Gogoșari în oțet. Murături fără fierbere și fără conservanți
Dacă te numeri printre cei care preferă o porție de murături lângă friptură, este bine să încerci această rețetă de gogoșari în oțet. Nu necesită fierbere, iar aceste murăturile sunt sănătoase pentru că nu conțin conservanți.
Alege gogoșari tari, sănătoși ca să nu ai surpiza că se înmoaie în borcan pe parcursul iernii. De asemenea, alege hrean proaspăt ca să ajute cât mai mult la păstrarea lor în cămară. Îți prezentăm mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pentru a avea gogoșari în oțet gustoși și sănătoși.
Ingrediente
Mod de preparare
Pentru succesul acestei rețete, alege gogoșari mari și cărnoși. Spală-i pe toți, curăță-i de cotoare și de semințe și taie-i în felii potrivite. Pune-le într-un vas mare. Amestecă oțetul (pentru a avea gogoșari în oțet gustoși, este de preferat să folosești oțet de 9 °), zahărul și sarea într-un vas încăpător.
Toarnă saramura peste feliile de gogoșari și amestecă din nou până se omogenizează. Ia în considerare că gogoșarii vor lăsa suc, deci cantitatea de lichid va crește.
Acoperă totul cu un capac și lasă-i la temperatura camerei până a doua zi. După câteva ore mai amestecă pentru ca toate feliile să stea în mod egal în saramură. Dacă gogoșarii s-au înmuiat și s-au ridicat deasupra, înseamnă că îi poți pune în borcane.
Cum să păstrezi mai bine gogoșarii în oțet
Pentru a se păstra bine acești gogoșari în oțet, este nevoie să ai borcanele sterilizate. E important să știi cum să sterilizezi borcanele, pentru că ai nevoie de asta ca să păstrezi gemurile, compoturile, zacusca de vinete și alte conserve pentru iarnă.
Este important să le sterilizezi bine pentru că altfel gogoșarii vor fermenta și nu vor mai putea fi mâncați.
După ce ai terminat de sterilizat, este momentul să umpli borcanele. Punel felii de gogoșari, frunze de țelină, trei fâșii de hrean, boabe de piper, frunze de dafin și o jumătate de linguriță de semințe de muștar în fiecare borcan.
Presează feliile ca să intre mai multe, apoi pune saramura până se umple borcanul, pune capacul și sigilează-l bine. În trei săptămâni îi poți face o delicioasă salată de gogoșari în oțet.