Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Laptele de migdale este una dintre cele mai aromate și gustoase alternative la laptele de vacă. Îl poți cumpăra de la magazin, simplu sau cu diverse arome, sau îl poți face în casă foarte ușor. Oricum ai alege, îl poți folosi apoi pentru a-l consuma ca atare sau pentru deserturi și alte preparate. Descoperă și tu ce este laptele de migdale și de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Laptele de migdale este bogat în vitamina E / Shutterstock

Nu trebuie să fii vegan sau să ții post ca să bei lapte de migdale. Este perfect atunci când vrei să faci o schimbare în meniul tău și să aduci un plus de savoare preparatelor.

Gustul său de nuci va aduce o notă exotică deserturilor. În plus, este bogat în vitamine și minerale ce îți vor da un plus de energie. Totuși, dacă ești alergică la nuci ar trebui să eviți consumul de lapte de migdale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele de migdale

Laptele de migdale este o băutură vegetală obținută din migdale, care este utilizată ca alternativă la laptele de vacă în dieta vegetariană, vegană sau pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau alergice la proteinele lactice.

Procesul de fabricare implică măcinarea migdalelor cu apă, iar apoi filtrarea pentru a separa pulpa de lichid, rezultând o băutură cremoasă și gustoasă, cu o aromă ușor dulceagă și o textură fină.

Laptele de migdale se găsește în mai multe variante. Poate fi simplu, îndulcit sau nu, fortifiat cu diverse vitamine și/sau minerale, sau cu diverse arome—cel mai adesea vanilie. Înainte de a alege un sortiment este important să citești eticheta cu ingrediente pentru a te asigura că achiziționezi ceea ce ai nevoie.

Poți face lapte de migdale și acasă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de migdale și de un blender bun. În felul acesta vei controla mai bine calitatea produsului final.

Beneficiile laptelui de migdale

Laptele de migdale poate oferi nutrienți esențiali care susțin un stil de viață sănătos. Presupunând că optezi pentru o opțiune neîndulcită, iată care sunt beneficiile acestui lapte vegetal.

O caracteristică nutrițională unică a laptelui de migdale este că este o sursă de vitamina E, un nutrient care are proprietăți antioxidante, conform National Institutes of Health. De fapt, o cană de lapte de migdale conține 8,1 mg, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Pe lângă beneficiile sale antioxidante, vitamina E ajută la susținerea sistemului imunitar și la funcționarea corectă a proceselor metabolice.

Laptele de migdale neîndulcit are un conținut relativ scăzut de calorii, aproximativ 37 de calorii la fiecare cană. De aceea, este perfect dacă vrei să scapi de câteva kilograme, dar să mănânci și ceva gustos. Deoarece laptele de migdale neîndulcit conține 1 g de zahăr/ porție, poate fi o opțiune de lapte prietenoasă cu diabetul.

Laptele de migdale este o sursă de vitamina A, un nutrient esențial care îți poate susține vederea. Mai mult, ajuta la procesul de vindecare a rănilor, conform unui articol din 2019 din Nutriția în practica clinică. 

La ce poți folosi laptele de migdale

Nu este deloc greu să integrezi laptele de migdale în dieta ta. În general, poate fi folosit la fel ca laptele de vacă, atât în preparatele reci, cât și în cele ce au nevoie de tratament termic.

Cel mai simplu mod de a te bucura de laptele de migdale este în smoothieuri. Amestecă laptele de migdale cu fructele și legumele preferate pentru un smoothie hrănitor

Dacă vrei ceva mai rapid este suficient să torni lapte de migdale peste cereale în loc de lapte obișnuit pentru un mic dejun sau o gustare sănătos.

Tot pentru micul-dejun poți folosi laptele de migdale pentru a lăsa la înmuiat fulgi de ovăz și semințe de chia peste noapte. Poți să aduci un plus de savoare cafelei sau ceaiului tău, punând un strop de lapte de migdale neîndulcit.

Cum poți prepara în casă lapte de migdale

Prepararea laptelui de migdale în casă este un proces simplu și nu necesită multe ingrediente. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti lapte de migdale în confortul propriei bucătării.

Ingrediente

  • 150 g migdale crude, nesărate
  • 1 litru apă filtrată
  • Opțional: îndulcitori (cum ar fi sirop de arțar, miere, sau zahăr), vanilie, scorțișoară pentru aromatizare (opțional)

Mod de preparare

Se pun migdalele crude într-un bol și se acoperă cu apă. Se lasă migdalele să se înmoaie timp de cel puțin șase ore sau peste noapte. După aceea, se scurg și clătesc migdalele sub apă rece curată pentru a îndepărta orice impurități sau reziduuri.

Se pun migdalele într-un blender sau un robot de bucătărie împreună cu cele patru căni de apă. Pentru un lapte de migdale mai cremos se folosește mai puțină apă. Pentru o variantă mai subțire se mai adaugă apă.

Se procesează migdalele și apa timp de aproximativ 1-2 minute, până când se obține un lichid cremos și omogen. Se toarnă amestecul printr-un tifon sau o sită fină.

Se strânge și se stoarce tifonul pentru a extrage tot laptele. Va rămâne o pastă de migdale uscată, numită și pulpă de migdale, care poate fi utilizată în alte rețete (de exemplu, în smoothie-uri, biscuiți sau crackeri).

Laptele de migdale obținut se poate îndulci sau aromatiza cu vanilie după gust. Se transferă într-un recipient etanș și se păstrează în frigider timp de 3-5 zile. Înainte de consum se agită bine.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cozonac de casă
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
câte zile se ține orezul în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon pe un platou, alături de roșii cherry, frunze de busuioc și un bol cu ketchup
06:21
Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară Brăduți aperitiv din foietaj cu cașcaval și bacon. Rețetă simplă și ușoară
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide