Jeleu de vișine, ideal pentru deserturi elegante sau rustice

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Pentru că este vară și deserturile cu fructe sunt la mare căutare, avem pentru tine o rețetă de jeleu de vișine. Vei obține un strat rubiniu, dulce-acrișor, cu aromă intensă de fructe. Este perfect pentru a desăvârși prăjituri cu cremă, blat pufos sau deserturi cu brânză.

Jeleu de vișine în bol alb și în linguriță
Jeleul de vișine este un preparat care pare simplu, dar are o eleganță aparte / Shutterstock

Jeleul de vișine este unul dintre cele mai spectaculoase moduri de a adăuga un strat de culoare, gust și prospețime deserturilor.

Întărit cât să își păstreze forma la tăiere, dar destul de moale încât să se topească delicat în gură, acest jeleu îmbină armonios dulceața cu aciditatea naturală a vișinelor.

Are un luciu atrăgător, culoare intensă – roșu rubiniu – și o consistență fină, fără bucăți dure sau gelificare excesivă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Este genul de strat care face diferența între o prăjitură banală și una spectaculoasă. Fie că e turnat deasupra unui tort cu cremă de vanilie, fie că servește drept umplutură între foi, el aduce echilibru și prospețime.

Zmeura sau căpșunile au delicatețea lor, dar vișinele, prin nota lor ușor amară și suculentă, conferă un contrast aparte, ideal pentru deserturi cu unt, cremă de brânză sau frișcă.

Descoperă și o rețetă de jeleu din zmeură, iar mai jos poți urmări rețeta detaliată pas cu pas pentru deliciosul jeleu de vișine.

Ingrediente

Mod de preparare

Primul pas pentru prepararea jeleului constă în pregătirea fructelor. mai întâi alege vișinele cele mai coapte și mai sănătoase. Clătește-le, lasă-le la scurs și îndepărtează sâmburii. Apoi adună pe masa de lucru și celelalte ingrediente.

Cum prepari jeleu de vișine

Vișinele se pun într-o crăticioară cu 100 ml apă și zahărul. Se fierb la foc mediu 5–7 minute, până ce se înmoaie și încep să lase zeamă. La această etapă, compoziția e parfumată și vibrând de aromă. Poți lăsa fructele întregi (dacă vrei jeleu cu textură), sau le poți pasa și strecura, pentru un jeleu perfect neted.

Pentru un jeleu clar și lucios, strecoară compoziția prin sită fină și folosește doar sucul.

Pentru un jeleu cu caracter rustic, lasă pulpă de vișine fin mărunțită.

Amestecă amidonul cu restul de 50 ml apă rece, apoi toarnă-l în compoziția caldă, amestecând încontinuu. Fierbe 1–2 minute până se leagă ca o cremă subțire. În acest punct, gustul e deja echilibrat: zahărul domolește aciditatea, dar nu o elimină, ceea ce face jeleul să nu fie grețos nici în combinație cu creme dulci.

Gelatina (hidratată separat) se dizolvă ușor la microunde sau pe baie de aburi, apoi se toarnă în jeleul ușor răcit (cca 50°C). Nu fierbe gelatina, altfel își pierde capacitatea de gelifiere. Amestecă bine – compoziția va fi acum lucioasă, densă, dar fluidă.

Toarnă jeleul imediat peste prăjitura deja răcită sau crema deja întărită. Nivelează ușor cu o spatulă. Pune prăjitura la rece pentru cel puțin o oră. Jeleul se va întări frumos, dar nu va fi cauciucat – ci moale, elastic și ușor de tăiat.

Cum poți folosi jeleul de vișine

  • Poți adăuga jeleul peste prăjituri cu cremă de vanilie, iaurt sau mascarpone. Stratul de jeleu aduce contrast vizual și gustativ.
  • Îl poți întinde între foi de prăjitură, mai ales între blaturi fragede sau foi coapte subțiri.
  • Poate fi adăugat ca strat de glazură peste cheesecake, oferă un finish profesional.
  • În tarte cu cremă de brânză sau frangipane – aduce un echilibru fructat.
  • În deserturi la pahar (verrine, trifle) – ca strat deasupra cremei.
  • Textura jeleului este ușor elastică, catifelată și se taie perfect.
  • Culoarea e intens rubinie, mai profundă decât în cazul căpșunilor sau zmeurei, iar luciul natural o face potrivită pentru decoruri fine.
  • Gustul este dulce-acrișor, cu o tentă subtil amară de la pielița vișinelor, ceea ce-l face ideal în combinație cu straturi dulci și grase.

Sfaturi și variații pentru jeleu de vișine

  • Dacă vrei o variantă fără gelatină, poți folosi agar-agar (cca 1-1,5 g) – perfect pentru deserturi de post sau vegane.
  • Se păstrează la frigider 3-4 zile, dar nu se recomandă congelarea.
  • Pentru prăjituri coapte cu jeleu, folosește doar jeleu fără gelatină – altfel se topește la copt.
  • Jeleul poate fi făcut și din suc de vișine concentrat, ideal dacă nu ai fructe proaspete.

Descoperă și o rețetă de tort cu ciocolată în care poți folosi jeleul de vișine.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta în bol, alături de o rodie secționată, furculițe, o sosieră și un pahar
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
Salată caldă de toamnă cu cartof dulce, smochine, rodie și feta
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Trei clătite cu dovleac în aluat rulate pe farfurie, cuțit și furculiță, o ceașcă cu cafea, un recipient cu miere, dovleac, și batoane de scorțișoară
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
Clătite cu dovleac în aluat, pufoase, parfumate și pline de culoare
ceapă roșie murată
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Rețetă de ceapă roșie murată. Cum să o prepari rapid la tine acasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Jeleu de coacăze roșii în borcan și în linguriță
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Jeleu de coacăze roșii. Un deliciu pentru micul dejun și deserturi
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Galerie foto
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carne de porc și condimente
07:59
Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de porc. Cu ce să o aromatizezi ca să aibă gust ca la restaurant
Pui cu legume în stil asiatic la wok
06:40
Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok Pui cu legume în stil asiatic. Rețetă preparată la wok
Trei burgeri de sfeclă roșie cu orez într-un bol cu salată
05:42
Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală Burgeri de sfeclă roșie cu orez. Fragezi, colorați și plini de savoare vegetală
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
11 noiembrie, 06:14
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Chec cu dovleac și nuci porționat
11 noiembrie, 05:47
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
persoană cu un borcan de murături în mână
11 noiembrie, 05:43
Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism Cât de sănătos este să consumi murături? Ce legume murate au cele mai multe beneficii pentru organism
tartă franțuzească cu ciocolată
10 noiembrie, 06:30
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
10 noiembrie, 06:08
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe starul pop într-un film biografic. Cine este Jaafar Jackson
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe starul pop într-un film biografic. Cine este Jaafar Jackson
Nepotul lui Michael Jackson îl va interpreta pe starul pop într-un film biografic. Cine este Jaafar Jackson
Fraţii Mocanu ar putea face schema Alina Bica în Italia, pentru a scăpa de tot de închisoare
Fraţii Mocanu ar putea face "schema Alina Bica" în Italia, pentru a scăpa de tot de închisoare
Fraţii Mocanu ar putea face "schema Alina Bica" în Italia, pentru a scăpa de tot de închisoare
A murit Horia Moculescu! Compozitorul era mare fan FCSB şi i-a ţinut partea lui Becali în conflictul cu armata
A murit Horia Moculescu! Compozitorul era mare fan FCSB şi i-a ţinut partea lui Becali în conflictul cu armata
A murit Horia Moculescu! Compozitorul era mare fan FCSB şi i-a ţinut partea lui Becali în conflictul cu armata
S-a aflat cine sunt finaliștii Asia Express! Ce echipă a fost eliminată și ce s-a întâmplat
S-a aflat cine sunt finaliștii Asia Express! Ce echipă a fost eliminată și ce s-a întâmplat
S-a aflat cine sunt finaliștii Asia Express! Ce echipă a fost eliminată și ce s-a întâmplat
Burak Özçivit și Fahriye Evcen au petrecut timp de calitate alături de copii. Cum s-au fotografiat actorii celebri
Burak Özçivit și Fahriye Evcen au petrecut timp de calitate alături de copii. Cum s-au fotografiat actorii celebri
Burak Özçivit și Fahriye Evcen au petrecut timp de calitate alături de copii. Cum s-au fotografiat actorii celebri
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Lansarea Grand Theft Auto 6 a fost amânată din nou. Când ar ajunge pe piață jocul mult așteptat
Desert la pahar cu cremă de dovleac, frișcă și caramel
Desert la pahar cu cremă de dovleac, frișcă și caramel
Desert la pahar cu cremă de dovleac, frișcă și caramel
30 de lucruri mărunte și gesturi care înseamnă mult pentru copii
30 de lucruri mărunte și gesturi care înseamnă mult pentru copii
30 de lucruri mărunte și gesturi care înseamnă mult pentru copii
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
Remedii naturale pentru nasul înfundat. Ce să faci când nu mai poți să respiri cum trebuie
fresh
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă

Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine

Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine

Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale

Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale

Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată

Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată

Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite

Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
închide