Gem de căpșuni cu mentă, ideal pentru a fi folosit în deserturi
Dacă ți-ai propus să prepari gem de căpșuni pentru iarnă, poți prepara și câteva borcane de gem de căpșuni cu mentă. Te vei bucura de el atât la micul dejun cât și în deserturi.
Galerie foto
Aroma mentei poate fi subtilă sau mai accentuată, în funcție de preferințe. Poți adăuga cantitatea de mentă în funcție de gust. Pe lângă aroma deosebită pe care menta o oferă gemului, mai aduce și o mulțime de beneficii sănătății organismului.
Menta se mai numește popular și izmă și este una dintre cele mai des folosite plante medicinale datorită proprietăților sale terapeutice. Conține vitamine și minerale precum vitamina A, C, B2, calciu, magneziu, fier, cupru, potasiu, Omega 3 și acizi grași. De asemenea, mai conține și uleiuri volatile, taninuri, flavonoizi și substanțe polifenolice. Menta are proprietăți antiinflamatoare, astringente, antiseptice, analgezice, cicatrizante, dezinfectante, sedative și expectorante.
Ai toate motivele să folosești menta în alimentația ta, fie sub formă de ceai sau sirop, dar și inclusă în deserturi sau alte preparate. Descoperă aici și o rețetă de supă rece de căpșuni cu mentă și smântână, gustoasă și plină de vitamine. În cele ce urmează vei descoperi lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru gem de căpșuni cu mentă.
Ingrediente
Mod de preparare
Primul pas pentru prepararea gemului constă în pregătirea fructelor. Apoi pregătești borcanele pe care trebuie să le speli bine cu detergent, le clătești și le sterilizezi folosind una dintre metodele cunoscute.
Citește aici și un articol cu metode pentru sterilizarea borcanelor pentru conserve.
Cum prepari gem de căpșuni cu mentă
Spală căpșunile în apă rece, scurge-le foarte bine și curăță-le de frunze și partea mai albă. Dacă dorești un gem gustos și aromat, trebuie să îndepărtezi partea albă de la căpșuni care oricum nu are niciun gust. Cântărește căpșunile după curățare, taie-le în bucăți mai mici și pune-le într-o cratiță cu baza dublă sau un ceaun. Adaugă zahărul peste ele și amestecă-le. Adaugă tot acum și sucul de lămâie și amestecă bine ingredientele.
Lasă cratița pe masa de lucru timp de 30 de minute. Mai amestecă ingredientele pentru a ajuta zahărul să se dizolve și să se formeze sirop.
Apoi aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază cratița deasupra ei. Fierbe căpșunile până când se formează spumă la suprafața. Îndepărtează această spumă, apoi poți micșora intensitatea focului la minim.
Adaugă și crenguțele de mentă bine spălate și scurse. Lasă gemul să fiarbă pentru 30-40 de minute, sau până când siropul devine consistent și gemul este consistent.
În timpul în care deliciosul gem de căpșuni cu mentă fierbe, ocupă-te de pregătirea borcanelor. Spală bine cu detergent de vase atât borcanele cât și capacele și clătește-le la fel de bine. Apoi sterilizează-le și umple-le cu gemul fierbinte. Nu uita să așezi borcanele pe o suprafață metalică pentru a nu se crăpa când torni în ele gemul fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele din dotare, apoi așază o pătură peste ele. Lasă-le acolo până când se răcesc complet, apoi le poți eticheta și depozita în cămară.
Poți folosi mai târziu deliciosul gem pentru a prepara o rețetă de tartă cu căpșuni și mentă.
Galerie foto