Gata, desert armenesc cu o mie de fețe
Gata este un desert armenesc cu o mie de fețe, preparat într-o mulțime de feluri, în funcție de zonă. În fiecare oraș există o variantă, cu dimensiuni și forme diferite. Inițial a fost o prăjitură destinată sărbătorilor religioase, dar ulterior a fost servită și la altfel de festivități sau pur și simplu este savurată cu o ceașcă de ceai sau cafea.
Gata este un produs de patiserie tradițional din Armenia. Îl vei găsi și sub numele de „kata”, „gatah” sau „katah”. Nu se gătește doar sub mai multe forme, ci diferă și gusturile. Poate fi atât dulce, cât și sărată.
Poate fi umplută atât cu nuci, cât și cu un amestec foarte aromat de brânzeturi și ierburi aromatice.
Ingrediente
Mod de preparare
Unele variante includ plasarea unei monede în aluat înainte ca gata să fie coaptă și se spune că oricine primește bucata cu moneda este binecuvântat cu noroc.
Cum prepari rețeta de gata
Într-un castron mediu, se amestecă făina, drojdia, bicarbonatul de sodiu și sarea. Într-un castron mare, folosind o spatulă tare de cauciuc, se amestecă energic untul și zahărul pentru a forma o pastă uniformă. Se adaugă amestecul de făină la amestecul de unt.
Vasul în care a fost făina se unge cu spray de gătit sau unt și se lasă deoparte. Folosind o spatulă și apoi mâinile, se omogenizează compoziția de făină cu cea de unt până când se formează un amestec uniform.
Se adaugă iaurtul și oul și, folosind o spatulă și apoi mâinile, se amestecă până se formează un aluat tare, uniform, aproximativ 2 minute. Se transferă aluatul în bolul mediu în care a fost făina și se acoperă. Se lasă să stea la temperatura camerei timp de 30 de minute, apoi se transferă la frigider peste noapte.
Cum prepari umplutura pentru rețeta de gata
Pentru umplutură se amestecă într-un castron mediu nucile, făina, zahărul și sarea. Apoi se adaugă untul și extractul de vanilie. Folosind o spatulă de cauciuc, se amestecă până se formează o pastă groasă și nu mai rămâne făină uscată, aproximativ 30 de secunde. Se acoperă și se păstrează la temperatura camerei până când se asamblează desertul.
Se pune grătarul cuptorului în poziția de mijloc și se preîncălzește cuptorul la 190°C. Se transferă aluatul pe o suprafață curată, ușor înfăinată și se pudrează ușor partea de sus al aluatului cu făină. Folosind mâinile, se apasă ușor aluatul într-un cerc cu diametrul de 15 cm.
Se adaugă făină pe ambele părți ale aluatului, după cum este necesar, pentru a preveni lipirea. Folosind un sucitor, se rulează aluatul într-un cerc cu diametrul de 30 cm, cu grosimea de aproximativ 0,5 cm.
Cum formezi rețeta de gata
Se pune umplutura în centrul aluatului și, folosind mâinile curate și o spatulă de cauciuc, se întinde într-un disc rotund de 12 cm, lăsând o margine de aluat de 8 cm pe toate părțile. Începând de la o margine, folosind mâinile, se îndoaie și se pliază aluatul peste umplutură spre centru. Se apasă pliurile împreună pentru a închide complet umplutura.
Se apasă ușor partea de sus al aluatului pentru a modela o formă rotundă uniformă de 15 cm. Se întoarce astfel încât partea cu lipitura să fie orientată în jos și, folosind un sucitor, se rulează ușor astfel încât să aibă diametrul de 22 cm. Se transferă cu atenție pe o tavă de copt tapetată cu hârtie pergament sau un covor de copt din silicon.
Verifică dacă rețeta de gata este perfect coaptă
Se ciupește aluatul în jurul marginii pentru a forma puncte decorative, distanțate la aproximativ 3 cm. Se ung uniform partea superioară și părțile laterale ale gata cu ou. Folosind o furculiță, se trage partea inferioară plată peste partea superioară a gata pentru a forma linii canelate într-un model încrucișat, distanțate la aproximativ 3 cm. Folosind o scobitoare, se fac 8-10 găuri distanțate uniform în partea de sus al aluatului. Se coace 28-35 de minute, rotind tava după 20 de minute.
Se scoate tava din cuptor și se lasă să se răcească timp de cel puțin 20 de minute. Apoi se taie felii și se servește.
Cum se servește gata
Poți servi prăjitura gata alături de o lingură de smântână sau iaurt simplu. Acest lucru adaugă un contrast plăcut între dulceața prăjiturii și prospețimea și textura cremoasă dată de smântână sau iaurt.
De asemenea, poți însoți prăjitura gata cu fructe proaspete, cum ar fi felii de portocale, kiwi, căpșuni sau orice alte fructe preferate. Aceasta adaugă un element de prospețime și o notă de culoare la prezentarea prăjiturii.
Pentru o notă dulce și aromată suplimentară, poți servi prăjitura gata cu un sirop simplu de caramel sau cu un sos de caramel.
Acest lucru adaugă un gust bogat și intens și poate completa frumos dulceața prăjiturii. Indiferent de cum alegi să o servești, prăjitura gata este întotdeauna delicioasă alături de o ceașcă de ceai sau cafea. Alege o băutură preferată și bucură-te de combinația de arome și gusturi.
Tot ce trebuie să știi despre rețeta de gata
Unele gata seamănă cu croissantul franțuzesc, făcut dintr-un aluat de pâine îmbogățit și rulat în foi subțiri ca hârtia. Altele seamănă cu ștrudelul, fiind mai dulci, umplute cu pastă de nuci.
Oricare dintre aceste variante presupune îndemânare. Întinderea foilor de aluat transparent subțiri fără a se rupe necesită multă practică, ca să nu mai vorbim de kilometri de spațiu pe blat.
Umplutura de gata poate fi refrigerată până la 3 zile, dacă se dorește. Las-o apoi să ajungă la temperatura camerei înainte de utilizare, aproximativ 30 de minute.
Gata este cel mai bine servit în ziua în care este coaptă, deși poate fi acoperită și păstrată la temperatura camerei timp de până la 24 de ore. Se poate reîncălzi la cuptor la 120°C timp de 15 minute înainte de servire.