Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Americană

Pentru a-i impresiona pe cei dragi cu deserturi spectaculoase de sărbători, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine.

Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitura tăiată dezvăluie alternanța perfectă dintre blaturile maronii, crema albă și vișinele roșii / Shutterstock

Deși pare complicată, este surprinzător de ușor de realizat. Iar rezultatul este o combinație elegantă de texturi. Blatul este moale și aerat, iar crema fină și răcoritoare. Fructele sunt ușor acrișoare și diminuează dulceața perfect. Este un desert festiv care atrage toate privirile pe masa de Crăciun.

Citește și

Acest tip de prăjitură are rădăcini în deserturile tip ”cabană” din Europa Centrală, unde forma triunghiulară sau tip-căsuță simbolizează confortul iernii. Transformarea ei într-un tort modern, cu pișcoturi drept acoperiș și ornament de zăpadă, este una dintre cele mai frumoase adaptări din cofetăria actuală. Gustul este lejer și potrivit după o masă bogată. Frișca bătută ușor, mascarponele cremos și fructele acide creează un echilibru pe care îl apreciezi încă de la prima felie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă mai jos lista completă de ingrediente și pașii de urmat pentru a prepara și tu rețeta de prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine.

Ingrediente

Mod de preparare

Mai întâi vei prepara blaturile de cacao. Dacă vrei, poți opta și pentru blaturi de turtă dulce.

Cum prepari blaturile de prăjitură Căsuța de iarnă

Preîncălzește cuptorul la 180°C și tapetează o tavă mare (aprox. 30×40 cm) cu hârtie de copt.

Pune albușurile într-un bol și bate-le spumă tare cu sarea. Adaugă 180 g zahăr treptat și continuă să mixezi până obții o bezea lucioasă și stabilă.

Amestecă gălbenușurile separat cu 60 ml ulei și vanilia, apoi încorporează-le ușor în bezea.

Cerne făina, 30 g cacao și praful de copt deasupra compoziției și încorporează-le cu mișcări largi, cu spatula. Întinde compoziția în tavă, nivelează-i suprafața și coace-o timp de 12–14 minute.

Răcește complet și taie foaia în două foi egale.

În timp ce blatul se răcește prepară crema și vișinele.

Mixează 500 ml frișcă lichidă rece până când devine fermă, dar nu rigidă. Mascarponele mixează-l cu 120 g zahăr pudră și vanilia. Încorporează frișca în mascarpone, cu mișcări blânde, până obții o cremă densă, netedă și albă.

Cele 300 g vișine pune-le într-o crăticioară cu 50 g zahăr. 100 ml suc de vișine sau apă amestecă-l cu amidonul și toarnă-l peste fructe. Fierbe compoziția timp de 2–3 minute până se îngroașă. Răcește-0 complet.

Asamblează căsuța

Foile de blat taie-le în fâșii lungi, dar nu egale, astfel încât să poți construi forma triunghiulară. Ideal sunt 5–6 straturi.

Pe o tavă dreaptă, pune prima fâșie de blat. Întinde o parte din cremă și distribuie vișine peste ea.

Adaugă al doilea blat, iar cremă și vișine și continuă până când termini toate straturile.

Pentru glazură pune 100 ml smântână la încălzit până aproape de fierbere. Toarn-o peste 200 g ciocolată ruptă bucăți și lasă 1 minut. Amestecă până devine omogen și lucios. Adaugă 30 g unt și omogenizează. Lasă glazura de ciocolată să se răcească puțin, până e caldă, nu fierbinte. Toarnă glazura cu lingura sau polonicul deasupra marginilor căsuței, lăsând-o să curgă natural pe laterale pentru efectul „înghețat”. Fă acest pas după ce prăjitura e bine răcită, ca glazura să păstreze luciul. Aplică biscuiți de turtă dulce pe laterale, simulând ușile și geamurile.

Montează acoperișul de pișcoturi

Pișcoturile tăvălește-le ușor prin puțină frișcă (sau doar unge-le la un capăt). Așază-le în șiruri dese pe cele două laturi ale prăjiturii, ca țiglele unui acoperiș. Presară zahăr pudră în strat generos, ca o zăpadă proaspătă.

Deasupra, pune un rând de frișcă și decorează cu fulgi comestibili din zahăr sau din marțipan, după preferință.

Când este secționată, delicioasa prăjitură Căsuța de iarnă  dezvăluie alternanța perfectă dintre blaturile maronii, crema albă și vișinele roșii. Este un contrast de culori și arome care îți amintește de iarnă, luminițe și brad împodobit. Textura este moale, fină, răcoritoare și totuși bogată. Este genul de desert care impresionează fără să fie greu, ideal pentru mesele care adună familia în jurul unei prăjituri spectaculoase.

 

Citește și
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
Galerie foto

Galerie foto

Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
+0
CELE MAI CITITE
Tort Raffaello
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Tort Raffaello. O alegere ideală pentru sărbătorile de iarnă
Două pahare cu Tiramisu cu cremă de cocos
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Tiramisu cu cocos la pahar. O reinterpretare modernă a desertului italian
Coaja de portocală confiată
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
Coaja de portocală confiată, rețetă delicioasă care poate face diferența într-un desert
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Idei de platouri cu aperitive pentru masa de Crăciun. Ce poți să pregătești pentru un meniu festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente pe un platou de lemn
Galerie foto
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Biluțe de brânză cu ardei și condimente. Rețetă de aperitiv festiv
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură alături de o sită cu zahăr, un bol cu jeleu și două decupatoare de fursecuri
Galerie foto
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură. Rețetă pentru masa de Crăciun
Fursecuri steluțe cu jeleu de zmeură. Rețetă pentru masa de Crăciun
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
baharat
05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
pui portughez cu orez
12 decembrie, 05:09
Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
Două porții de ciorbă de varză acră cu cartofi
11 decembrie, 05:00
Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
11 decembrie, 04:42
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Eggnog. Rețeta de lichior cremos cu gălbenușuri, lapte, zahăr și alcool
Nu mai pot, mamaie!. Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda accidentul
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
"Nu mai pot, mamaie!". Cum a strâns o tânără din Iaşi peste 100.000 de lei prin metoda "accidentul"
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Imagini rare cu Cristi Chivu şi familia. Cum a fost surprins la petrecerea de Crăciun a lui Inter
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 40, 41, 42 din 12decembrie2025.Albert află de sarcina Andei. Teo, decizie importantă
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 40, 41, 42 din 12decembrie2025.Albert află de sarcina Andei. Teo, decizie importantă
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 40, 41, 42 din 12decembrie2025.Albert află de sarcina Andei. Teo, decizie importantă
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Biscuiți Tablă de șah, fragezi și aromați, perfecți pentru ceai sau cafea

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

Ciorbă de varză acră cu cartofi. Rețetă simplă și hrănitoare, de post

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui
închide