Înainte de a frământa aluatul pentru haioșe, te vei ocupa de pregătirea osânzei. Aceasta necesită curățare de pielițe, apoi măcinare prin mașina de tocat. Pune ozânza trecută prin mașină într-un bol și amestec-o rapid cu 350 gr din cantitatea de făină menționată în lista de ingrediente. Amestec-o intens până când rezultă o pastă omogenă.

Cum prepari aluatul pentru haioșe cu gem

Sparge cele 2 ouă într-un bol, adaugă gălbenușul, apoi sarea, uleiul, sucul de lămâie, apa și jumătate din cantitatea de făină rămasă. Amestecă bine aceste ingrediente folosind mixerul sau un tel. Apoi încorporează și restul de făină, adăugată puțin câte puțin. Adaugă făină atât cât aluatul să devină compact și să nu se mai lipească de mâini.

Descoperă și o rețetă de aluat pentru crustă de mini tarte.

Cum formezi și coci cărticele cu osânză

Pentru a modela haioșele, mai întâi împarte compoziția de osânză în cinci părți. Presară făină pe masa de lucru și, cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5 mm grosime.

Întinde prima parte de compoziție peste 2/3 din suprafața foii de aluat. Îndoaie partea de aluat neunsă peste jumătate din partea de aluat unsă. Peste aceasta pune cealaltă parte de aluat unsă. Procedeze exact cum ai împături o coală de hârtie în trei. Pachetul de aluat rezultat, mai împăturește-l tot în trei, dar fără a mai unge aluatul cu osânză.

Lasă pachetul de aluat deoparte timp de 10-12 minute. După acest interval de timp, întinde pachetul de aluat într-o foaie cu grosimea de 5-6 mm, folosind sucitorul de aluaturi. Repetă tehnica de ungere cu osânză și de împachetare. Lasă din nou aluatul la odihnit și mai repetă procedeul de alte 3 ori. În total, împăturești aluatul de cinci ori.

Lasă din nou aluatul pentru haioșe cu gem la odihnit, timp în care încălzești cuptorul la 180 de grade Celsius. Așază și hârtie în tava de copt.

Apoi, întinde din nou aluatul într-o foaie de 5-6 mm. Secționează foaia de aluat în bucăți dreptunghiulare de aproximativ 6/10 cm sau în pătrate de 10/10 cm.

Pune câte o linguriță de gem pe o parte a dreptunghiurilor sau a pătratelor. Îndoaie partea liberă a dreptunghiurilor sau pătratelor de aluat peste cea cu gem. Presează ușor aluatul pe la margini pentru a se închide ca o carte. Așază delicioasele  haioșe cu gem în tavă și coace-le pentru 20-25 de minute la 180 de grade Celsius. Nu le rumeni în exces. Acestea sunt mai atractive dacă rămân albe. După coacere și răcorire, le poți decora cu zahăr pudră.

Dacă vrei să mai prepari și alte aluaturi cu grăsime de porc, încearcă rețeta de cornulețe cu untură în aluat.