Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Această rețetă tradițională de șuncă fiartă în zeamă de varză se prepară după o metodă veche și îndrăgită. Este specifică mai ales în zonele rurale din România, unde zeama de varză (mura) era folosită atât pentru conservare, cât și pentru aromatizare. Rezultatul este o șuncă fragedă, suculentă, cu un gust complex, o combinație savuroasă de sărat, acrișor și ușor condimentat.

Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
Galerie foto

Galerie foto

Șunca fiartă în zeamă de varză se servește presărată cu boia de ardei afumată și feliată subțire / Rețetefeldefel.ro

Această rețetă simplă transformă șunca într-un preparat festiv, ideal pentru masa de sărbători sau mesele de familie. Gustul ei unic vă va duce cu gândul la bucătăria tradițională românească. Ingredientele folosite sunt foarte simple, dar contribuie fiecare în parte la gustul delicios și textura preparatului.

Citește și

Șunca proaspătă cu șoricul moale și gelatinos, oferă o textură contrastantă între carnea fragedă și grăsimea catifelată. Zeama de varză, prin aciditatea sa naturală pătrunde în carne și oferă gust sărat și acrișor. Acesta echilibrează textura grasă din șuncă, accentuându-i aroma. Foile de dafin și piperul adaugă note subtile, calde, în timp ce coriandrul oferă o ușoară dulceață și un parfum floral. Usturoiul, dacă este folosit, oferă un caracter mai rustic preparatului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Tot din categoria preparatelor din carne de porc pentru sărbătorile de iarnă îți mai recomandăm și rețeta tradițională de jumări de porc. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru delicioasa șuncă fiartă în zeamă de varză.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea cărnii care necesită clătire pentru îndepărtarea impurităților de pe șorici. Dacă este necesar, opărește șunca pentru câteva minute în apă clocotită și răzuiește șoricul cu un cuțit, pentru a-l curăța complet. Poți apela și la o brichetă pentru a pârli șunca.

Cum prepari lichidul pentru șunca fiartă în zeamă de varză

Strecoară zeama de varză printr-o sită deasă și pune-o într-o oală mare. Dacă zeama de varză este prea sărată, dilueaz-o cu apă în proporție de 1:1 sau în funcție de gust. Adaugă foile de dafin, boabele de piper și pe cele de coriandru.

Descoperă și rețeta tradițională de varză murată.

Introdu bucata de șuncă pregătită în lichidul din oală, asigurându-te că este complet acoperită. Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă și fierbe șunca timp de 1,5-2 ore, până când furculița intră ușor în carne.

În ultimele 15 minute de fierbere, adaugă usturoiul curățat și tăiat în jumătăți, pentru un gust subtil de usturoi.

După fierbere lasă șunca să se răcească în zeama de varză, pentru ca aromele să se întrepătrundă bine în carne. Scoate-o, și tamponeaz-o ușor cu un șervețel, apoi o poți pune la rece pentru câteva ore, înainte de servire.

Delicioasa șuncă fiartă în zeamă de varză se servește presărată cu boia de ardei afumată și feliată subțire, alături de ceapă roșie, ridichi sau murături. Este delicioasă și servită cu muștar și pâine de casă.

În anumite zone ale țării șunca se servește încălzită ușor, ca fel principal, alături de mămăligă.

Pe lângă șunca de casă, pentru mesele sărbătorilor de iarnă mai poți prepara și rețeta de cârnați de casă din carne de porc, în amestec cu carne de vită.

 

Citește și
Felii de șuncă fiartă în zeamă de varză pe o farfurie cu grăunți de usturoi
Galerie foto

Galerie foto

Bucăți de șuncă fierte în zeamă de varză
Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
+0
CELE MAI CITITE
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
varza murata si zeama de varza
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză în bol de servire, alături de o lingură și o bucată de pâine
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză. Un preparat rustic și plin de savoare
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză în bol rustic, alături de felii de pâine
Galerie foto
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Ciorbă de ștevie cu zeamă de varză, mai gustoasă și mai sănătoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
câte zile se ține orezul în frigider
06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
14 decembrie, 05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Maia naturală. Ghid de preparare și întreținere
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Meseriile fără facultate cu salarii mai bune decât cele din IT. Se caută specialişti în aceste domenii
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Afacerea de 3.500.000 de euro a lui Alex Piţurcă cu care a dat lovitura. Nu mai duce grija banilor
Chat-ul zilei la Mireasa, 15 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 15 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Chat-ul zilei la Mireasa, 15 decembrie 2025. Comentează aici cele mai importante momente din show
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Ouă umplute cu avocado și somon afumat
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
închide