Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Primăvara e vremea urzicilor. Aceste plante greu de cules și de curățat au atât de multe beneficii pentru sănătate încât trebuie neapărat să le incluzi în meniul tău. Pentru că nu le găsești decât în lunile martie-aprilie le poți păstra la congelator pentru a le putea consuma și în restul anului. Descoperă cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină.
Urzicile sunt disponibile în principal în sezonul de primăvară și vara timpurie, deși ele pot fi găsite și în unele zone în toamnă, în funcție de climă și altitudine. În general, urzicile tinere sunt mai ușor de găsit la începutul primăverii, când vegetația este în creștere rapidă și frunzele sunt moi și delicate.
Urzicile tinere care sunt bune de consum au frunze de un verde închis, sunt mai delicate la atingere și au o textură mai moale. Pe măsură ce urzicile îmbătrânesc, frunzele lor devin mai mari și mai groase, iar tulpinile devin lemnoase.
Urzicile sunt o sursă excelentă de nutrienți și substanțe benefice pentru sănătate. Fierul este pricipalul mineral pe care îl conțin. Acesta contribuie la sănătatea sângelui și la prevenirea anemiei. De asemenea, conțin vitaminele A și C care susțin sistemul imunitar și mențin sănătatea pielii și a ochilor. Urzicile sunt bogate în proteine și fibre care ajută la menținerea sănătății digestive și la controlul greutății.
Cum se congelează urzicile
Congelarea urzicilor este o modalitate excelentă de a le păstra proaspete și de a le folosi mai târziu în diverse rețete culinare.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este și cel mai dificil: spălarea urzicilor. Trece-le de mai multe ori prin jet de apă rece pentru a te asigura că nu rămâne nicio impuritate, spun cei de la EatThis.com.
Blancharea este un pas opțional, dar poate ajuta la menținerea culorii și a texturii urzicilor după congelare. Pentru a blanșa urzicile, adăugă-le într-o oală cu apă clocotită timp de aproximativ 1-2 minute. Apoi, scoate-le rapid din apă și transferă-le imediat într-un castron cu apă rece pentru a opri procesul de gătire.
După spălare și, dacă este necesar, blanșare, lasă urzicile să se scurgă bine de apă. Poți folosi un storcător sau le poți așeza pe un prosop de bucătărie curat pentru a le absorbi excesul de apă.
Împarte urzicile în porții potrivite pentru utilizare ulterioară. Poți folosi un cântar pentru a asigura porționarea uniformă, dacă este necesar. Apoi, așează urzicile într-o caserolă sau pungă de congelare rezistentă la îngheț, eliminând cât mai mult aer posibil din ambalaj.
Etichetează ambalajul cu data și conținutul și asigură-te că este bine închisă. Apoi, așează urzicile în congelator.
Congelatele urzici pot fi adăugate direct în diverse rețete culinare fără a fi nevoie să le decongelezi în prealabil. Poți folosi urzicile congelate în supe, tocănițe, omlete sau alte preparate culinare preferate.
Cum alegi cele mai bune urzici pentru a le congela
Atunci când culegi urzici din sălbăticie, este esențial să fii precaută și să folosești mănuși pentru a evita înțepăturile. Mergi în zone mai îndepărtate de cele locuite de oameni pentru a te asigura că sunt cât mai curate. În niciun caz nu le culege de la marginea drumurilor sau din zonele poluate.
Dacă achiziționezi urzici de la piață sau din magazine, alege acele buchete cu frunze proaspete, verzi și fără semne evidente de vătămare sau degradare. Asigură-te că provin de la surse de încredere și sunt tratate corespunzător pentru consum.
Folosește urzicile culese și la o porție de mâncare de urzici frecate cu mălai.
Cum se curăță urzicile
Partea cea mai complicată atunci când vine vorba de urzici este curățarea și spălarea lor. Cel mai bine ar fi să folosești mănuși de cauciuc pentru a evita înțepăturile neplăcute. Înainte de a le spăla ar fi bine să le scuturi bine pentru a elimina orice impuritate.
Spală apoi urzicile sub jet puternic de apă rece, luând urzică cu urzică. Repetă acest proces de mai multe ori până te asiguri că apa rămâne curată. Folosește o sită sau un castron pentru a le clăti mai ușor.
După ce le-ai spălat bine, lasă-le să se scurgă sau presează-le ușor cu un prosop de bucătărie pentru a elimina apa rămasă.
Cum se gătesc urzicile
Urzicile pot fi fierte rapid și apoi adăugate într-o varietate de preparate, precum supe, omlete sau tarte. După fierbere, urzicile nu mai înțeapă și devin moi și gata de consum. Cel mai adesea vor fi transformate în piure și servite cu mămăligă.
De asemenea, poți să le transformi într-o delicioasă tocăniță, cu roșii și usturoi care se potrivește perfect atât cu o pâine bună, cât și cu mămăligă.
Urzicile pot fi integrate într-un delicios risotto, adăugând o notă de prospețime și culoare acestui preparat clasic. Urzicile pot fi savurate ca un aperitiv simplu sau alături de diverse feluri de mâncare, precum carne, pește sau legume.