Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină

Primăvara e vremea urzicilor. Aceste plante greu de cules și de curățat au atât de multe beneficii pentru sănătate încât trebuie neapărat să le incluzi în meniul tău. Pentru că nu le găsești decât în lunile martie-aprilie le poți păstra la congelator pentru a le putea consuma și în restul anului. Descoperă cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină.

Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Înainte de congelare, urzicile trebuie spălate foarte bine / Shutterstock

Urzicile sunt disponibile în principal în sezonul de primăvară și vara timpurie, deși ele pot fi găsite și în unele zone în toamnă, în funcție de climă și altitudine. În general, urzicile tinere sunt mai ușor de găsit la începutul primăverii, când vegetația este în creștere rapidă și frunzele sunt moi și delicate.

Urzicile tinere care sunt bune de consum au frunze de un verde închis, sunt mai delicate la atingere și au o textură mai moale. Pe măsură ce urzicile îmbătrânesc, frunzele lor devin mai mari și mai groase, iar tulpinile devin lemnoase.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Urzicile sunt o sursă excelentă de nutrienți și substanțe benefice pentru sănătate. Fierul este pricipalul mineral pe care îl conțin. Acesta contribuie la sănătatea sângelui și la prevenirea anemiei. De asemenea, conțin vitaminele A și C care susțin sistemul imunitar și mențin sănătatea pielii și a ochilor. Urzicile sunt bogate în proteine și fibre care ajută la menținerea sănătății digestive și la controlul greutății.

Cum se congelează urzicile

Congelarea urzicilor este o modalitate excelentă de a le păstra proaspete și de a le folosi mai târziu în diverse rețete culinare.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este și cel mai dificil: spălarea urzicilor. Trece-le de mai multe ori prin jet de apă rece pentru a te asigura că nu rămâne nicio impuritate, spun cei de la EatThis.com.

Blancharea este un pas opțional, dar poate ajuta la menținerea culorii și a texturii urzicilor după congelare. Pentru a blanșa urzicile, adăugă-le într-o oală cu apă clocotită timp de aproximativ 1-2 minute. Apoi, scoate-le rapid din apă și transferă-le imediat într-un castron cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.

După spălare și, dacă este necesar, blanșare, lasă urzicile să se scurgă bine de apă. Poți folosi un storcător sau le poți așeza pe un prosop de bucătărie curat pentru a le absorbi excesul de apă.

Împarte urzicile în porții potrivite pentru utilizare ulterioară. Poți folosi un cântar pentru a asigura porționarea uniformă, dacă este necesar. Apoi, așează urzicile într-o caserolă sau pungă de congelare rezistentă la îngheț, eliminând cât mai mult aer posibil din ambalaj.

Etichetează ambalajul cu data și conținutul și asigură-te că este bine închisă. Apoi, așează urzicile în congelator.

Congelatele urzici pot fi adăugate direct în diverse rețete culinare fără a fi nevoie să le decongelezi în prealabil. Poți folosi urzicile congelate în supe, tocănițe, omlete sau alte preparate culinare preferate.

Cum alegi cele mai bune urzici pentru a le congela

Atunci când culegi urzici din sălbăticie, este esențial să fii precaută și să folosești mănuși pentru a evita înțepăturile. Mergi în zone mai îndepărtate de cele locuite de oameni pentru a te asigura că sunt cât mai curate. În niciun caz nu le culege de la marginea drumurilor sau din zonele poluate.

Dacă achiziționezi urzici de la piață sau din magazine, alege acele buchete cu frunze proaspete, verzi și fără semne evidente de vătămare sau degradare. Asigură-te că provin de la surse de încredere și sunt tratate corespunzător pentru consum.

Folosește urzicile culese și la o porție de mâncare de urzici frecate cu mălai.

Cum se curăță urzicile

Partea cea mai complicată atunci când vine vorba de urzici este curățarea și spălarea lor. Cel mai bine ar fi să folosești mănuși de cauciuc pentru a evita înțepăturile neplăcute. Înainte de a le spăla ar fi bine să le scuturi bine pentru a elimina orice impuritate.

Spală apoi urzicile sub jet puternic de apă rece, luând urzică cu urzică. Repetă acest proces de mai multe ori până te asiguri că apa rămâne curată. Folosește o sită sau un castron pentru a le clăti mai ușor.

După ce le-ai spălat bine, lasă-le să se scurgă sau presează-le ușor cu un prosop de bucătărie pentru a elimina apa rămasă.

Cum se gătesc urzicile

Urzicile pot fi fierte rapid și apoi adăugate într-o varietate de preparate, precum supe, omlete sau tarte. După fierbere, urzicile nu mai înțeapă și devin moi și gata de consum. Cel mai adesea vor fi transformate în piure și servite cu mămăligă.

De asemenea, poți să le transformi într-o delicioasă tocăniță, cu roșii și usturoi care se potrivește perfect atât cu o pâine bună, cât și cu mămăligă.

Urzicile pot fi integrate într-un delicios risotto, adăugând o notă de prospețime și culoare acestui preparat clasic. Urzicile pot fi savurate ca un aperitiv simplu sau alături de diverse feluri de mâncare, precum carne, pește sau legume.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră secționată pe un platou și o porție pe o farfurie ținută în mâini
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Plăcintă rustică cu ciuperci, ceapă caramelizată și brânză de capră
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate porționat
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Chec cu mere și glazură de nuci caramelizate, cu textură umedă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară porționată, alături de un ceainic alb și prune
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Prăjitură fragedă cu prune și scorțișoară. Un desert simplu, de toamnă
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure, porționat pe un platou, alături de pere proaspete
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Pandișpan cu pere și ciocolată, îmbogățit cu alune de pădure
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Brioșe sărate cu dovleac, brânză și rozmarin. O gustare delicioasă, de toamnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
ketchupul la frigider
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
Se ține ketchupul la frigider? Iată ce trebuie să știi despre cel mai popular sos
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Urme albe pe ciocolată
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Ciocolata ta are urme albe? Iată ce trebuie să știi înainte să o mănânci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale, decorată cu frunze de mentă
05:33
Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat porționat pe platou și o porție pe o spatulă
05:32
Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat Cheesecake cu mere și sos caramel sărat. Un desert aromat cu gust bogat
Pui tandoori
15 septembrie, 06:21
Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă
ouă turcești
15 septembrie, 05:09
Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie
sfiha
14 septembrie, 05:46
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă
fajitas
14 septembrie, 05:00
Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican
Clafoutis cu pere evantai și migdale pe o farfurie, alături de furculițe
13 septembrie, 06:15
Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor Clafoutis cu pere evantai și migdale. Un desert simplu și cuceritor
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
13 septembrie, 05:25
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Ștrudel cu prune și nucă. Un desert de toamnă cu parfum cald și gust bogat
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Primarul care de 7 ani promite canalizare în comuna cu 1.000 locuitori. Ia 1.200 lei spor de proiecte europene
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Încă un mare motiv de bucurie pentru David Popovici, după ce a împlinit 21 de ani. Anunţul iubitei lui
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa Ca o apă cristalină? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Îți mai aduci aminte de Cristi din Banat, artistul care făcea furori cu piesa „Ca o apă cristalină”? Cât de schimbat e în prezent
Thalía readuce magia anilor 90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
Thalía readuce magia anilor ’90 cu relansarea discografiei sale iconice. Când se vor putea bucura fanii de melodiile legendare
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
4 trucuri ChatGPT ascunse pe varianta mobilă. Ce poți face pe telefon
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Cartofi evantai umpluți cu roșii și gratinați la cuptor
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Setează limite cu blândețe. Nu te teme să-i spui „nu“ unui copil
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale familiei Bieber
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Justin și Hailey Bieber și-au sărbătorit ce-a de-a șaptea aniversare a căsătoriei. Artistul a dezvăluit cele 10 valori ale „familiei Bieber”
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
Beneficiile consumului de semințe de floarea soarelui. Cum te poate ajuta conținutul lor nutritiv
fresh
Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețeta de sfiha, pizza din Orientul Mijlociu. Este o gustare savuroasă

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Rețetă de fajitas. Cum să faci acasă cel mai popular preparat mexican

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Pui tandoori, celebrul preparat indian. Cum îl poți prepara la tine acasă

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Rețetă de ouă turcești. Cum se prepară și de ce condimente ai nevoie

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant

Tartă rustică cu pere și cremă de migdale. Un desert simplu și elegant
închide