Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Laptele de migdale este una dintre cele mai aromate și gustoase alternative la laptele de vacă. Îl poți cumpăra de la magazin, simplu sau cu diverse arome, sau îl poți face în casă foarte ușor. Oricum ai alege, îl poți folosi apoi pentru a-l consuma ca atare sau pentru deserturi și alte preparate. Descoperă și tu ce este laptele de migdale și de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Laptele de migdale este bogat în vitamina E / Shutterstock

Nu trebuie să fii vegan sau să ții post ca să bei lapte de migdale. Este perfect atunci când vrei să faci o schimbare în meniul tău și să aduci un plus de savoare preparatelor.

Gustul său de nuci va aduce o notă exotică deserturilor. În plus, este bogat în vitamine și minerale ce îți vor da un plus de energie. Totuși, dacă ești alergică la nuci ar trebui să eviți consumul de lapte de migdale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele de migdale

Laptele de migdale este o băutură vegetală obținută din migdale, care este utilizată ca alternativă la laptele de vacă în dieta vegetariană, vegană sau pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau alergice la proteinele lactice.

Procesul de fabricare implică măcinarea migdalelor cu apă, iar apoi filtrarea pentru a separa pulpa de lichid, rezultând o băutură cremoasă și gustoasă, cu o aromă ușor dulceagă și o textură fină.

Laptele de migdale se găsește în mai multe variante. Poate fi simplu, îndulcit sau nu, fortifiat cu diverse vitamine și/sau minerale, sau cu diverse arome—cel mai adesea vanilie. Înainte de a alege un sortiment este important să citești eticheta cu ingrediente pentru a te asigura că achiziționezi ceea ce ai nevoie.

Poți face lapte de migdale și acasă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de migdale și de un blender bun. În felul acesta vei controla mai bine calitatea produsului final.

Beneficiile laptelui de migdale

Laptele de migdale poate oferi nutrienți esențiali care susțin un stil de viață sănătos. Presupunând că optezi pentru o opțiune neîndulcită, iată care sunt beneficiile acestui lapte vegetal.

O caracteristică nutrițională unică a laptelui de migdale este că este o sursă de vitamina E, un nutrient care are proprietăți antioxidante, conform National Institutes of Health. De fapt, o cană de lapte de migdale conține 8,1 mg, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Pe lângă beneficiile sale antioxidante, vitamina E ajută la susținerea sistemului imunitar și la funcționarea corectă a proceselor metabolice.

Laptele de migdale neîndulcit are un conținut relativ scăzut de calorii, aproximativ 37 de calorii la fiecare cană. De aceea, este perfect dacă vrei să scapi de câteva kilograme, dar să mănânci și ceva gustos. Deoarece laptele de migdale neîndulcit conține 1 g de zahăr/ porție, poate fi o opțiune de lapte prietenoasă cu diabetul.

Laptele de migdale este o sursă de vitamina A, un nutrient esențial care îți poate susține vederea. Mai mult, ajuta la procesul de vindecare a rănilor, conform unui articol din 2019 din Nutriția în practica clinică. 

La ce poți folosi laptele de migdale

Nu este deloc greu să integrezi laptele de migdale în dieta ta. În general, poate fi folosit la fel ca laptele de vacă, atât în preparatele reci, cât și în cele ce au nevoie de tratament termic.

Cel mai simplu mod de a te bucura de laptele de migdale este în smoothieuri. Amestecă laptele de migdale cu fructele și legumele preferate pentru un smoothie hrănitor

Dacă vrei ceva mai rapid este suficient să torni lapte de migdale peste cereale în loc de lapte obișnuit pentru un mic dejun sau o gustare sănătos.

Tot pentru micul-dejun poți folosi laptele de migdale pentru a lăsa la înmuiat fulgi de ovăz și semințe de chia peste noapte. Poți să aduci un plus de savoare cafelei sau ceaiului tău, punând un strop de lapte de migdale neîndulcit.

Cum poți prepara în casă lapte de migdale

Prepararea laptelui de migdale în casă este un proces simplu și nu necesită multe ingrediente. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti lapte de migdale în confortul propriei bucătării.

Ingrediente

  • 150 g migdale crude, nesărate
  • 1 litru apă filtrată
  • Opțional: îndulcitori (cum ar fi sirop de arțar, miere, sau zahăr), vanilie, scorțișoară pentru aromatizare (opțional)

Mod de preparare

Se pun migdalele crude într-un bol și se acoperă cu apă. Se lasă migdalele să se înmoaie timp de cel puțin șase ore sau peste noapte. După aceea, se scurg și clătesc migdalele sub apă rece curată pentru a îndepărta orice impurități sau reziduuri.

Se pun migdalele într-un blender sau un robot de bucătărie împreună cu cele patru căni de apă. Pentru un lapte de migdale mai cremos se folosește mai puțină apă. Pentru o variantă mai subțire se mai adaugă apă.

Se procesează migdalele și apa timp de aproximativ 1-2 minute, până când se obține un lichid cremos și omogen. Se toarnă amestecul printr-un tifon sau o sită fină.

Se strânge și se stoarce tifonul pentru a extrage tot laptele. Va rămâne o pastă de migdale uscată, numită și pulpă de migdale, care poate fi utilizată în alte rețete (de exemplu, în smoothie-uri, biscuiți sau crackeri).

Laptele de migdale obținut se poate îndulci sau aromatiza cu vanilie după gust. Se transferă într-un recipient etanș și se păstrează în frigider timp de 3-5 zile. Înainte de consum se agită bine.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
05:22
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
27 aprilie, 09:59
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Cassata Siciliană porționată pe o farfurie și pe platou
26 aprilie, 15:06
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Sirop de mentă în pahar și în sticle, alături de frunze de mentă
25 aprilie, 05:53
Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant Sirop de mentă. Un elixir natural, parfumat și revigorant
Cremă de lămâie cu ananas pe o farfurie cu felii de lămâie și frunze de mentă
24 aprilie, 05:40
Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic Cremă de lămâie cu ananas. Un echilibru perfect între acrișor și exotic
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată, decorată cu frunze de mentă
23 aprilie, 09:24
Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros Panna Cotta cu mentă și glazură de ciocolată. Desert fin și răcoros
Patru porții din prăjitura cu foi fragede și cremă caramel pe o farfurie
22 aprilie, 06:57
Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată Prăjitura cu foi fragede și cremă caramel, fină și delicată
Două bucăți de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel
21 aprilie, 05:08
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 28 aprilie – 4 mai 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: România e uimitoare
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: "România e uimitoare"
Reacţia unor tineri turişti englezi veniţi să-şi petrească Paştele în Craiova: "România e uimitoare"
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Milionarul care a renunţat la cetăţenia română, aroganţă alături de iubita cu 24 de ani mai tânără
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Marele Câștigător X Factor 2025 este George Radu din echipa lui Marius Moga. Cei patru finaliști au pregătit momente spectaculoase
Mireasa, sezon 4. Ion Șaulescu și Raluca s-au împăcat, deși anunțaseră că divorțează. Ce a dus la reconciliere
Mireasa, sezon 4. Ion Șaulescu și Raluca s-au împăcat, deși anunțaseră că divorțează. Ce a dus la reconciliere
Mireasa, sezon 4. Ion Șaulescu și Raluca s-au împăcat, deși anunțaseră că divorțează. Ce a dus la reconciliere
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Google a pierdut un proces antitrust important în SUA. Ce nu mai poate face gigantul tech de acum
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Ciorbă de ștevie cu franjuri de ouă
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
Lecțiile pe care tații ar trebuie să le predea fiilor lor
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
5 lucruri pe care nu le știai despre Inna: Ce studii are și cum își alintă pisica
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
Cum se face un transplant. Care sunt condițiile donării de organe
fresh
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană

Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
închide