Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenicii se prepară în moduri diferite în funcție de zonele țării. În ultimii ani a apărut o variantă nouă: mucenici fierți în lapte.
Mucenicii se prepară în fiecare an în data de 9 martie pentru a-i prănzui pe cei 40 Sfinți Mucenici din Sebastia. Aceștia au fost soldați romani din Legiunea a XII-a Fulminata care au fost martirizați în anul 320 din cauza credinței creștine. Ei au fost uciși la marginea orașului Sevastia din provincia Armenia Inferior din ordinul împăratului Licinius, care, după anul 316, i-a persecutat pe creștinii din regiunile orientale ale imperiului.
Sărbătoarea celor 40 de Mucenici este prăznuită în România și Republica Moldova unde există o mulțime de tradiții legate de acest eveniment. Una dintre ele este pregătirea unui desert, în formă de 8, care este de fapt o stilizare a formei corpului uman. De cele mai multe ori sunt numiți mucenici, dar mai poartă și denumirile de sfinți, sfințișori sau brădoși.
În zona Moldovei, mucenicii se fac din aluat de cozonac, sunt copți și apoi însiropați într-o compoziție foarte aromată cu coajă de citrice, esență de rom și scorțișoară. În Muntenia, mucenicii se fac dintr-un aluat extrem de simplu din apă și făină, care mai apoi este uscat bine și fiert în apă. Rețeta din urmă a suferit o transformare, astfel încât mucenicii pot fi fierți nu doar în apă, dar și în lapte.
Rețeta de mucenici fierți în lapte
Mucenicii fierți în lapte au un gust mai bogat și sunt o variantă a mucenicilor muntenești care de obicei se fierb în apă.
Ingrediente
- 200 g mucenici
- 400 ml lapte
- 150 g nucă macinata
- 2-3 linguri de zahăr
- coaja rasă de la 1 portocală
- un praf de scorțișoară
Mod de preparare
Se pune la fiert 1 l de apă. Când clocotește se adaugă mucenicii și se lasă să fiarbă 10 minute sau după indicațiile date de producător pe ambalaj. Apoi se varsă într-o strecurătoare.
Într-o altă cratiță se pun la fiert 400 ml lapte cu coaja de portocală, zahărul și mucenicii. Se mai lasă să fiarbă încă 5 minute. Apoi se stinge focul și se pun scorțișoara și nuca măcinată. Se servesc imediat.
De ce se fierb mucenicii în lapte
Mucenicii se pot fierbe și în lapte pentru a fi mai gustoși. Gustul preparatului va fi mult mai complex și mai bogat datorită grăsimii laptelui, dar și a aromei lui specifice.
Dacă vrei să fierbi mucenicii în lapte o poți face atât în lapte de origine animală, cât și vegetală. Laptele poate fi integral sau degresat, iar în cazul celui vegetal poți alege orice variantă vrei. Dacă folosești un sortiment care are deja zahăr adăugat pune o cantitate mai mică atunci când fierbi mucenicii. Încearcă și rețeta tradițională de mucenici fierți.
Mucenicii fierți în lapte pot fi aromați cu coajă de portocală rasă, cu coajă de lămâie sau de limetă, cu esență de vanilie sau de migdale. Poți folosi zahăr alb sau, dacă vrei mai multă aromă, îl poți înlocui cu zahărul brun.