Gata, desert armenesc cu o mie de fețe

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gata este un desert armenesc cu o mie de fețe, preparat într-o mulțime de feluri, în funcție de zonă. În fiecare oraș există o variantă, cu dimensiuni și forme diferite. Inițial a fost o prăjitură destinată sărbătorilor religioase, dar ulterior a fost servită și la altfel de festivități sau pur și simplu este savurată cu o ceașcă de ceai sau cafea.

Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata are cât o rețetă în fiecare oraș din Armenia / Shutterstock

Gata este un produs de patiserie tradițional din Armenia. Îl vei găsi și sub numele de „kata”, „gatah” sau „katah”. Nu se gătește doar sub mai multe forme, ci diferă și gusturile. Poate fi atât dulce, cât și sărată.

Poate fi umplută atât cu nuci, cât și cu un amestec foarte aromat de brânzeturi și ierburi aromatice.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Unele variante includ plasarea unei monede în aluat înainte ca gata să fie coaptă și se spune că oricine primește bucata cu moneda este binecuvântat cu noroc.

Cum prepari rețeta de gata

Într-un castron mediu, se amestecă făina, drojdia, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un castron mare, folosind o spatulă tare de cauciuc, se amestecă energic untul și zahărul pentru a forma o pastă uniformă. Se adaugă amestecul de făină la amestecul de unt.

Vasul în care a fost făina se unge cu spray de gătit sau unt și se lasă deoparte. Folosind o spatulă și apoi mâinile, se omogenizează compoziția de făină cu cea de unt până când se formează un amestec uniform.

Se adaugă iaurtul și oul și, folosind o spatulă și apoi mâinile, se amestecă până se formează un aluat tare, uniform, aproximativ 2 minute. Se transferă aluatul în bolul mediu în care a fost făina și se acoperă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi se transferă la frigider peste noapte.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de gata

Pentru umplutură se amestecă într-un castron mediu nucile, făina, zahărul și sarea. Apoi se adaugă untul și extractul de vanilie. Folosind o spatulă de cauciuc, se amestecă până se formează o pastă groasă și nu mai rămâne făină uscată, aproximativ 30 de secunde. Se acoperă și se păstrează la temperatura camerei până când se asamblează desertul.

Se pune grătarul cuptorului în poziția de mijloc și se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se transferă aluatul pe o suprafață curată, ușor înfăinată și se pudrează ușor partea de sus al aluatului cu făină. Folosind mâinile, se apasă ușor aluatul într-un cerc cu diametrul de 15 cm.

Se adaugă făină pe ambele părți ale aluatului, după cum este necesar, pentru a preveni lipirea. Folosind un sucitor, se rulează aluatul într-un cerc cu diametrul de 30 cm, cu grosimea de aproximativ 0,5 cm.

Cum formezi rețeta de gata

Se pune umplutura în centrul aluatului și, folosind mâinile curate și o spatulă de cauciuc, se întinde într-un disc rotund de 12 cm, lăsând o margine de aluat de 8 cm pe toate părțile. Începând de la o margine, folosind mâinile, se îndoaie și se pliază aluatul peste umplutură spre centru. Se apasă pliurile împreună pentru a închide complet umplutura.

Se apasă ușor partea de sus al aluatului pentru a modela o formă rotundă uniformă de 15 cm. Se întoarce astfel încât partea cu lipitura să fie orientată în jos și, folosind un sucitor, se rulează ușor astfel încât să aibă diametrul de 22 cm. Se transferă cu atenție pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament sau un covor de copt din silicon.

Verifică dacă rețeta de gata este perfect coaptă

Se ciupește aluatul în jurul marginii pentru a forma puncte decorative, distanțate la aproximativ 3 cm. Se ung uniform partea superioară și părțile laterale ale gata cu ou. Folosind o furculiță, se trage partea inferioară plată peste partea superioară a gata pentru a forma linii canelate într-un model încrucișat, distanțate la aproximativ 3 cm. Folosind o scobitoare, se fac 8-10 găuri distanțate uniform în partea de sus al aluatului. Se coace 28-35 de minute, rotind tava după 20 de minute.

Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 20 de minute. Apoi se taie felii și se servește.

Cum se servește gata

Poți servi prăjitura gata alături de o lingură de smântână sau iaurt simplu. Acest lucru adaugă un contrast plăcut între dulceața prăjiturii și prospețimea și textura cremoasă dată de smântână sau iaurt.

De asemenea, poți însoți prăjitura gata cu fructe proaspete, cum ar fi felii de portocale, kiwi, căpșuni sau orice alte fructe preferate. Aceasta adaugă un element de prospețime și o notă de culoare la prezentarea prăjiturii.

Pentru o notă dulce și aromată suplimentară, poți servi prăjitura gata cu un sirop simplu de caramel sau cu un sos de caramel.

Acest lucru adaugă un gust bogat și intens și poate completa frumos dulceața prăjiturii. Indiferent de cum alegi să o servești, prăjitura gata este întotdeauna delicioasă alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Alege o băutură preferată și bucură-te de combinația de arome și gusturi.

Tot ce trebuie să știi despre rețeta de gata

Unele gata seamănă cu croissantul franțuzesc, făcut dintr-un aluat de pâine îmbogățit și rulat în foi subțiri ca hârtia. Altele seamănă cu ștrudelul, fiind mai dulci, umplute cu pastă de nuci.

Oricare dintre aceste variante presupune îndemânare. Întinderea foilor de aluat transparent subțiri fără a se rupe necesită multă practică, ca să nu mai vorbim de kilometri de spațiu pe blat.

Umplutura de gata poate fi refrigerată până la 3 zile, dacă se dorește. Las-o apoi să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare, aproximativ 30 de minute. 

Gata este cel mai bine servit în ziua în care este coaptă, deși poate fi acoperită și păstrată la temperatura camerei timp de până la 24 de ore. Se poate reîncălzi la cuptor la 120°C timp de 15 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
deserturi pe bază de ouă
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
maioneză de post de la mănăstire
06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
05:06
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
24 noiembrie, 13:39
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
carne de curcan pe un tocător
24 noiembrie, 05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
24 noiembrie, 05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Meserii potrivite pentru zodia Vărsător. Ce cariere ar trebui să urmeze acești nativi
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Explozie într-un bloc din Buftea: 5 victime. Există risc de prăbuşire
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andrei Rațiu are o nouă poreclă, după ce a amp;#8220;rupt norii” în Spania: amp;#8220;E pur și simplu o nebunie!”
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Andreea Bălan și Victor Cornea au stabilit data nunții. Ce însemnătate are acea zi
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
Actrița Ahu Yagtu din Furtună pe Bosfor a suferit un anevrism cerebral. Care este starea vedetei în prezent
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Muffins cu cacao de post
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant

Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
închide