Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Una dintre rețete de post pe care o poți prepara cu ușurință pentru masa de prânz, poate fi rețeta de mâncare de cartofi cu vinete. Nu necesită ingrediente multe și nici timp îndelungat de preparare.
Galerie foto
Preparatele pe bază de cartofi sunt sunt printre cele mai populare, din categoria rețetelor de post. Cartofii sunt mereu la îndemână, găsindu-i pe piață în oricare dintre anotimpuri. Rețetele cu cartofi sunt foarte versatile. Le poți prepara simple sau complexe, în funcție de gusturi și de timpul de care dispui. Poți prepara din cartofi mâncăruri din toate categoriile de rețete: salate, aperitive, supe și ciorbe sau mâncăruri scăzute. Poți folosi cartofii și la deserturi, dar și în aluaturi.
Vinetele sunt legumele de vară și de toamnă, dar și pe acestea le toți găsi în piață pe tot parcursul anului. Și rețetele cu vinete sunt versatile, însă nu de proporția celor cu cartofi. Cele mai cunoscute rețete sunt cele de salată de vinete coapte. Însă incluse și în mâncăruri scăzute aduc un plus de gust acestora, dar și consistență.
Descoperă și o rețetă de paste cu vinete în sos de roșii, simplă și rapidă, tot din categoria rețetelor de post. Iar mai jos poți urmări rețeta de mâncare de cartofi cu vinete, gustoasă și sățioasă.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea legumelor care necesită curățare, clătire și tocare. Curăță ceapa, clătește-o și toac-o mărunt, ca pentru oricare altă rețetă de mâncare scăzută. Curăță usturoiul, clătește-l și toacă-l în rondele.
Curăță și cartofii, clătește-i bine și toacă-i în cuburi. Spală vinetele, șterge-le și toacă-le în cuburi. Ardeiul clătește-l, secționează-l în jumătăți și îndepărtează nervurile și semințele, apoi toacă-l tot în cuburi. Decojește roșia și toac-o și pe aceasta în cuburi.
Cum prepari mâncare de cartofi cu vinete
Așază o cratiță pe flacăra aragazului, pune uleiul în ea și lasă-l să se înfierbânte. Apoi adaugă ceapa, presară puțină sare și călește-o foarte puțin, atât cât să se pătrundă ușor. Sarea adăugată de la început peste ceapă o ajută să se înmoaie mai rapid și să-și degaje gustul în ulei.
Când ceapa devine sticloasă adaugă vinetele și amestecă-le ușor cu ceapa. Lasă-le 5 minute să se prepare, apoi adaugă cartofii. Amestecă-i și pe aceștia cu vinetele și ceapa și adaugă ardeiul, roșiile și usturoiul. Toarnă apa peste ingrediente, atât cât să fie acoperite. Pune un capac peste cratiță și introdu cratița în cuptor. Setează temperatura la 180 de grade Celsius și timpul pentru 30-35 de minute.
După expirarea acestui interval de timp, înlătură capacul de la cratiță și adaugă toate condimentele și sare. Mai lasă să se prepare timp de aproximativ 15 minute.
Nu prepara mâncarea în exces pentru a nu se sfărâma cartofii și vinetele. Lasă-le atât cât să se pătrundă ușor și să-ți degaje bine aromele în cratiță.
Servește delicioasa mâncare de cartofi cu vinete presărată cu mărar verde sau cu pătrunjel verde.
Dacă mai dorești și o altă rețetă de post pe bază de cartofi, mai poți încerca și rețeta de cartofi cu ciuperci și ceapă la tigaie.
Galerie foto