Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Granola este pe lista scurtă de preparate pentru cei care vor să aibă o alimentație sănătoasă. Este un amestec de ingrediente bogate din punct de vedere nutritiv, ceea ce face să fie o alegere bună pentru micul dejun. De obicei conține fulgi de ovăz, nuci, semințe, fructe uscate și miere. Totuși, ce se întâmplă dacă vei consumi granola în fiecare zi? La ce concluzii au ajuns specialiștii.
La prima vedere, granola este un aliment perfect pentru o viață sănătoasă. Are chiar o reputație de aliment dietetic, dar adevărul este undeva la mijloc. De obicei este preparat din cereale integrale, nuci și semințe, dar poate conține și o mulțime de grăsimi, zahăr și calorii.
Granola a apărut pentru prima dată în secolul al XIX-lea, fiind numită inițial „granula”. Dr. James Caleb Jackson, fondatorul unei școli adventiste din Statele Unite, a dezvoltat ”granula” ca o alternativă sănătoasă la dieta zilnică bogată în carne și alimente procesate.
Mai târziu, John Harvey Kellogg a preluat conceptul și a creat ceea ce astăzi numim „cereale Kellogg’s.” În anii ’60 și ’70, granola a devenit parte a mișcării pentru alimentația sănătoasă și a fost promovată ca o opțiune de mic dejun sănătos. Cu timpul, granola a evoluat și a devenit un amestec bogat în nutrienți și extrem de versatil.
Ce este granola
Granola este un amestec simplu, crocant de mai multe ingrediente. Pentru a o prepara, se folosesc fulgi de ovăz care se amestecă cu un îndulcitor precum mierea sau siropul de arțar, ulei și nuci, condimente sau nucă de cocos uscată. Descoperă cum prepari granola acasă. Rețeta simplă și rapidă.
Apoi, amestecul este copt până devine crocant. Rezultatul este un aliment consistent, cu cereale integrale, plin de aromă.
Informații nutriționale pentru granola
Conform Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), 100 g granola conțin:
- Calorii: 202 kcal
- Proteine: 5 g
- Grăsimi totale: 5,6 g
- Grăsimi saturate: 0,6 g
- Carbohidrați: 35 g
- Fibre: 5 g
- Zaharuri: 10 g
- Sodiu: 24 mg
- Fier de calcat: 1 g
- Magneziu: 58 mg
- Potasiu: 232 mg
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
Granola este un aliment delicios și sănătos, bogat în nutrienți esențiali, precum proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Această combinație versatilă de ingrediente poate fi integrată cu ușurință în orice dietă, oferind energie, dar și gust.
Ajută la buna funcționare a inimii
Cele mai multe dintre sortimentele de granola sunt bune pentru sănătatea inimii. Fulgii de ovăz, ingredientul principal din granola, conțin beta-glucan, o fibră solubilă care poate ajuta la scăderea colesterolului.
O meta-analiză publicată în 2022 în Jurnalul European de Nutriție a conchis că adăugarea de ovăz în dietă îmbunătățește colesterolul LDL total și „rău”, precum și indicele de masă corporală (IMC) și scade circumferința taliei.
Meta-analiză a citat cercetări anterioare care au descoperit că persoanele cu risc de boli de inimă care consumau aproximativ 45 g granola pe zi și-au redus colesterolul total și LDL în 6 săptămâni.
Ovăzul este, de asemenea, bogat în antioxidanți numiți avenantramide care scad tensiunea arterială, notează o cercetare din 2020 apărută în Current Developments in Nutrition .
Reduce senzația de foame
Fibrele solubile din granola încetinesc digestia, crescând senzația de sațietate. Acest lucru împiedică prevenirea nevoii de a mânca între mese.
Studiile arată că beta-glucanul de ovăz poate, de asemenea, controla apetitul prin creșterea hormonilor de sațietate: colecistokinina și PYY, conform unei analize din 2023 apărută în Current Nutrition Reports .
Ajută la dezvoltarea bacteriilor sănătoase din intestin
Un studiu apărut în publicația Frontiers in Nutrition în 2022 a descoperit că persoanele care au consumat timp de doar 3 zile 100 g de granola au dezvoltate un număr de bacterii intestinale suficient de mare pentru a controla zahărul din sânge.
Totuși trebuie ținut cont de faptul că granola folosită pentru acest studiu conținea o cantitate mare de 16 până la 22 de grame de fibre per porție. Aceasta este aproape dublă față de orice sortiment aflat pe piață.
La ce trebuie să fii atentă atunci când consumi granola
Deși pare alimentul perfect, granola are totuși câteva dezavantaje de care trebuie să ții cont atunci când te hotărăști să le adaugi în alimentația ta.
Zaharuri adăugate
Granola poate părea că este preparată doar din ingrediente naturale, sănătoase. Totuși, citește cu atenție eticheta pentru că multe produse conțin cantități mari de zahăr. În funcție de sortiment, poate avea și o lingură de zahăr la o singură porție.
Pentru a ști cu siguranță, verifică lista de ingrediente, urmărind ingrediente precum mierea, siropul de arțar, siropul de orez brun sau melasa. Uită-te și la eticheta de nutrițională pentru a vedea ce procent din carbohidrați este reprezentat de zaharurile adăugate.
Au calorii ascunse
Chiar dacă pare un aliment foarte sănătos, s-ar putea să îți schimbi părerea după ce vezi ce aport caloric are la fiecare porție. De exemplu, o porție de doar 50 g poate avea cu 120 de calorii. Problema cea mai mare vine din faptul că nu există un control al porțiilor, pentru că granola se vinde în pungi mari, iar tu poți mânca uneori prea mult.
Caloriile vin din zahărul adăugat, dar și din alte ingrediente: unt de arahide, fulgi de ciocolată sau fulgi de nucă de cocos, nuci și semințe.
Conțin grăsimi saturate
Grăsimile nesaturate din nuci și semințe sau uleiurile de canola, măsline sau floarea soarelui nu reprezintă o problemă. Cu toate acestea, unele mărci de granola pot conține nucă de cocos uscată sau ulei de nucă de cocos, care au grăsimi saturate.
Cum să alegi cea mai bună granola
Atunci când alegi granola citește cu atenție lista de ingrediente. Caută să aibă ingrediente cât mai simple. Ovăzul integral ar trebui să fie primul pe lista de ingrediente, urmat de nuci, semințe și fructele uscate.
Pe eticheta nutrițională verifică să aibă minimum 4 grame de fibre la fiecare porție.
Dacă alegi un produs curat, granola poate fi excelentă pentru sănătatea ta. Trebuie însă să nu o consumi în cantități mari. Respectă gramajul pe care producătorul îl recomandă pentru o porție. De asemenea, caută sortimentele care nu au zaharuri adăugat și care nu conțin cantități mari de grăsimi saturate.
Granola standard conține fulgi de ovăz, care furnizează fibre și carbohidrați complecși, și nuci care contribuie cu grăsimi sănătoase, proteine vegetale și vitamina E, potrivit Eating Well. Ținând cont de toate aceste aspecte, o poți consuma zilnic, dar în contextul unei alimentații echilibrate și a unei vieți active.