Primul pas constă în pregătirea urzicilor. Acestea necesită o atenție deosebită pentru a fi curățate bine de impurități. Înarmează-te cu puțină răbdare și folosește mănuși chirurgicale pentru a nu te răni. Frunzele urzicilor înțeapă și dau senzația de arsură în contact cu pielea.

Separă frunzele urzicilor de pe lujeri, apoi spală-le în multe ape reci, până când ultima apa iese limpede și fără impurități. După ce le-ai spălat și le-ai scurs, pune multă apă într-o oală și fierbe-o până la primele clocote. Scufundă urzicile în apa fierbinte și apasă-le în interiorul apei cu o spatulă sau cu o spumieră. Opărește-le timp de 1-2 minute. Apoi transferă-le într-o sită și lasă-le la scurs.

Cum prepari piure de urzici cremos și delicios

După ce ai pregătit urzicile, poți pregăti și celelalte ingrediente. Curăță ceapa verde și usturoiul verde, clătește-le bine cu apă rece și toacă-le mărunt.

Pune o lingură de ulei într-o tigaie așezată pe flacăra aragazului. Când uleiul este ușor încins, adaugă ceapa și usturoiul verde. Adaugă și puțin unt și amestecă intens ingredientele din tigaie.

Pune urzicile scurse pe un tocător de lemn, toacă-le mărunt și adaugă-le în tigaie. Amestecă-le bine cu ceapa și usturoiul pentru a li se întrepătrunde aromele. Presară sare pentru a le accentua gustul și culoarea. Presară și puțin piper proaspăt măcinat. Dacă îți place aroma de nucșoară, adaugă și 1/4 linguriță cu pudră de nucșoară, dar nu exagera pentru a nu influența prea mult aroma urzicilor.

Pune și laptele la fiert, într-o cratiță. Lasă laptele să fiarbă până la primul clocot, apoi stinge focul. După ce urzicile sunt bine preparate, transferă-le în recipientul unui blender. Procesează-le cât sunt fierbinți, adăugând și restul de unt. Apoi diluează pasta rezultată turnând treptat din laptele fierbinte. Adaugă lapte până când obții consistența unui piure cremos. Dacă îl dorești mai fin, trece piureul de urzici prin sită.

Poți servi piure de urzici cremos și delicios cald, cu pâine prăjită sau crutoane aromate. Îl mai poți servi și cu ouă ochiuri sau cu ouă fierte.

Dacă mai dorești și alte rețete cu urzici, îți mai recomandăm să încerci și rețeta de mâncare de urzici cu orez și mămăliguță.