Galette cu caise și migdale. Rețetă de tartă rustică din bucătăria franceză
Rețeta de galette cu caise și migdale este rețeta unui desert rustic de origine franceză, cu aluat fraged pliat lejer peste fructele aromate. Varianta cu caise este o alegere de sezon încântătoare. Fructele ușor acrișoare, contrastează minunat cu aluatul crocant și untos.

Este genul de desert care se face ușor, fără formă specială, dar cu un rezultat care pare desprins dintr-o vitrină de patiserie artizanală. Este un echilibru perfect între rustic și rafinat. Aluatul, crocant la exterior și fraged în interior, se rupe trosnind. Are o aromă subtilă de unt, completată de notele ușor caramelizate ale zahărului. În contrast, caisele sunt moi, zemoase și păstrează un strop din aciditatea lor naturală, ceea ce aduce prospețime fiecărei îmbucături.
Pe măsură ce se coace, sucul fructelor se îmbină cu vanilia (sau cu notele florale ale unui lichior fin). Astfel se formează un sirop gros și parfumat care se adună în mijlocul tartei. Marginile expuse devin aurii și crocante.
Servită călduță, cu o cupă de înghețată sau cu puțină frișcă bătută ușor, tarta oferă un efect de cald- răcoritor și catifelat. Este desertul perfect de vară: simplu, dar spectaculos, unde ingredientele de sezon sunt puse în valoare cu delicatețe. Descoperă mai jos lista de ingrediente și pașii necesari pentru a prepara și tu rețeta de galette cu caise și migdale.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea tartei constă în pregătirea aluatului fraged. Iar în timp ce aluatul se odihnește la rece, pregătești caisele, tava și cuptorul.
Cum prepari aluatul pentru galette cu caise și migdale
Într-un bol, amestecă făina trecută prin sită cu zahărul și sarea. Adaugă untul rece, tăiat în cuburi mici și freacă rapid cu degetele (sau cu un mixer cu palete) până când obții un aluat nisipos.
Adaugă apă rece (câte o lingură pe rând) până când aluatul se omogenizează. Nu frământa în exces, trebuie doar să se unească bine ingredientele și să nu mai fie aluatul nisipos. Dă formă de bilă aluatului, împachetează-l în folie și pune-l la frigider pentru 30–45 de minute.
Între timp pregătește caisele.
Spală caisele, taie-le în jumătăți sau felii mai groase. Amestecă-le cu zahăr, vanilie, făină (sau amidon) și, dacă dorești, puțin lichior de caise sau Amaretto. Lasă-le 10–15 minute deoparte să se formeze puțin suc.
Cum montezi și coci tarta franțuzească cu caise
Întinde aluatul într-o formă rotundă, cam de 3–4 mm grosime, direct pe o hârtie de copt. Așază caisele în mijloc, lăsând o margine liberă de 4–5 cm. Pliază marginile de aluat peste fructe, lăsând centrul deschis. Nu trebuie să fie perfect, farmecul stă tocmai în aspectul rustic!
Unge marginile cu ou bătut și presară zahăr brun.
Adaugă fulgi de migdale atât peste aluat, cât și peste caise. Pune tava în cuptor și coace delicioasa galette cu caise la 190°C timp de 35–40 de minute, până ce aluatul e rumen și caisele s-au înmuiat și caramelizat ușor.
Dacă vrei să servești tarta cu înghețată îți recomandăm să încerci rețeta de înghețată cu aromă intensă de citrice.