Gata, desert armenesc cu o mie de fețe

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gata este un desert armenesc cu o mie de fețe, preparat într-o mulțime de feluri, în funcție de zonă. În fiecare oraș există o variantă, cu dimensiuni și forme diferite. Inițial a fost o prăjitură destinată sărbătorilor religioase, dar ulterior a fost servită și la altfel de festivități sau pur și simplu este savurată cu o ceașcă de ceai sau cafea.

Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata are cât o rețetă în fiecare oraș din Armenia / Shutterstock

Gata este un produs de patiserie tradițional din Armenia. Îl vei găsi și sub numele de „kata”, „gatah” sau „katah”. Nu se gătește doar sub mai multe forme, ci diferă și gusturile. Poate fi atât dulce, cât și sărată.

Poate fi umplută atât cu nuci, cât și cu un amestec foarte aromat de brânzeturi și ierburi aromatice.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Unele variante includ plasarea unei monede în aluat înainte ca gata să fie coaptă și se spune că oricine primește bucata cu moneda este binecuvântat cu noroc.

Cum prepari rețeta de gata

Într-un castron mediu, se amestecă făina, drojdia, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un castron mare, folosind o spatulă tare de cauciuc, se amestecă energic untul și zahărul pentru a forma o pastă uniformă. Se adaugă amestecul de făină la amestecul de unt.

Vasul în care a fost făina se unge cu spray de gătit sau unt și se lasă deoparte. Folosind o spatulă și apoi mâinile, se omogenizează compoziția de făină cu cea de unt până când se formează un amestec uniform.

Se adaugă iaurtul și oul și, folosind o spatulă și apoi mâinile, se amestecă până se formează un aluat tare, uniform, aproximativ 2 minute. Se transferă aluatul în bolul mediu în care a fost făina și se acoperă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi se transferă la frigider peste noapte.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de gata

Pentru umplutură se amestecă într-un castron mediu nucile, făina, zahărul și sarea. Apoi se adaugă untul și extractul de vanilie. Folosind o spatulă de cauciuc, se amestecă până se formează o pastă groasă și nu mai rămâne făină uscată, aproximativ 30 de secunde. Se acoperă și se păstrează la temperatura camerei până când se asamblează desertul.

Se pune grătarul cuptorului în poziția de mijloc și se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se transferă aluatul pe o suprafață curată, ușor înfăinată și se pudrează ușor partea de sus al aluatului cu făină. Folosind mâinile, se apasă ușor aluatul într-un cerc cu diametrul de 15 cm.

Se adaugă făină pe ambele părți ale aluatului, după cum este necesar, pentru a preveni lipirea. Folosind un sucitor, se rulează aluatul într-un cerc cu diametrul de 30 cm, cu grosimea de aproximativ 0,5 cm.

Cum formezi rețeta de gata

Se pune umplutura în centrul aluatului și, folosind mâinile curate și o spatulă de cauciuc, se întinde într-un disc rotund de 12 cm, lăsând o margine de aluat de 8 cm pe toate părțile. Începând de la o margine, folosind mâinile, se îndoaie și se pliază aluatul peste umplutură spre centru. Se apasă pliurile împreună pentru a închide complet umplutura.

Se apasă ușor partea de sus al aluatului pentru a modela o formă rotundă uniformă de 15 cm. Se întoarce astfel încât partea cu lipitura să fie orientată în jos și, folosind un sucitor, se rulează ușor astfel încât să aibă diametrul de 22 cm. Se transferă cu atenție pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament sau un covor de copt din silicon.

Verifică dacă rețeta de gata este perfect coaptă

Se ciupește aluatul în jurul marginii pentru a forma puncte decorative, distanțate la aproximativ 3 cm. Se ung uniform partea superioară și părțile laterale ale gata cu ou. Folosind o furculiță, se trage partea inferioară plată peste partea superioară a gata pentru a forma linii canelate într-un model încrucișat, distanțate la aproximativ 3 cm. Folosind o scobitoare, se fac 8-10 găuri distanțate uniform în partea de sus al aluatului. Se coace 28-35 de minute, rotind tava după 20 de minute.

Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 20 de minute. Apoi se taie felii și se servește.

Cum se servește gata

Poți servi prăjitura gata alături de o lingură de smântână sau iaurt simplu. Acest lucru adaugă un contrast plăcut între dulceața prăjiturii și prospețimea și textura cremoasă dată de smântână sau iaurt.

De asemenea, poți însoți prăjitura gata cu fructe proaspete, cum ar fi felii de portocale, kiwi, căpșuni sau orice alte fructe preferate. Aceasta adaugă un element de prospețime și o notă de culoare la prezentarea prăjiturii.

Pentru o notă dulce și aromată suplimentară, poți servi prăjitura gata cu un sirop simplu de caramel sau cu un sos de caramel.

Acest lucru adaugă un gust bogat și intens și poate completa frumos dulceața prăjiturii. Indiferent de cum alegi să o servești, prăjitura gata este întotdeauna delicioasă alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Alege o băutură preferată și bucură-te de combinația de arome și gusturi.

Tot ce trebuie să știi despre rețeta de gata

Unele gata seamănă cu croissantul franțuzesc, făcut dintr-un aluat de pâine îmbogățit și rulat în foi subțiri ca hârtia. Altele seamănă cu ștrudelul, fiind mai dulci, umplute cu pastă de nuci.

Oricare dintre aceste variante presupune îndemânare. Întinderea foilor de aluat transparent subțiri fără a se rupe necesită multă practică, ca să nu mai vorbim de kilometri de spațiu pe blat.

Umplutura de gata poate fi refrigerată până la 3 zile, dacă se dorește. Las-o apoi să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare, aproximativ 30 de minute. 

Gata este cel mai bine servit în ziua în care este coaptă, deși poate fi acoperită și păstrată la temperatura camerei timp de până la 24 de ore. Se poate reîncălzi la cuptor la 120°C timp de 15 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt pusă pe o farfurie albă
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
Plăcinta cu mere de post 12 linguri
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Plăcintă cu mere de post „12 linguri”. Rețeta de care ai nevoie când vrei să gătești ceva rapid
Cinci chiftele de orez cu ciuperci, glazurate cu ketchup
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Chiftele de orez cu ciuperci. Rețetă gustoasă, de post
Porții de ștrudel cu mere și migdale
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
Ștrudel cu mere și migdale. Rețetă simplă, de casă
gogosi pufoase cu iaurt și ciocolată puse pe o farfurie albă
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Rețetă de gogoși pufoase cu iaurt și ciocolată. Trucuri ca să iasă moi și gustoase
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
deserturi pe bază de ouă
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
06:49
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
06:17
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Un bol plin cu fasole neagră pregătită din conservă
05:09
5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece 5 rețete cu fasole neagră la conservă. Preparate bogate în proteine, perfecte pentru sezonul rece
garnituri cu cartofi puse într-un colaj cu mai multe fotografii
17 noiembrie, 06:04
Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare Cele mai bune garnituri cu cartofi. Idei perfecte pentru a completa felul principal de mâncare
zabaione servit într-un pahar transparent
17 noiembrie, 05:26
Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
17 noiembrie, 05:07
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
16 noiembrie, 06:48
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon și porționată pe un platou cu legume
16 noiembrie, 05:45
Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
Zodii predispuse să se îmbolnăvească în decembrie 2024. Nativii care se pot confrunta cu probleme de sănătate
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
De miercuri seară, vremea se schimbă radical în toată ţara. ANM anunţă răcire accentuată, vânt puternic, lapoviță și ninsori
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
„16 săptămâni de iad” Transformarea unui celebru milionar, după ce a dat faliment, iar fosta soţie l-a acuzat că a luat banii fiicei lor!
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
De ce s-a mutat Mirela Vaida de la show-urile matrimoniale la Acces Direct. Ce explicație a dat prezentatoarea TV
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Maite Perroni o susține pe Ángela Aguilar în relația cu Christian Nodal. Fosta membră RBD a avut o poveste asemănătoare în trecut
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Metoda de încărcare care protejează bateria telefonului. Cei mai mulți utilizatori nu folosesc acest truc
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Prăjitură cu dovleac în aluat și crumble, de post
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Ochiul roz la copii sau conjunctivita
Camila Cabello a dezvăluit că ia pauze de la internet pentru a trăi mai mult momentele din prezent: Un scriitor trebuie să aibă povești
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Camila Cabello a dezvăluit că ia „pauze de la internet” pentru „a trăi” mai mult momentele din prezent: „Un scriitor trebuie să aibă povești”
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
Efectele consumului excesiv de ceai de lămâie. Ce se întâmplă când bei o cantitate mare din această băutură
fresh
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Ruladă de porc cu ciuperci și cașcaval, înfășurată în felii de bacon

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Cheesecake zebră cu dovleac și portocale, delicios și spectaculos

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă

Zabaione, desertul rafinat al italienilor. Cum să îl prepari acasă
închide