Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Laptele de migdale este una dintre cele mai aromate și gustoase alternative la laptele de vacă. Îl poți cumpăra de la magazin, simplu sau cu diverse arome, sau îl poți face în casă foarte ușor. Oricum ai alege, îl poți folosi apoi pentru a-l consuma ca atare sau pentru deserturi și alte preparate. Descoperă și tu ce este laptele de migdale și de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Laptele de migdale este bogat în vitamina E / Shutterstock

Nu trebuie să fii vegan sau să ții post ca să bei lapte de migdale. Este perfect atunci când vrei să faci o schimbare în meniul tău și să aduci un plus de savoare preparatelor.

Gustul său de nuci va aduce o notă exotică deserturilor. În plus, este bogat în vitamine și minerale ce îți vor da un plus de energie. Totuși, dacă ești alergică la nuci ar trebui să eviți consumul de lapte de migdale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este laptele de migdale

Laptele de migdale este o băutură vegetală obținută din migdale, care este utilizată ca alternativă la laptele de vacă în dieta vegetariană, vegană sau pentru persoanele care sunt intolerante la lactoză sau alergice la proteinele lactice.

Procesul de fabricare implică măcinarea migdalelor cu apă, iar apoi filtrarea pentru a separa pulpa de lichid, rezultând o băutură cremoasă și gustoasă, cu o aromă ușor dulceagă și o textură fină.

Laptele de migdale se găsește în mai multe variante. Poate fi simplu, îndulcit sau nu, fortifiat cu diverse vitamine și/sau minerale, sau cu diverse arome—cel mai adesea vanilie. Înainte de a alege un sortiment este important să citești eticheta cu ingrediente pentru a te asigura că achiziționezi ceea ce ai nevoie.

Poți face lapte de migdale și acasă foarte simplu. Nu ai nevoie decât de migdale și de un blender bun. În felul acesta vei controla mai bine calitatea produsului final.

Beneficiile laptelui de migdale

Laptele de migdale poate oferi nutrienți esențiali care susțin un stil de viață sănătos. Presupunând că optezi pentru o opțiune neîndulcită, iată care sunt beneficiile acestui lapte vegetal.

O caracteristică nutrițională unică a laptelui de migdale este că este o sursă de vitamina E, un nutrient care are proprietăți antioxidante, conform National Institutes of Health. De fapt, o cană de lapte de migdale conține 8,1 mg, ceea ce reprezintă aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată. Pe lângă beneficiile sale antioxidante, vitamina E ajută la susținerea sistemului imunitar și la funcționarea corectă a proceselor metabolice.

Laptele de migdale neîndulcit are un conținut relativ scăzut de calorii, aproximativ 37 de calorii la fiecare cană. De aceea, este perfect dacă vrei să scapi de câteva kilograme, dar să mănânci și ceva gustos. Deoarece laptele de migdale neîndulcit conține 1 g de zahăr/ porție, poate fi o opțiune de lapte prietenoasă cu diabetul.

Laptele de migdale este o sursă de vitamina A, un nutrient esențial care îți poate susține vederea. Mai mult, ajuta la procesul de vindecare a rănilor, conform unui articol din 2019 din Nutriția în practica clinică. 

La ce poți folosi laptele de migdale

Nu este deloc greu să integrezi laptele de migdale în dieta ta. În general, poate fi folosit la fel ca laptele de vacă, atât în preparatele reci, cât și în cele ce au nevoie de tratament termic.

Cel mai simplu mod de a te bucura de laptele de migdale este în smoothieuri. Amestecă laptele de migdale cu fructele și legumele preferate pentru un smoothie hrănitor

Dacă vrei ceva mai rapid este suficient să torni lapte de migdale peste cereale în loc de lapte obișnuit pentru un mic dejun sau o gustare sănătos.

Tot pentru micul-dejun poți folosi laptele de migdale pentru a lăsa la înmuiat fulgi de ovăz și semințe de chia peste noapte. Poți să aduci un plus de savoare cafelei sau ceaiului tău, punând un strop de lapte de migdale neîndulcit.

Cum poți prepara în casă lapte de migdale

Prepararea laptelui de migdale în casă este un proces simplu și nu necesită multe ingrediente. Iată o rețetă simplă pentru a pregăti lapte de migdale în confortul propriei bucătării.

Ingrediente

  • 150 g migdale crude, nesărate
  • 1 litru apă filtrată
  • Opțional: îndulcitori (cum ar fi sirop de arțar, miere, sau zahăr), vanilie, scorțișoară pentru aromatizare (opțional)

Mod de preparare

Se pun migdalele crude într-un bol și se acoperă cu apă. Se lasă migdalele să se înmoaie timp de cel puțin șase ore sau peste noapte. După aceea, se scurg și clătesc migdalele sub apă rece curată pentru a îndepărta orice impurități sau reziduuri.

Se pun migdalele într-un blender sau un robot de bucătărie împreună cu cele patru căni de apă. Pentru un lapte de migdale mai cremos se folosește mai puțină apă. Pentru o variantă mai subțire se mai adaugă apă.

Se procesează migdalele și apa timp de aproximativ 1-2 minute, până când se obține un lichid cremos și omogen. Se toarnă amestecul printr-un tifon sau o sită fină.

Se strânge și se stoarce tifonul pentru a extrage tot laptele. Va rămâne o pastă de migdale uscată, numită și pulpă de migdale, care poate fi utilizată în alte rețete (de exemplu, în smoothie-uri, biscuiți sau crackeri).

Laptele de migdale obținut se poate îndulci sau aromatiza cu vanilie după gust. Se transferă într-un recipient etanș și se păstrează în frigider timp de 3-5 zile. Înainte de consum se agită bine.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: N-ar mai avea ce să fure
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
închide