Ca pentru oricare rețetă cu urzici, primul pas pe care îl faci pentru a prepara urzicile muntenești este să pregătești urzicile. Curăță-le bine de  impuritățile vizibile, apoi clătește-le în mai multe ape, până când ultima apă iese foarte limpede.

Opărește urzicile în apă clocotită timp de 5-6 minute, apăsându-le cu o spatulă în interiorul apei. Apoi transferă-le într-o sită și lasă-le să se scurgă bine. Apa în care ai opărit urzicile nu o folosești la mâncare.

Cum prepari mâncare de urzici frecate cu mălai

După ce s-au scurs, pune din nou urzicile la fiert în 2 litri de apă cu o linguriță de sare. Lasă-le să fiarbă timp de 20-30 de minute, până când sunt bine înmuiate. Din nou scurge-le, dar de data aceasta păstrează și apa.

Toacă urzicile mărunt după scurgere și temperare, apoi  adaugă mălaiul peste ele. Folosește o spatulă și freacă bine urzicile cu mălai.

Așază o cratiță cu ulei pe flacăra aragazului. Lasă uleiul să se încingă și adaugă ceapa tocată mărunt. Călește-o ușor amestecând-o să nu se ardă, apoi adaugă urzicile frecate cu mălai. Amestecă bine urzicile cu mălai prin uleiul încins. Apoi toarnă câte puțin din apa fiartă, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare. Mălaiul de pe urzici se hidratează foarte repede., iar mâncarea își va mări rapid volumul. Adaugă apă fierbinte până când mălaiul este bine fiert.

Consistența urzicilor frecate cu mălai va avea textură ușor fluidă, dar se va mai îngroșa în timp ce se răcesc. Asezonează gustul urzicilor cu sare.

Pentru o consistență mai fină a mâncării, amestecă într-un bol 1-2 linguri de făină cu 4-5 linguri de apă. Toarnă această compoziție peste urzicile cu mălai din cratiță, în timp ce amesteci intens pentru omogenizare.

Adaugă leușteanul tocat și usturoiul trecut prin presă sau răzuit ci 2-3 minute înainte de a stinge focul.

Poți servi delicioasa mâncare de urzic frecate cu mălai caldă, cu ouă ochiuri, în afara zilelor de post. Chiar dacă conține mălai în compoziție, o porție de mămăligă lângă urzicile muntenești este binevenită.

Descoperă și cum se congelează urzicile, pentru a te bucura de ele și în sezonul rece.