă și rapidă.

Apoi, amestecul este copt până devine crocant. Rezultatul este un aliment consistent, cu cereale integrale, plin de aromă.

Informații nutriționale pentru granola

Conform Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 100 g granola conțin:

  • Calorii: 202 kcal
  • Proteine: 5 g
  • Grăsimi totale: 5,6 g
  • Grăsimi saturate: 0,6 g
  • Carbohidrați: 35 g
  • Fibre: 5 g
  • Zaharuri: 10 g
  • Sodiu: 24 mg
  • Fier de calcat: 1 g
  • Magneziu: 58 mg
  • Potasiu: 232 mg

Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi

Granola este un aliment delicios și sănătos, bogat în nutrienți esențiali, precum proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Această combinație versatilă de ingrediente poate fi integrată cu ușurință în orice dietă, oferind energie, dar și gust.

Ajută la buna funcționare a inimii

Cele mai multe dintre sortimentele de granola sunt bune pentru sănătatea inimii. Fulgii de ovăz, ingredientul principal din granola, conțin beta-glucan, o fibră solubilă care poate ajuta la scăderea colesterolului.

O meta-analiză publicată în 2022 în Jurnalul European de Nutriție a conchis că adăugarea de ovăz în dietă îmbunătățește colesterolul LDL total și „rău”, precum și indicele de masă corporală (IMC) și scade circumferința taliei. 

Meta-analiză a citat cercetări anterioare care au descoperit că persoanele cu risc de boli de inimă care consumau aproximativ 45 g granola pe zi și-au redus colesterolul total și LDL în 6 săptămâni. 

Ovăzul este, de asemenea, bogat în antioxidanți numiți avenantramide care scad tensiunea arterială, notează o cercetare din 2020 apărută în Current Developments in Nutrition .

Reduce senzația de foame

Fibrele solubile din granola încetinesc digestia, crescând senzația de sațietate. Acest lucru împiedică prevenirea nevoii de a mânca între mese.

Studiile arată că beta-glucanul de ovăz poate, de asemenea, controla apetitul prin creșterea hormonilor de sațietate: colecistokinina și PYY, conform unei analize din 2023 apărută în Current Nutrition Reports .

Ajută la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestin

Un studiu apărut în publicația Frontiers in Nutrition în 2022 a descoperit că persoanele care au consumat timp de doar 3 zile 100 g de granola au dezvoltate un număr de bacterii intestinale suficient de mare pentru a controla zahărul din sânge.

Totuși trebuie ținut cont de faptul că granola folosită pentru acest studiu conținea o cantitate mare de 16 până la 22 de grame de fibre per porție. Aceasta este aproape dublă față de orice sortiment aflat pe piață.

La ce trebuie să fii atentă atunci când consumi granola

Deși pare alimentul perfect, granola are totuși câteva dezavantaje de care trebuie să ții cont atunci când te hotărăști să le adaugi în alimentația ta.

Zaharuri adăugate

Granola poate părea că este preparată doar din ingrediente naturale, sănătoase. Totuși, citește cu atenție eticheta pentru că multe produse conțin cantități mari de zahăr. În funcție de sortiment, poate avea și o lingură de zahăr la o singură porție.

Pentru a ști cu siguranță, verifică lista de ingrediente, urmărind ingrediente precum mierea, siropul de arțar, siropul de orez brun sau melasa. Uită-te și la eticheta de nutrițională pentru a vedea ce procent din carbohidrați este reprezentat de zaharurile adăugate.

Au calorii ascunse

Chiar dacă pare un aliment foarte sănătos, s-ar putea să îți schimbi părerea după ce vezi ce aport caloric are la fiecare porție. De exemplu, o porție de doar 50 g poate avea cu 120 de calorii. Problema cea mai mare vine din faptul că nu există un control al porțiilor, pentru că granola se vinde în pungi mari, iar tu poți mânca uneori prea mult.  

Caloriile vin din zahărul adăugat, dar și din alte ingrediente: unt de arahide, fulgi de ciocolată sau fulgi de nucă de cocos, nuci și semințe.

Conțin grăsimi saturate

Grăsimile nesaturate din nuci și semințe sau uleiurile de canola, măsline sau floarea soarelui nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, unele mărci de granola pot conține nucă de cocos uscată sau ulei de nucă de cocos, care au grăsimi saturate.

Cum să alegi cea mai bună granola

Atunci când alegi granola citește cu atenție lista de ingrediente. Caută să aibă ingrediente cât mai simple. Ovăzul integral ar trebui să fie primul pe lista de ingrediente, urmat de nuci, semințe și fructele uscate.

Pe eticheta nutrițională verifică să aibă minimum 4 grame de fibre la fiecare porție.

Dacă alegi un produs curat, granola poate fi excelentă pentru sănătatea ta. Trebuie însă să nu o consumi în cantități mari. Respectă gramajul pe care producătorul îl recomandă pentru o porție. De asemenea, caută sortimentele care nu au zaharuri adăugat și care nu conțin cantități mari de grăsimi saturate.

Granola standard conține fulgi de ovăz, care furnizează fibre și carbohidrați complecși, și nuci care contribuie cu grăsimi sănătoase, proteine ​​vegetale și vitamina E, potrivit Eating Well. Ținând cont de toate aceste aspecte, o poți consuma zilnic, dar în contextul unei alimentații echilibrate și a unei vieți active.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
alimente care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
O fetiță din SUA le-a spus părinților că are un monstru în cameră. Ce au descoperit apoi i-a șocat: "Părea că e sânge pe pereții roz ai fiicei mele"
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide