Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Această rețetă tradițională de șuncă fiartă în zeamă de varză se prepară după o metodă veche și îndrăgită. Este specifică mai ales în zonele rurale din România, unde zeama de varză (mura) era folosită atât pentru conservare, cât și pentru aromatizare. Rezultatul este o șuncă fragedă, suculentă, cu un gust complex, o combinație savuroasă de sărat, acrișor și ușor condimentat.
Galerie foto
Această rețetă simplă transformă șunca într-un preparat festiv, ideal pentru masa de sărbători sau mesele de familie. Gustul ei unic vă va duce cu gândul la bucătăria tradițională românească. Ingredientele folosite sunt foarte simple, dar contribuie fiecare în parte la gustul delicios și textura preparatului.
Șunca proaspătă cu șoricul moale și gelatinos, oferă o textură contrastantă între carnea fragedă și grăsimea catifelată. Zeama de varză, prin aciditatea sa naturală pătrunde în carne și oferă gust sărat și acrișor. Acesta echilibrează textura grasă din șuncă, accentuându-i aroma. Foile de dafin și piperul adaugă note subtile, calde, în timp ce coriandrul oferă o ușoară dulceață și un parfum floral. Usturoiul, dacă este folosit, oferă un caracter mai rustic preparatului.
Tot din categoria preparatelor din carne de porc pentru sărbătorile de iarnă îți mai recomandăm și rețeta tradițională de jumări de porc. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru delicioasa șuncă fiartă în zeamă de varză.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea cărnii care necesită clătire pentru îndepărtarea impurităților de pe șorici. Dacă este necesar, opărește șunca pentru câteva minute în apă clocotită și răzuiește șoricul cu un cuțit, pentru a-l curăța complet. Poți apela și la o brichetă pentru a pârli șunca.
Cum prepari lichidul pentru șunca fiartă în zeamă de varză
Strecoară zeama de varză printr-o sită deasă și pune-o într-o oală mare. Dacă zeama de varză este prea sărată, dilueaz-o cu apă în proporție de 1:1 sau în funcție de gust. Adaugă foile de dafin, boabele de piper și pe cele de coriandru.
Descoperă și rețeta tradițională de varză murată.
Introdu bucata de șuncă pregătită în lichidul din oală, asigurându-te că este complet acoperită. Așază oala pe flacăra aragazului aprinsă la intensitate minimă și fierbe șunca timp de 1,5-2 ore, până când furculița intră ușor în carne.
În ultimele 15 minute de fierbere, adaugă usturoiul curățat și tăiat în jumătăți, pentru un gust subtil de usturoi.
După fierbere lasă șunca să se răcească în zeama de varză, pentru ca aromele să se întrepătrundă bine în carne. Scoate-o, și tamponeaz-o ușor cu un șervețel, apoi o poți pune la rece pentru câteva ore, înainte de servire.
Delicioasa șuncă fiartă în zeamă de varză se servește presărată cu boia de ardei afumată și feliată subțire, alături de ceapă roșie, ridichi sau murături. Este delicioasă și servită cu muștar și pâine de casă.
În anumite zone ale țării șunca se servește încălzită ușor, ca fel principal, alături de mămăligă.
Pe lângă șunca de casă, pentru mesele sărbătorilor de iarnă mai poți prepara și rețeta de cârnați de casă din carne de porc, în amestec cu carne de vită.
Galerie foto