Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Laptele de migdale este una dintre cele mai aromate și gustoase alternative la laptele de vacă. Îl poți cumpăra de la magazin, simplu sau cu diverse arome, sau îl poți face în casă foarte ușor. Oricum ai alege, îl poți folosi apoi pentru a-l consuma ca atare sau pentru deserturi și alte preparate. Descoperă și tu ce este laptele de migdale și de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.
Nu trebuie să fii vegan sau să ții post ca să bei lapte de migdale. Este perfect atunci când vrei să faci o schimbare în meniul tău și să aduci un plus de savoare preparatelor.
Gustul său de nuci va aduce o notă exotică deserturilor. În plus, este bogat în vitamine și minerale ce îți vor da un plus de energie. Totuși, dacă ești alergică la nuci ar trebui să eviți consumul de lapte de migdale.
Ce este laptele de migdale
Laptele de migdale este o băutură vegetală obținută din migdale, care este utilizată ca alternativă la laptele de vacă în dieta vegetariană, vegană sau pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau alergice la proteinele lactice.
Procesul de fabricare implică măcinarea migdalelor cu apă, iar apoi filtrarea pentru a separa pulpa de lichid, rezultând o băutură cremoasă și gustoasă, cu o aromă ușor dulceagă și o textură fină.
Laptele de migdale se găsește în mai multe variante. Poate fi simplu, îndulcit sau nu, fortifiat cu diverse vitamine și/sau minerale, sau cu diverse arome—cel mai adesea vanilie. Înainte de a alege un sortiment este important să citești eticheta cu ingrediente pentru a te asigura că achiziționezi ceea ce ai nevoie.
Poți face lapte de migdale și acasă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de migdale și de un blender bun. În felul acesta vei controla mai bine calitatea produsului final.
Beneficiile laptelui de migdale
Laptele de migdale poate oferi nutrienți esențiali care susțin un stil de viață sănătos. Presupunând că optezi pentru o opțiune neîndulcită, iată care sunt beneficiile acestui lapte vegetal.
O caracteristică nutrițională unică a laptelui de migdale este că este o sursă de vitamina E, un nutrient care are proprietăți antioxidante, conform National Institutes of Health. De fapt, o cană de lapte de migdale conține 8,1 mg, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Pe lângă beneficiile sale antioxidante, vitamina E ajută la susținerea sistemului imunitar și la funcționarea corectă a proceselor metabolice.
Laptele de migdale neîndulcit are un conținut relativ scăzut de calorii, aproximativ 37 de calorii la fiecare cană. De aceea, este perfect dacă vrei să scapi de câteva kilograme, dar să mănânci și ceva gustos. Deoarece laptele de migdale neîndulcit conține 1 g de zahăr/ porție, poate fi o opțiune de lapte prietenoasă cu diabetul.
Laptele de migdale este o sursă de vitamina A, un nutrient esențial care îți poate susține vederea. Mai mult, ajuta la procesul de vindecare a rănilor, conform unui articol din 2019 din Nutriția în practica clinică.
La ce poți folosi laptele de migdale
Nu este deloc greu să integrezi laptele de migdale în dieta ta. În general, poate fi folosit la fel ca laptele de vacă, atât în preparatele reci, cât și în cele ce au nevoie de tratament termic.
Cel mai simplu mod de a te bucura de laptele de migdale este în smoothieuri. Amestecă laptele de migdale cu fructele și legumele preferate pentru un smoothie hrănitor.
Dacă vrei ceva mai rapid este suficient să torni lapte de migdale peste cereale în loc de lapte obișnuit pentru un mic dejun sau o gustare sănătos.
Tot pentru micul-dejun poți folosi laptele de migdale pentru a lăsa la înmuiat fulgi de ovăz și semințe de chia peste noapte. Poți să aduci un plus de savoare cafelei sau ceaiului tău, punând un strop de lapte de migdale neîndulcit.
Cum poți prepara în casă lapte de migdale
Prepararea laptelui de migdale în casă este un proces simplu și nu necesită multe ingrediente. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti lapte de migdale în confortul propriei bucătării.
Ingrediente
- 150 g migdale crude, nesărate
- 1 litru apă filtrată
- Opțional: îndulcitori (cum ar fi sirop de arțar, miere, sau zahăr), vanilie, scorțișoară pentru aromatizare (opțional)
Mod de preparare
Se pun migdalele crude într-un bol și se acoperă cu apă. Se lasă migdalele să se înmoaie timp de cel puțin șase ore sau peste noapte. După aceea, se scurg și clătesc migdalele sub apă rece curată pentru a îndepărta orice impurități sau reziduuri.
Se pun migdalele într-un blender sau un robot de bucătărie împreună cu cele patru căni de apă. Pentru un lapte de migdale mai cremos se folosește mai puțină apă. Pentru o variantă mai subțire se mai adaugă apă.
Se procesează migdalele și apa timp de aproximativ 1-2 minute, până când se obține un lichid cremos și omogen. Se toarnă amestecul printr-un tifon sau o sită fină.
Se strânge și se stoarce tifonul pentru a extrage tot laptele. Va rămâne o pastă de migdale uscată, numită și pulpă de migdale, care poate fi utilizată în alte rețete (de exemplu, în smoothie-uri, biscuiți sau crackeri).
Laptele de migdale obținut se poate îndulci sau aromatiza cu vanilie după gust. Se transferă într-un recipient etanș și se păstrează în frigider timp de 3-5 zile. Înainte de consum se agită bine.