Gata, desert armenesc cu o mie de fețe

timpul de preparare
Timp de gătire: 2 ore
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Gata este un desert armenesc cu o mie de fețe, preparat într-o mulțime de feluri, în funcție de zonă. În fiecare oraș există o variantă, cu dimensiuni și forme diferite. Inițial a fost o prăjitură destinată sărbătorilor religioase, dar ulterior a fost servită și la altfel de festivități sau pur și simplu este savurată cu o ceașcă de ceai sau cafea.

Gata, desert armenesc, servit pe o farfurie albă
Gata are cât o rețetă în fiecare oraș din Armenia / Shutterstock

Gata este un produs de patiserie tradițional din Armenia. Îl vei găsi și sub numele de „kata”, „gatah” sau „katah”. Nu se gătește doar sub mai multe forme, ci diferă și gusturile. Poate fi atât dulce, cât și sărată.

Poate fi umplută atât cu nuci, cât și cu un amestec foarte aromat de brânzeturi și ierburi aromatice.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Unele variante includ plasarea unei monede în aluat înainte ca gata să fie coaptă și se spune că oricine primește bucata cu moneda este binecuvântat cu noroc.

Cum prepari rețeta de gata

Într-un castron mediu, se amestecă făina, drojdia, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un castron mare, folosind o spatulă tare de cauciuc, se amestecă energic untul și zahărul pentru a forma o pastă uniformă. Se adaugă amestecul de făină la amestecul de unt.

Vasul în care a fost făina se unge cu spray de gătit sau unt și se lasă deoparte. Folosind o spatulă și apoi mâinile, se omogenizează compoziția de făină cu cea de unt până când se formează un amestec uniform.

Se adaugă iaurtul și oul și, folosind o spatulă și apoi mâinile, se amestecă până se formează un aluat tare, uniform, aproximativ 2 minute. Se transferă aluatul în bolul mediu în care a fost făina și se acoperă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi se transferă la frigider peste noapte.

Cum prepari umplutura pentru rețeta de gata

Pentru umplutură se amestecă într-un castron mediu nucile, făina, zahărul și sarea. Apoi se adaugă untul și extractul de vanilie. Folosind o spatulă de cauciuc, se amestecă până se formează o pastă groasă și nu mai rămâne făină uscată, aproximativ 30 de secunde. Se acoperă și se păstrează la temperatura camerei până când se asamblează desertul.

Se pune grătarul cuptorului în poziția de mijloc și se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se transferă aluatul pe o suprafață curată, ușor înfăinată și se pudrează ușor partea de sus al aluatului cu făină. Folosind mâinile, se apasă ușor aluatul într-un cerc cu diametrul de 15 cm.

Se adaugă făină pe ambele părți ale aluatului, după cum este necesar, pentru a preveni lipirea. Folosind un sucitor, se rulează aluatul într-un cerc cu diametrul de 30 cm, cu grosimea de aproximativ 0,5 cm.

Cum formezi rețeta de gata

Se pune umplutura în centrul aluatului și, folosind mâinile curate și o spatulă de cauciuc, se întinde într-un disc rotund de 12 cm, lăsând o margine de aluat de 8 cm pe toate părțile. Începând de la o margine, folosind mâinile, se îndoaie și se pliază aluatul peste umplutură spre centru. Se apasă pliurile împreună pentru a închide complet umplutura.

Se apasă ușor partea de sus al aluatului pentru a modela o formă rotundă uniformă de 15 cm. Se întoarce astfel încât partea cu lipitura să fie orientată în jos și, folosind un sucitor, se rulează ușor astfel încât să aibă diametrul de 22 cm. Se transferă cu atenție pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament sau un covor de copt din silicon.

Verifică dacă rețeta de gata este perfect coaptă

Se ciupește aluatul în jurul marginii pentru a forma puncte decorative, distanțate la aproximativ 3 cm. Se ung uniform partea superioară și părțile laterale ale gata cu ou. Folosind o furculiță, se trage partea inferioară plată peste partea superioară a gata pentru a forma linii canelate într-un model încrucișat, distanțate la aproximativ 3 cm. Folosind o scobitoare, se fac 8-10 găuri distanțate uniform în partea de sus al aluatului. Se coace 28-35 de minute, rotind tava după 20 de minute.

Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 20 de minute. Apoi se taie felii și se servește.

Cum se servește gata

Poți servi prăjitura gata alături de o lingură de smântână sau iaurt simplu. Acest lucru adaugă un contrast plăcut între dulceața prăjiturii și prospețimea și textura cremoasă dată de smântână sau iaurt.

De asemenea, poți însoți prăjitura gata cu fructe proaspete, cum ar fi felii de portocale, kiwi, căpșuni sau orice alte fructe preferate. Aceasta adaugă un element de prospețime și o notă de culoare la prezentarea prăjiturii.

Pentru o notă dulce și aromată suplimentară, poți servi prăjitura gata cu un sirop simplu de caramel sau cu un sos de caramel.

Acest lucru adaugă un gust bogat și intens și poate completa frumos dulceața prăjiturii. Indiferent de cum alegi să o servești, prăjitura gata este întotdeauna delicioasă alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Alege o băutură preferată și bucură-te de combinația de arome și gusturi.

Tot ce trebuie să știi despre rețeta de gata

Unele gata seamănă cu croissantul franțuzesc, făcut dintr-un aluat de pâine îmbogățit și rulat în foi subțiri ca hârtia. Altele seamănă cu ștrudelul, fiind mai dulci, umplute cu pastă de nuci.

Oricare dintre aceste variante presupune îndemânare. Întinderea foilor de aluat transparent subțiri fără a se rupe necesită multă practică, ca să nu mai vorbim de kilometri de spațiu pe blat.

Umplutura de gata poate fi refrigerată până la 3 zile, dacă se dorește. Las-o apoi să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare, aproximativ 30 de minute. 

Gata este cel mai bine servit în ziua în care este coaptă, deși poate fi acoperită și păstrată la temperatura camerei timp de până la 24 de ore. Se poate reîncălzi la cuptor la 120°C timp de 15 minute înainte de servire.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Colaj cu chef Sorin Gonțea și pahare de mousse de ciocolată cu fructe de pădure.
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
deserturi pe bază de ouă
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
Top 8 cele mai populare deserturi pe bază de ouă din întreaga lume
kunefe pe o farfurie albă
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
Cum să faci kunefe la tine acasă. Rețeta celui mai popular desert turcesc
deserturi calde puse într-un colaj
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
4 rețete de deserturi calde care te fac să uiți de frigul de afară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Peştele care s-a ieftinit cu aproape 50% faţă de anul trecut. Cât costă un kilogram
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor

Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
închide