Melcișori din aluat cu urzici și usturoi, pentru gustări delicioase
Pentru a profita din plin de beneficiile urzicilor, încearcă să le incluzi în cât mai multe preparate culinare. Îți recomandăm să încerci pentru una dintre gustările zilei o rețetă de melcișori din aluat cu urzici și usturoi.

Galerie foto
Urzicile sunt printre cele mai îndrăgite verdețuri de primăvară, alături de spanac, lobodă și ștevie. Sunt foarte benefice pentru organism, având un conținut ridicat de vitamina A, B2, C, K, acid acetic, acid formic și săruri minerale. Le găsești pe piață de la începutul primăverii și până pe la jumătatea verii.
Din urzici poți găti o mulțime de preparate culinare, dar și ceaiuri sau tincturi medicinale. Ciorbele și supele de urzici sunt printre primele preparate de care te poți bucura primăvara. Mai poți pregăti din ele și mâncăruri scăzute, dar și diferite aperitive sau chiar aluaturi.
Descoperă aici și o rețetă de pâine cu urzici și bicarbonat de sodiu, delicioasă și sănătoasă. Iar mai jos îți oferim rețeta detaliată pentru melcișorii cu urzici.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea aluatului care necesită puțin timp de frământare, apoi un timp ceva mai îndelungat pentru dospire. În acest interval de timp poți pregăti și compoziția pentru umplutură.
Cum prepari aluatul pentru melcișori din aluat cu urzici și usturoi
Pune făina într-un bol, dar nu înainte de a o trece prin sită. În alt bol, amestecă drojdia sfărâmată cu zahărul până când se diluează. Adaugă și puțin lapte cald, dar și o linguriță de făină. Formează o adâncitură la mijlocul făinii și pune acest amestec de ingrediente acolo. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă drojdia să se activeze timp de 10-12 minute. Pune untul la topit apoi lasă-l să se tempereze și amestecă-l cu oul. Adaugă și o linguriță de sare.
Când maiaua de drojdie și-a dublat volumul, pune acest amestec peste ea. Toarnă treptat și laptele cald în timp ce adaugi și făina peste ingredientele de la centru. Frământă bine aluatul până când devine compact și nelipicios. Acoperă-l cu un ștergar și lasă-l la dezvoltat pentru 40-45 de minute.
Între timp, pregătește urzicile și celelalte ingrediente pentru umplutură.
Curăță urzicile de impurități, folosind mănuși, apoi clătește-le în 4-5 ape reci. Scurge-le bine și opărește-le pentru 1 minut în apa clocotită. Transferă-le într-o sită, lasă-le să se tempereze bine și toacă-le mărunt.
Toacă mărunt și ceapa verde și usturoiul verde. Topește untul într-o tigaie unsă și cu puțin ulei și călește în el ceapa și usturoiul. Presară sare și puțin piper, apoi adaugă urzicile tocate. Amestecă urzicile cu ceapa și usturoiul din tigaie timp de un minut, apoi lasă-le la răcit.
Cum formezi și coci melcișorii cu urzici
Mai întâi pornește cuptorul la 180 de grade Celsius. Presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul în 3-4 foi dreptunghiulare, cu ajutorul sucitorului. Întinde peste fiecare foaie de aluat din compoziția de urzici și presară mozzarella răzuită, apoi rulează. Rulourile formate mai rulează-le odată sub formă de melcișori sau de spirale. Punem melcișorii în tava cuptorului tapetată cu hârtie de copt, la mici distanțe între ei.
Introdu tava în cuptor și coace delicioșii melcișori din aluat cu urzici și usturoi pentru 35 de minute, la 180 de grade Celsius.
Mai poți prepara și o delicioasă rețetă de plăcintă învârtită cu spanac de post.

Galerie foto


