Tartă cu prune. Desertul care anunță venirea toamnei
Nu lăsa să treacă toamna fără să faci această tartă cu prune. Este pur și simplu delicioasă și se face în mai puțin de 20 de minute.
Prunele nu sunt întotdeauna apreciate la adevărata lor valoare, deși sunt niște fructe foarte gustoase și cu un profil nutrițional impresionant. Gândește-te doar că au vitamina A, vitamina C, vitamina E, vitamina K, acid folic, caolin, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan. Sunt excelente proaspete, dar le poți transforma și în deserturi savuroase pentru întreaga familie.
Ai aici cele mai populare beneficii ale consumului de prune. Vezi cum contribuie la sănătatea organismului.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 190°C. Se pune crusta într-o formă de tartă astfel încât să acopere și laturile. Se înțeapă cu o furculiță și se dă la cuptor până când devine ușor aurie. Apoi se scoate, se presară pesmet peste fundul cojii de patiserie într-un strat uniform. Se aranjează prunele în cercuri concentrice strânse în coajă de aluat, cu pielea în jos, începând cu marginea cratiței și prunele stând ușor în sus.
Se amestecă zahărul și scorțișoara și se presară jumătate din el peste prune. Se dă la cuptor și se coace 45 de minute. Se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Odată ce prunele s-au răcit, se presară amestecul rămas de scorțișoară și zahăr peste fructe. Se încălzește dulceața într-o cratiță mică până când devine foarte lichidă. Cu o pensulă se unge tarta cu dulceața.
Cum se face aluatul de tartă
Poți face tu aluatul de tartă, dar poți să îl și cumperi. În majoritatea magazinelor lgăsești în zona de refigerate aluat pe care nu trebuie decât să îl coci.
Dacă nu găsești, poți face tu aluatul din 250 g făină, 125 g unt rece, 1 ou de la frigider, un praf de sare, 2-3 linguri de apă rece, 1 lingură de zahăr pudră. Amesteci bine untul cubulețe cu făina, sarea și zahărul până când obții un aluat cu textură nisipoasă. Poți face acest lucru cu ajutorul unui robot de bucătărie și chiar este recomandat. Mâinile se vor încălzi, iar pentru acest tip de aluat este de evitat contactul cu orice sursă de căldură.
Apoi se adaugă oul și se mixează până când se încorporează și el. Din aluat se formează o bilă care se pune într-o folie alimentară și se dă la rece cel puțin o oră. Se scoate când este nevoie.
Sfaturi pentru o delicioasă tartă cu prune
Prunele sunt principalul ingredient al acestei tarte. Alege fructe bine coapte, fără pete sau alte semne pe suprafața cojii. După ce le speli și le scoți sâmburii, le poți lăsa puțin să se scurgă.
Pentru ca fructele să nu se ducă la fundul tăvii, presară pesmet amestecat cu puțin zahăr vanilat sau biscuiți cu vanilie pe care îi sfărâmi în blender înainte. Poți folosi orice fel de biscuiți, dar cei cu vanilie se potrivesc cel mai bine cu aroma prunelor. În plus, sunt și mai dulci și completează bine notele acrișoare ale fructelor.
Cel mai bine este să tai tarta după ce s-a răcit complet și să o mănânci când ajunge la temperatura camerei. Tarta cu prune se servește simplă sau cu o cupă de înghețată de vanilie alături. Se poate păstra la frigider pentru 2-3 zile.
Îți oferim și o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.