Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină

Primăvara e vremea urzicilor. Aceste plante greu de cules și de curățat au atât de multe beneficii pentru sănătate încât trebuie neapărat să le incluzi în meniul tău. Pentru că nu le găsești decât în lunile martie-aprilie le poți păstra la congelator pentru a le putea consuma și în restul anului. Descoperă cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină.

Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Înainte de congelare, urzicile trebuie spălate foarte bine / Shutterstock

Urzicile sunt disponibile în principal în sezonul de primăvară și vara timpurie, deși ele pot fi găsite și în unele zone în toamnă, în funcție de climă și altitudine. În general, urzicile tinere sunt mai ușor de găsit la începutul primăverii, când vegetația este în creștere rapidă și frunzele sunt moi și delicate.

Urzicile tinere care sunt bune de consum au frunze de un verde închis, sunt mai delicate la atingere și au o textură mai moale. Pe măsură ce urzicile îmbătrânesc, frunzele lor devin mai mari și mai groase, iar tulpinile devin lemnoase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urzicile sunt o sursă excelentă de nutrienți și substanțe benefice pentru sănătate. Fierul este pricipalul mineral pe care îl conțin. Acesta contribuie la sănătatea sângelui și la prevenirea anemiei. De asemenea, conțin vitaminele A și C care susțin sistemul imunitar și mențin sănătatea pielii și a ochilor. Urzicile sunt bogate în proteine și fibre care ajută la menținerea sănătății digestive și la controlul greutății.

Cum se congelează urzicile

Congelarea urzicilor este o modalitate excelentă de a le păstra proaspete și de a le folosi mai târziu în diverse rețete culinare.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este și cel mai dificil: spălarea urzicilor. Trece-le de mai multe ori prin jet de apă rece pentru a te asigura că nu rămâne nicio impuritate, spun cei de la EatThis.com.

Blancharea este un pas opțional, dar poate ajuta la menținerea culorii și a texturii urzicilor după congelare. Pentru a blanșa urzicile, adăugă-le într-o oală cu apă clocotită timp de aproximativ 1-2 minute. Apoi, scoate-le rapid din apă și transferă-le imediat într-un castron cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

După spălare și, dacă este necesar, blanșare, lasă urzicile să se scurgă bine de apă. Poți folosi un storcător sau le poți așeza pe un prosop de bucătărie curat pentru a le absorbi excesul de apă.

Împarte urzicile în porții potrivite pentru utilizare ulterioară. Poți folosi un cântar pentru a asigura porționarea uniformă, dacă este necesar. Apoi, așează urzicile într-o caserolă sau pungă de congelare rezistentă la îngheț, eliminând cât mai mult aer posibil din ambalaj.

Etichetează ambalajul cu data și conținutul și asigură-te că este bine închisă. Apoi, așează urzicile în congelator.

Congelatele urzici pot fi adăugate direct în diverse rețete culinare fără a fi nevoie să le decongelezi în prealabil. Poți folosi urzicile congelate în supe, tocănițe, omlete sau alte preparate culinare preferate.

Cum alegi cele mai bune urzici pentru a le congela

Atunci când culegi urzici din sălbăticie, este esențial să fii precaută și să folosești mănuși pentru a evita înțepăturile. Mergi în zone mai îndepărtate de cele locuite de oameni pentru a te asigura că sunt cât mai curate. În niciun caz nu le culege de la marginea drumurilor sau din zonele poluate.

Dacă achiziționezi urzici de la piață sau din magazine, alege acele buchete cu frunze proaspete, verzi și fără semne evidente de vătămare sau degradare. Asigură-te că provin de la surse de încredere și sunt tratate corespunzător pentru consum.

Folosește urzicile culese și la o porție de mâncare de urzici frecate cu mălai.

Cum se curăță urzicile

Partea cea mai complicată atunci când vine vorba de urzici este curățarea și spălarea lor. Cel mai bine ar fi să folosești mănuși de cauciuc pentru a evita înțepăturile neplăcute. Înainte de a le spăla ar fi bine să le scuturi bine pentru a elimina orice impuritate.

Spală apoi urzicile sub jet puternic de apă rece, luând urzică cu urzică. Repetă acest proces de mai multe ori până te asiguri că apa rămâne curată. Folosește o sită sau un castron pentru a le clăti mai ușor.

După ce le-ai spălat bine, lasă-le să se scurgă sau presează-le ușor cu un prosop de bucătărie pentru a elimina apa rămasă.

Cum se gătesc urzicile

Urzicile pot fi fierte rapid și apoi adăugate într-o varietate de preparate, precum supe, omlete sau tarte. După fierbere, urzicile nu mai înțeapă și devin moi și gata de consum. Cel mai adesea vor fi transformate în piure și servite cu mămăligă.

De asemenea, poți să le transformi într-o delicioasă tocăniță, cu roșii și usturoi care se potrivește perfect atât cu o pâine bună, cât și cu mămăligă.

Urzicile pot fi integrate într-un delicios risotto, adăugând o notă de prospețime și culoare acestui preparat clasic. Urzicile pot fi savurate ca un aperitiv simplu sau alături de diverse feluri de mâncare, precum carne, pește sau legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de năut cu legume sotate în farfurie neagră cu furculiță
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Salată de năut cu legume sotate. O rețetă care vorbește despre bucuria de a mânca sănătos
Varză cu orez și morcovi în bol negru cu lingură de lemn
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcintă cu pui și legume cremoase porționată
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Plăcintă cu pui și legume cremoase - Chicken Pot Pie
Bulgur cu legume mexicane și chimen în bol alb, alături de un borcan cu chimen, un ardei roșu și o sticlă de ulei
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
Bulgur cu legume mexicane și chimen. O călătorie culinară între Orient și Mexic
ulei de palmier
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Ce este uleiul de palmier și ce spun specialiștii despre el. Când și cum poate fi folosit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
cartofi prăjiți în tigaie
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
De ce se lipesc cartofii de tigaie. Trucuri pentru cartofi prăjiți delicioși
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
pilaf sârbesc cu legume
09:29
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Chec de post zebrat porționat
06:23
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
05:50
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chifle pufoase cu susan într-un coș cu ștergar
19 noiembrie, 06:58
Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean în bol cu furculiță
19 noiembrie, 05:48
Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
langoși de post ca la mănăstire
19 noiembrie, 05:01
Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
18 noiembrie, 07:28
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
18 noiembrie, 06:59
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Ce ținută a purtat Georgina Rodriguez la Casa Albă. Viitoarea soție a lui Cristiano Ronaldo și-a etalat formele de invidiat
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Surse: Armele și lansatoarele de rachete descoperite în Vama Albiţa urmau să ajungă în Israel
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Afacerea care l-a ruinat pe Cristi Chivu. Pe ce s-au dus zecile de milioane câştigate de român
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Fiica lui William Levy a debutat ca actriță la cei 15 ani. A jucat alături de tatăl său celebru
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Varză călită cu ceapă și mult ardei
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Chifle pufoase cu susan, perfecte pentru burgeri de post

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Rețetă de langoși de post ca la mănăstire. Cum o prepara măicuța Valentina de la Mănăstirea Piatra Fântânele

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare

Cușcuș cu legume sotate, în stil mediteraneean. Rețetă caldă, plină de culoare
închide