Metode simple pentru a împiedica oxidarea merelor după ce le tai
Vrei să pui felii de mere la pachet, dar mereu se înnegresc și nu mai sunt atât de apetisante? Există câteva soluții pentru a preveni acest fenomen. Îți oferim în ajutor 4 metode simple pentru a împiedica oxidarea merelor după ce le tai.
Merele sunt gustoase, sunt ieftine și se găsesc atât de multe soiuri încât este imposibil să nu fie câteva pe care să vrei să le mănânci zilnic. Doar că se oxidează repede și capătă un aspect neplăcut. Aceasta este o problemă și atunci când vrei să faci plăcinte sau altfel de deserturi.
Există mai multe metode prin care merele să nu se înnegrească, fiecare potrivite pentru modul în care urmează să consumi fructele, potrivit SimplyRecipes.com.
Atunci când iau contact cu oxigenul, enzimele din pulpa merelor, polifenol oxidasa (PP0), se oxidează. De asemenea, se produce fenomenul de decolorare. Unele mere au un conținut mai mare de PPO și de aceea procesul de înnegrire este mai rapid și mai intens.
Ai aici rețeta pentru prăjitură cu mere, fără coacere. E un desert ușor și răcoritor, care se cere repetat.
4 metode simple pentru a împiedica oxidarea merelor
Unul dintre modurile prin care poți opri procesul de oxidare este să pui feliile de măr în apă cu sare, timp de 10 minute, într-o pungă închisă ermetic. Soluția salină se face dintr-o jumătate de linguriță de sare într-o cană de apă, aproximativ 250 ml. Pentru ca feliile de mere să nu iasă din apă poți pune un prosop de bucătărie curat, de dimensiuni mici, deasupra lor.
Poți să pui merele în apă fără niciun fel de adaos pentru a evita să oxideze. După ce le tai felii, le pui într-o pungă, torni apă rece peste ele, apoi pui un prosop de bumbac curat și închizi punga.
Lămâia care are o capacitate antioxidantă mare este potrivită pentru a împiedica merele să oxideze. Nu trebuie decât să storci zeamă peste fructe sau să freci feliile de măr de pulpa ei. Apoi, pui fructele într-o pungă cu fermoar, pe care îl închizi bine.
O altă metodă pentru a păstra feliile de măr proaspete este să tai fructul și apoi să îl reconstitui legând bine feliile cu un elastic de plastic, curat și nefolosit. Cu cât vor fi mai strâns prinse, cu atât va intra mai puțin aer. În acest fel se va încetini procesul de oxidare.
Care este cea mai bună metodă pentru a preveni oxidarea merelor
În urma unui experiment făcut de SimplyRecipes.com a rezultat că merele au rezistat cel mai bine în urma scufundării în soluție salină. Feliile de măr nu s-au înnegrit deloc nici după o oră de la tăiere. Primele puncte negre au apărut după mai bine de 3 ore. Atunci când vei vrea să mănânci merele, va trebui să le clătești în apă rece pentru a elimina sarea. Chiar și așa vor mai avea un gust puțin schimbat.
Pe locul doi în topul celor mai bune metode pentru a evita înnegrirea merelor după tăiere este folosirea lămâii. Feliile au rămas albe fără urme de pete aproape 90 de minute. Apare și aici problema gustului schimbat. Dacă merele folosite sunt și ele mai acre, atunci pregătește-te bine înainte de a gusta.
Pe locul trei este și metoda cea mai inedită. Dacă tai mărul felii și apoi îl reconstitui legându-l cu un elastic vei avea un fruct proaspăt până la o oră. Gustul lui va rămâne neschimbat dacă folosești această metodă. Este cea mai bună variantă mai ales dacă urmează să pui mărul la pachet.
Chiar dacă pare complicat, nu uita că merele sunt o sursă excepțională de vitamina C și potasiu. De asemenea, conțin o cantitate mare de fibre care ajută la buna funcționare a digestiei.